Z racji sporej kaloryczności z góry wyrzucamy takie dodatki jak majonez. Ale czy może on być ciekawym dodatkiem w naszej diecie? Spożywany od czasu do czasu?

Majonez kojarzy się raczej z bardzo kalorycznym dodatkiem sałatek warzywnych, których na diecie zazwyczaj się wystrzegamy. Jaki wybrać majonez, by mógł gościć od czasu do czasu w naszej codziennej diecie?

Poniżej zestawienie majonezów.

Majonez – co to takiego?

Majonez to jeden z najpopularniejszych dodatków, idealnie pasuje do jaj na twardo, sałatek warzywnych i wielu innych potraw. Do przygotowania najlepszego, domowego majonezu potrzebujemy tylko oleju, żółtek jaj, przypraw i trochę musztardy. Wówczas uzyskujemy dobrą w smaku i składzie konsystencję, ale czy producenci również potrzebują tak niewiele, by stworzyć „biały sos”? Producenci coraz częściej wychodzą naprzeciw problemom konsumenta i szukają rozwiązań. Wynajdują majonezy light oraz takie, które zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3, by każdy mógł go spożywać.

Majonez - skład

Producenci bardzo często szatą graficzną oraz hasłami, które zawarte są na słoikach z majonezem, sprawiają, że produkt może wydawać się bardziej idealny niż jest w rzeczywistości.

W końcu przecież chodzi o to, by sprzedawał się jak najlepiej.

Podstawowy skład spotykanych majonezów to: olej roślinny, woda, żółtka jaj, ocet, gorczyca, cukier, przyprawy. I to w zupełności by wystarczyło. Niestety producenci wzbogacają majonezy o stabilizatory, konserwanty czy sztuczne barwniki, nie wiedzieć dlaczego.

Do produkcji, jak zauważyć można, najczęściej dodawany jest olej rzepakowy lub sojowy, rzadziej spotykane są mieszanki tych obu. Zawartość tłuszczu powinna sięgać około 70%, jeśli jest go mniej, a bywają i takie, które mają 10% tłuszczu, łatwo domyślić się można, że producenci dodali sztucznych zagęszczaczy, by zachować odpowiednią konsystencję majonezu.

Żółtka jaj również są wymieniane na susz jajeczny, oczywiście produkt jest wtedy zdecydowanie tańszy i ma dłuższą datę do spożycia.

Najczęstszym konserwantem, który spotykamy w składzie majonezu, jest E385, czyli sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA. Spożywana w nadmiarze może prowadzić do poważnych zaburzeń metabolicznych.

Przyjrzyjmy się zestawieniu i odpowiedzmy na pytanie, po który majonez najlepiej jest sięgać?

Zestawienie majonezów

Winiary Majonez dekoracyjny

Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

100 g tego majonezu dostarczy 702 kcal, w tym 1,3 g białka, 3 g węglowodanów oraz 76,1 g tłuszczu.

Plusy: smak bardzo przyjemny, delikatny, nie za słony, nie za słodki, jednolita konsystencja o przyjemnym zapachu, produkt ogólnodostępny, skład nie jest najgorszy.

Minusy: dodatek E385.

Majonez Hellman's light

Skład: woda, olej rzepakowy, ocet, cukier, skrobia modyfikowana, żółtko jaja kurzego (2,7% jaja z chowu ściółkowego), musztarda (woda, gorczyca, ocet, cukier, sól), sól, aromaty, błonnik, koncentrat soku z cytryny, regulator kwasowości (kwas mlekowy), substancja konserwująca (kwas sorbowy), substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (karoteny).

W 100 g tego majonezu dostarczymy 448 kcal, w tym 1,5 g białka, 7,2 g węglowodanów oraz 45,9 g tłuszczu.

Plusy: produkt ogólnodostępny, smak nie jest najgorszy, ale konsystencja dość zbita, nie jest już taka delikatna, niska kaloryczność.

Minusy: kiepski skład, mały procent tłuszczu, ale za to pełno substancji zagęszczających, ponadto w składzie skrobia modyfikowana i cukier.

Społem Majonez Kielecki

Skład: olej roślinny rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%).

100 g tego majonezu dostarczy 663 kcal, w tym 1,0 g białka, 3,1 g węglowodanów oraz 71,8 g tłuszczu.

Plusy: produkt o bardzo dobrej konsystencji, zapachu oraz smaku, idealnie wpasowuje się w sałatki warzywne i nie tylko, produkt ten jest ogólnodostępny, z bardzo dobrym składem, bez zbędnych dodatków.

