Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet nowotworom.
Żywność typu fast food a bakterie jelitowe
Żywność typu fast food wpływa na wiele aspektów zdrowotnych, w tym także na nasz przewód pokarmowy. W ścianach jelita cienkiego znajduje się ponad 100 bilionów maleńkich drobnoustrojów, które składają się na mikrobiom jelitowy. Każdy z nas ma unikalny mikrobiom, który w zależności od jego składu może wspomagać lub utrudniać trawienie. Bakterie, które go tworzą, nie tylko chronią zdrowie przewodu pokarmowego, ale także poprawiają zdrowie układu odpornościowego.
Ciekawostką jest też to, że osoby otyłe mają inną populację bakterii jelitowych niż osoby szczupłe. To może brzmieć dziwnie, ale gdyby przenieść te bakterie do ciała osoby szczupłej, wówczas mogłaby ona zacząć tyć. Są one po prostu zmienione.
Jak bakterie jelitowe funkcjonują w naszym ciele?
Bakterie jelitowe w zależności od tego, jak o nie dbamy (jakie mamy nawyki żywieniowe), zmieniają sposób wchłaniania składników odżywczych z pożywienia i wpływają na nasz apetyt. Naukowcy twierdzą nawet, że bakterie jelitowe mają swój udział w naszych wyborach żywieniowych, wpływając na nas tak, abyśmy wybrali taki rodzaj pokarmu, który zapewni im przetrwanie.
Jednym ze sposobów, w jaki mają to robić, jest komunikowanie się z nerwem błędnym, nerwem, który łączy jelita i mózg. To nerw błędny kontroluje szybkość opróżniania żołądka po jedzeniu. Okazuje się, że mogą one Tobą także manipulować np. sprawiać, że czujesz się dobrze po zjedzeniu określonego pokarmu albo że coś Ci bardziej lub mniej smakuje.
Bakterie jelitowe a nasza dieta
Skład bakterii zmienia się przez całe nasze życie w odpowiedzi na dietę, którą spożywamy oraz czynniki środowiskowe. Z punktu widzenia zdrowia, dobrze jest, kiedy populacja bakterii jest zróżnicowana. Co to oznacza? Każdy rodzaj pokarmu to nieco inne składniki odżywcze.
Kiedy Twoja dieta jest zróżnicowana, dostarczasz organizmowi wiele różnych witamin, minerałów i innych składników. W odpowiedzi na to w Twoich jelitach kumulują się zróżnicowane bakterie potrzebne do przetrawienia pożywienia. Taki stan rzeczy wpływa pozytywnie na Twój układ odpornościowy. Brak tej różnorodności może być z kolei przyczyną wielu problemów zdrowotnych, w tym otyłości, cukrzycy i niektórych form raka.
No dobrze, ale co to ma wspólnego z fast foodami?
W jednym nieformalnym eksperymencie pewien badacz poprosił swojego syna, żeby przez 10 dni spożywał wyłącznie posiłki typu fast food. W trakcie badania badano próbki kału, aby przeanalizować bakterie jelitowe. Co ciekawe, w ciągu zaledwie 10 dni jego syn stracił niemałą część dobrej flory jelitowej. Zobacz, jak dużo się zmieniło w tak krótkim czasie!
Daje to jednak i pozytywną informację. Skoro bakterie jelitowe tak szybko reagują, to zmieniając nasze nawyki żywieniowe, możemy odbudować różnorodność bakterii w jelitach. Zapamiętaj sobie, że nigdy nie jest za późno na zmianę nawyków i poprawę swojego zdrowia!
Co warto jeść, żeby dbać o różnorodność bakterii jelitowych?
Zacznijmy od tego, czego lepiej nie robić. Niezależnie czy stawiasz na zdrową żywność, czy jesteś fanem fast foodów — w żadnym przypadku nie posłuży Ci monotonna dieta. Jeśli będziesz jeść ciągle to samo, wówczas mogą się pojawić braki składników odżywczych, a także ubogi zestaw bakterii jelitowych.
Zatem po pierwsze, różnorodna dieta! Oczywiście stawiaj na jakość wybieranych produktów. Wybieraj żywność jak najmniej przetworzoną. Sięgaj po produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik, witaminy i minerały. W Twojej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, chudego białka, a także zdrowych tłuszczy.
Pamiętaj też o sfermentowanej żywności np. kefir, kapusta kiszona, kimchi. Sprzyjają one jeszcze większej różnorodności bakterii w jelitach.
Podsumowanie
Zbyt częste spożywanie posiłków typu fast food może zmienić skład bakterii w Twoich jelitach, zubożając ich populację, co może mieć niedobre konsekwencje zdrowotne. Pocieszające jest to, że bakterie reagują dość dobrze na wszelkie zmiany w naszym odżywianiu, zatem masz ogromną moc sprawczą. Dbając o to, by na Twoim talerzu były zróżnicowane posiłki, produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik oraz te fermentowane może wpłynąć na zdrowie jelit, a nawet całego ciała. Rozważ też suplementacje probiotykami, jeśli zaniedbujesz kwestię diety.
Źródła:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24193228/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19776183/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425030/
- https://nutritionreview.org/2014/08/are-gut-bacteria-in-control-influencing-which-foods-you-choose-to-eat/