[...] sercowego), spowodowane regularnym spożywaniem suplementów rybnych i olejów rybnych (Wang i in. 2006; Mozaffarian i Rimm 2006). Gdzie znajdę kwasy wielonienasycone z grupy omega-6 i jakie mają znaczenie? Kwasy wielonienasycone z grupy omega-6: kwas linolowy, γ-linolenowy, dihomogammalinolenowy. Występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7961 Data: 8/8/2019 11:23:03 AM Ocena: 5
[...] insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu zapalnego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki pozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Celem tego artykułu jest zatem zwiększenie świadomości znaczenia kwasów omega-3 [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Oto lista korzyści wynikających ze spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 1. Omega-3 mogą zwalczać [...]
[...] w diecie w stosunku do pozostałych jest bardzo ważna. Jest to związane budową błon komórkowych. Kwasy Omega 9 zmniejszają przepuszczalność błon komórkowych, zaś Omega 3 i omega 6 powodują wzrost przepuszczalności tych błon. Odpowiedni bilans kwasów Omega jest szczególnie istotny, aby zachować homeostazę naszego organizmu. Kwasy tłuszczowe [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7229 Data: 10/11/2017 10:36:51 AM Ocena: 5
Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 570 Data: 1/5/2023 7:54:05 AM Ocena: 0
[...] wyciągnięto wnioski, iż spożywanie owoców morza, ryb oraz suplementacja olejem rybim pozwala uzyskać lepsze wyniki w redukcji tkanki tłuszczowej w porównaniu z dietą ubogą w omega 3. Podsumowanie Kwasy tłuszczowe omega 3 posiadają licznie udowodnione właściwości prozdrowotne. Można również zakładać, że wspomagają proces redukcji tkanki [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6529 Data: 7/24/2017 10:05:22 AM Ocena: 5
[...] wydzielanie czynników zapalnych związanych z odpowiedzią na interferon, zwłaszcza CXCL-10. Dlatego naukowcy doszli do wniosku, że suplementy zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc pacjentom z zaostrzonymi stanami spowodowanymi przez CXCL-10, takimi jak: stwardnienie rozsiane, zapalenie opon mózgowych, żółtaczka, choroba Alzheimera i [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1961 Data: 2/12/2020 10:16:01 AM Ocena: 5
Kwasy omega-3 kiedyś nie były znane, a później nie zdawano sobie sprawy z ich znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1398 Data: 4/16/2022 7:46:43 AM Ocena: 0
[...] itp. Okazuje się, że jest jeden składnik, który warto wprowadzić do diety, aby ustrzec się przed depresją lub zmniejszyć jej objawy. Mowa oczywiście o kwasach tłuszczowych omega-3. Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3 może doprowadzić do depresji Kwasy tłuszczowe Omega-3 są niezbędnym składnikiem odżywczym naszej diety. Można go znaleźć w [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1729 Data: 2/19/2020 8:22:10 AM Ocena: 5
Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2001 Data: 8/3/2022 11:32:57 AM Ocena: 0
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 595 Data: 12/29/2022 9:57:24 AM Ocena: 0
Kwasy z rodziny omega-3, czyli α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Niestety współczesne diety zawierają więcej kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Kwasy omega-6 znajdziemy w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków [...]
[...] śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie pochodzących z owoców [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 611 Data: 2/6/2023 7:58:58 AM Ocena: 0
Chociaż nazwa omega-3 jest nazwą zbiorczą dla wielu związków, to szczególną uwagę w tej grupie zwraca się na kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), a także kwas α-linolenowy (alfa-linolenowy; ALA), gdyż są najlepiej przebadanymi kwasami omega-3 pod kątem żywienia człowieka. Ich bezpośredni lub pośredni zakres oddziaływań obejmuje [...]
Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Kwasy omega-6 występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek [...]
[...] wpływ na powstawanie i przebieg cukrzycy typu II. Eksperyment naukowy Naukowcy badali wpływ suplementacji wielonienasyconym kwasem α-linolenowym (należy do grupy kwasów omega-3) u pacjentów z cukrzycą typu II (T2DM). Kwasy z grupy omega-3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA) kwas dokozaheksaenowy (DHA) kwas α-linolenowy (zawierają go np. olej [...]