Minusy: brak.

Społem Majonez Kielecki omega 3

Skład: olej rzepakowy rafinowany, woda, żółtka jaj (7%), ocet spirytusowy, cukier, gorczyca, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy.

100g tego majonezu dostarczy 725 kcal, w tym 1,4 g białka, 2,9 g węglowodanów, 78,5 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,8 g, jednonienasycone 49,3 g, wielonienasycone 23 g, w tym 7,1 g Omega 3 oraz 15,4 g Omega 6.

Plusy: dobra, lekka konsystencja, bardzo dobry skład, bez zbędnych dodatków, produkt ogólnodostępny, smak całkiem przyjemny, choć lekko słodki.

Minusy: jeden z bardziej kalorycznych majonezów.

Roleski Majonez tradycyjny

Skład: olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, ocet spirytusowy, cukier, gorczyca, sól), żółtka jaj 5%, cukier, ocet wina białego, sól, zagęszczony sok z cytryny, aromaty, przeciwutleniacz E385

100 g tego majonezu dostarczy 498 kcal, w tym 1,6 g białka, 4,5 g węglowodanów, w tym 3,1 g cukrów, 53 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,1 g oraz sól 0,7 g.

Plusy: bardzo dobry smak, lekka konsystencja, produkt ogólnodostępny, lekko słodkawy.

Minusy: niepotrzebny dodatek E385.

Majonez Splendido

Skład: olej roślinny rzepakowy 80%, woda, żółtko jaja kurzego 5%, cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, sól, cukier), ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przeciwutleniacz E 385.

100 g tego majonezu dostarczy 744 kcal, w tym 0,5 g białka, 3,7 g węglowodanów oraz 80,8 g tłuszczu.

Plusy: bardzo lekka konsystencja, smak całkiem ok, nie jest za słodki, produkt ogólnodostępny.

Minusy: dodatek E385.

Poloniak Majonez jajeczny Bio

Skład: olej rzepakowy*, jaja kurze*, musztarda*, ocet jabłkowy*, pieprz*, sól (*certyfikowany składnik ekologiczny).

100 g tego majonezu dostarczy 739 kcal, w tym 1,3 g białka, 3,5 g węglowodanów oraz 80 g tłuszczu.

Plusy: w smaku bardzo dobry, konsystencja lekka i delikatna, bardzo dobry skład i przede wszystkim brak cukru i zbędnych dodatków. Certyfikowane składniki ekologiczne.

Minusy: wysoka cena (ale za jakość warto zapłacić więcej), produkt nie jest ogólnodostępny.

Mosso Majonez light

Skład: olej roślinny, żółtko jaja kurzego, cukier, sól, musztarda (gorczyca, cukier, sól, ocet spirytusowy, przyprawy ziołowe, barwnik – kurkumina), regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: skrobia kukurydziana modyfikowana, substancja stabilizująca – guma ksantanowa, substancje konserwujące: E211, E202.

100 g tego majonezu dostarczy 433 kcal, w tym 0,8 g białka, 6,3 g węglowodanów, 45 g tłuszczu.

Plusy: niska kaloryczność, produkt ogólnodostępny.

Minusy: majonez jest dość słodki, producent zaoszczędził na tłuszczu, ale cukier na 3 miejscu, z light on ma niewiele wspólnego.

Wniosek

Ze względu na smak, jakość składników oraz dostępność zdecydowanie poleciłbym majonez SPOŁEM Kielecki. Jest on bardzo popularnym produktem, idealny w smaku, z lekką konsystencją, nie pozostawia goryczki ani słodkości w buzi. Gdy mamy większy zastrzyk gotówki polecam spróbować majonezu z firmy Poloniak, niestety z racji ciężkiej dostępności jest mało popularny, a skład ma bardzo dobry, jeden z najlepszych na rynku. Cenowo niestety zapłacimy jeszcze raz tyle, ale wart jest swojej ceny.

Podsumowanie

Majonez, jak widać, może być ciekawym dodatkiem w naszej diecie, choć ludzie dbający o swoją sylwetkę rzadko po niego sięgają. Uważam, że w małych ilościach stosowany od czasu do czasu na pewno urozmaici nasze potrawy. Warto jednak zwracać uwagę z jakich produktów został przygotowany. Jeśli zaś używasz majonezu często, warto zrobić go samodzielnie, wtedy mamy pewność, co do jego jakości.