[...] pierwsza myśl, która przechodzi wszystkim, gdy analizujemy to, co z reguły powinno się zjadać, podczas spożywania dobrze skonstruowanej diety roślinnej. Bardzo duża ilość błonnika. Z łatwością można sobie bowiem wyobrazić sytuację, gdy nasz weganin będzie konsumował wyłącznie ciastka przygotowane z produktów roślinnych. Wtedy zachodzi obawa, [...]
[...] dobrze na wszelkie zmiany w naszym odżywianiu, zatem masz ogromną moc sprawczą. Dbając o to, by na Twoim talerzu były zróżnicowane posiłki, produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik oraz te fermentowane może wpłynąć na zdrowie jelit, a nawet całego ciała. Rozważ też suplementacje probiotykami, jeśli zaniedbujesz kwestię diety. Źródła: [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] dieta przy nietolerancji bywa trudna. Ponadto w kaszy tej jest spory udział białka, co również jest istotne dla wegetarian i wegan. Warto również dodać, że jest bogata w błonnik. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Minusy: posiada bardzo specyficzny smak, co nie każdemu może odpowiadać. Bardzo często kupujący nie widzą [...]
Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
[...] Są stosunkowo bogate w węglowodany. Dostarczają magnez i potas. Posiadają odpowiednie proporcje fruktozy do glukozy. Pomarańcze Znajdziesz w nich witaminę C, witaminę A, błonnik oraz wapń i sporo wody. Ananasy Są bogate w witaminę C i mangan, pomagają zachować zdrowe kości i wspomagają trawienie. Truskawki Zawierają antocyjany, które pomagają [...]
[...] mieć znaczenie dla szlaku sygnałowego i produkcji hormonu wzrostu, testosteronu i TSH. Aby utrzymać zdrowie układu pokarmowego, należy jeść sporo warzyw i owoców (źródło błonnika), dokładnie przeżuwać pokarm, unikać NLPZ, stosować probiotyki. Niektóre rodzaje ciężkostrawnego pokarmu muszą być wcześniej przygotowane. Wybieraj warzywa bogate w [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
[...] co najwyżej parmezan. Spoglądając jednak na etykietę Pesto z tofu z serii GO VEGE można się trochę zdziwić, ponieważ zawiera sporo składników dodatkowych m.in. ziemniaki, błonnik grochowy, kwas askorbinowy, regulatory kwasowości itp. Składniki te nie są szkodliwe dla zdrowia i ich zastosowanie w produkcji żywności jest dość szerokie, jednak [...]
[...] swoim składzie oferuje pięć źródeł wysokiej jakości białek roślinnych - izolat białka grochu, koncentrat białka ryżu, żurawiny, migdałów, konopi. Ponadto, jest wzbogacona o błonnik, kompleks probiotyczno-prebiotyczny oraz olej MCT. Można więc uznać, że taka porcja białka jest pełnowartościowym posiłkiem, kiedy jesteśmy w biegu. Żeby przyrządzić [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
[...] źródłami białka, które można śmiało wykorzystać do przygotowania koktajlu lub jako dodatek do jogurtów, owsianek czy budyniu. Nasiona te są niskokaloryczne, bogate w błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. W jednej łyżce stołowej znajdują się 2 g białka. Nasiona konopii Nasiona konopi, podobnie jak nasiona chia, są kompletnym [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] jeden z niewielu owoców, które zawierają znaczne ilości witamin z grupy B. Podobnie jak większość owoców i warzyw, jackfruit jest bogaty w potas obniżający ciśnienie krwi i błonnik. Pojedyncza porcja zawiera nieco ponad 10% zalecanej ilości błonnika, którą powinieneś spożywać każdego dnia. To ważne, ponieważ większość ludzi przyjmuje go wciąż za [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
[...] zapobiec żylakom? Kontroluj swoją wagę, dużo się ruszaj i jak najmniej czasu spędzaj siedząc. Ważnym czynnikiem jest również dieta. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo błonnika w swoim menu. Brak błonnika w diecie może prowadzić do zaparć, a te z kolei mogą przyczyniać się do rozwoju żylaków. Zadbaj również o to, by spożywać wystarczającą [...]