SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik

  • [...] do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Podsumowanie Zaparcia nie są niczym przyjemnym, więc warto działać prewencyjnie — zawczasu zadbać o dietę, produkty bogate w błonnik, żywe kultury bakterii, odpowiednią ilość wody i ruch. Jeśli jednak dolegliwość już Cię dopadła, to przyjrzyj się, jak żyłeś do tej pory i co możesz poprawić. Jeżeli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8988 Data: 2019-10-21 09:15:47
  • Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10213 Data: 2021-10-12 16:24:21
  • Najlepsza dieta na 2023 rok

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1509 Data: 2022-12-13 20:07:03
  • Jakie warzywa na diecie ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zyskała na popularności ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne i ułatwiające utratę wagi. Jest to dieta wysokotłuszczowa, która ogranicza spożycie węglowodanów do minimum, zwykle poniżej 50 gramów dziennie i jak każda inna dieta przy ujemnym bilansie energetycznym stymuluje organizm do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 367 Data: 2023-06-09 12:15:10
  • Zdrowa dieta ketogeniczna - co warto uwzględnić?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] trafi do tkanki tłuszczowej. Ciekawa właściwość, nieprawdaż…? 100% KOMPLEKS ŚREDNIOŁAŃCUCHOWYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH Błonnik Klasyczna dieta ketogeniczna jest bardzo uboga w błonnik. Wynika to z tego, że główne ich  źródło, czyli rośliny, zostaje zepchnięte na margines. Z tego powodu ogromnej przebudowie ulega skład bakterii zamieszkujących nasze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 835 Data: 2021-10-29 14:32:26
  • [...] dlatego też przede wszystkim swoją dietą i sposobem życia należy się „ratować” od występowania takich dolegliwości. Wprowadzenie odpowiedniej ilości płynów, a także błonnika do diety okazać może się zbawienne. Jednak są takie przypadki, gdzie zaparcia mają inne podłoże. Wtedy warto próbować pomóc sobie naturalnie, aby unormować system [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8420 Data: 2018-03-14 12:50:12
  • Ile kalorii ma jabłko? Wartość odżywcza jabłka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] plasterki i suszyć w piekarniku nastawionym na 50 do 70 stopni przez minimum 3 godziny. Podsumowanie Jabłko to taki niby banalny owoc, ale ma tyle różnych odmian i smaków, że można dostać zawrotów głowy. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i błonnik. Stanowią bardzo cenny dodatek do diety, który jest przy okazji niesamowicie smaczny.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 947 Data: 2023-02-21 08:31:12
  • Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2062 Data: 2020-10-10 10:38:24
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany występują w pokarmie w postaci cukrów prostych, dwucukrów, skrobi i błonnika. Błonnik jest dla człowieka nieprzyswajalny, ale pełni istotną rolę (m.in. przez swój wpływ na jelita, wydzielanie śliny, wiązanie wody, wpływ na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4191 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • [...] muskulatury – bo proteiny też są niezbędne. Musisz zapewnić ciału dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a nie tylko „suchego rozkładu makro”. Owoce, warzywa (błonnik), zdrowe tłuszcze (np. z grupy omega-3, omega-9, najmniej powinno być tych z grupy omega-6) powinny być elementem Twojej diety. Kluczowy jest okres w ciągu kilku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8492 Data: 2019-06-08 21:58:26
  • Cztery zdrowsze alternatywy dla białego ryżu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost poziomu glukozy we krwi i zapewnić uczucie sytości na dłużej. Podsumowując Biały ryż nie zajmuje wysokiej pozycji pod kątem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3443 Data: 2018-11-13 10:02:18
  • Substancje antyodżywcze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6187 Data: 2017-08-12 12:41:26
  • Ile kalorii ma mandarynka? Wartość odżywcza mandarynki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do swojego ulubionego koktajlu lub domowego soku. Podsumowanie Mandarynka to niewielkich rozmiarów, słodki i soczysty owoc. Tak jak inne cytrusy zawiera mnóstwo witamin i minerałów, błonnik oraz niewielką ilość kalorii. Dostępne są w sprzedaży przez niemal cały rok, ale bez wątpienia odgrywają ważną rolę w naszym życiu w okresie zimowym.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 624 Data: 2023-03-10 09:38:01
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w swojej diecie. Porównując jednak plusy i minusy obu, z uwagi na koszt, dostępność, wyższą zawartość składników mineralnych i mniejsze przetworzenie produktu, oraz więcej błonnika, płatki owsiane są bardziej wartościowym produktem. Nie warto jednak bazować tylko na nich, np. z uwagi na niską zawartość fosforu, prostotę obróbki czy mniejsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34246 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10716 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • [...] g Tłuszcz 2,3 g Błonnik 17,3 g Jęczmień perłowy Wartość energetyczna 352 kcal Węglowodany 77,7 g Białko 9,9 g Tłuszcz 1,2 g Błonnik 15,6 g Jak widać, jęczmień ma więcej błonnika, a pszenica traci go dość sporo podczas przemiału. Wynika to z tego, że większość błonnika znajduje się w warstwie otrębów ziarna. W mące pełnoziarnistej otręby są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2886 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23170 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • [...] które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje zdrowie i samopoczucie także [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 671 Data: 2023-06-06 08:06:40
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli chcesz uzyskać z nich jak najwięcej korzyści, ważne jest, abyś odpowiednio dobrał dla siebie suplementy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3200 Data: 2020-04-24 10:52:09
  • 15 pokarmów na które czekają Twoje mięśnie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Zarodki pszenicy Zarodki pszenicy są naładowane dobrymi substancjami: cynkiem, żelazem, selenem, potasem, witaminami B, aminokwasami rozgałęzionymi, argininą, glutaminą i błonnikiem. Zarodki pszenicy są również dobrym źródłem oktakosanolu. Badania sugerują, że suplementy oktakosanolu mogą zwiększać siłę mięśni i wytrzymałość mięśni poprzez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 43025 Data: 2018-04-14 11:44:48