Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też zwiększenie ryzyka chorób serca czy cukrzycy typu 2, ze spożywaniem niezdrowej żywności. Nie jest też tajemnicą, że taki rodzaj żywności jest dla nas niezdrowy - duża ilość nasyconych tłuszczów, dodatek rafinowanych cukrów i różnych związków chemicznych mających poprawić smak i zapach spożywanych potraw. Wszystko to sprawia, że spożywany regularnie może odbić się na zdrowiu.

Nie wszystkich to jednak przekonuje, co widać po tym, jak restauracje z tego typu żywnością utrzymują się na rynku i rozmnażają. Zdawałoby się, że łatwiej znaleźć miejsce, gdzie kupimy frytki czy hamburgera, niż zwykłą aptekę czy piekarnię. Na każdym kroku powstają nowe restauracje, z nowymi pomysłami, które zachęcają wszystkimi możliwymi sposobami. Do tego są czynne często do późna, co sprawia, że jedzenie tego typu jest łatwiej dostępne.

Żywność typu fast food a nasze jelita

Okazuje się żywność typu fast food wpływa także na nasze jelita, zmieniając bakterie wyścielające przewód pokarmowy. W obrębie ścian jelita cienkiego znajduje się ponad 100 bilionów mikrobów, które składają się na mikrobiom jelitowy. Każdy z nas może mieć unikalny mikrobiom, który w zależności od jego składu może pomóc lub przeszkodzić w trawieniu. Jednak bakterie, które tworzą mikrobiom robią znacznie więcej. Badania sugerują, że wzmacniają one zdrowie układu odpornościowego i mogą także wpływać na masę ciała. Zbadano także, że osoby z nadwagą mają inne bakterie jelitowe, niż osoby szczupłe. Podczas niektórych eksperymentów zaobserwowano też, że przeszczepione bakterie osoby otyłej do osoby szczupłej mogą sprawić, że ta osoba zacznie przybierać na masie...

jelita fast food

Jak bakterie jelitowe wpływają na zdrowie?

Bakterie jelitowe mogą wpływać na masę ciała na wiele sposobów, m.in. zmieniając wchłanianie składników pokarmowych czy też zwiększając lub zmniejszając apetyt. Okazuje się, że te bakterie są mądrzejsze, niż nam się wydaje. Według naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii, bakterie jelitowe wpływają subtelnie na nasze wybory żywieniowe, próbując uzyskać składniki odżywcze, których potrzebują do przeżycia. Jednym ze sposobów, w jaki to robią, jest komunikowanie się nerwów łączących Twój mózg z narządami wewnętrznymi. To one kontrolują szybkość opróżniania żołądka po jedzeniu. Ciekawostką jest to, że mogą one stać się podstępne i wpływać na nasze odczuwanie smaków, a nawet na to, jak się czujemy po zjedzeniu danego produktu. Niesamowite, a zarazem przerażające prawda?

Różnorodność jest zdecydowanie dla nas lepsza

Kompozycje bakterii jelitowych zmieniają się przez całe nasze życie. Reagują na naszą dietę i na różne czynniki środowiskowe. W każdym razie, dla naszego zdrowia lepiej jest, gdy posiadamy zróżnicowaną populację bakterii jelitowych. Naukowcy przeprowadzili badanie na szczurach i odkryli, że po wprowadzeniu im różnorodnych bakterii jelitowych, wpłynęło to pozytywnie na funkcjonowanie ich układu odpornościowego. To także daje duże prawdopodobieństwo, że na ludzi działa to podobnie. Zresztą nie trzeba badań, by zauważyć, że osoba, która się zdrowo odżywia, nie cierpi na żadne dolegliwości żołądkowe i czuje się zwyczajnie zdrowsza i silniejsza. Co więcej, brak zróżnicowania jest czynnikiem wpływającym na wiele problemów zdrowotnych, w tym otyłość i niektóre formy raka.

fast food zdrowie

Co to ma wspólnego z fast foodami?

Spożywanie tego rodzaju żywności może zmniejszyć różnorodność bakterii jelitowych w przewodzie jelitowym. Z pewnością wielu z Was widziało różne artykuły, w których ktoś podejmował się eksperymentu i przez kilkanaście dni spożywał tylko jedzenie z popularnych sieciówek. Różne były cele tych badań i różne intencje, ale w jednym z nich przyjrzano się trochę bardziej temu, co dzieje się w naszych jelitach (poprzez badanie stolca). W 10 dni po jedzeniu samych fast foodów okazało się, że można stracić 40% wszystkich gatunków bakterii w jelitach. W oparciu o to, co już wiadomo, można śmiało powiedzieć, że jest to spore zagrożenie dla zdrowia.

Na szczęście bakterie jelitowe mogą szybko się zmieniać w odpowiedzi na zmiany w diecie. Szybko? Czyli jak szybko? Jedno z badań pokazało, że zaledwie w ciągu kilku dni. To dość dobra wiadomość, mówiąca nam o tym, że nigdy nie jest za późno na zmianę nawyków żywieniowych!

Co zatem należy jeść, żeby urozmaicić swoje bakterie jelitowe? Oczywiście należy unikać żywności przetworzonej typu fast food. Zamiast tego należy wybierać produkty naturalne, zawierające żywe kultury bakterii, m.in. fermentowane pokarmy. Warto pamiętać, że produkty bogate w błonnik są także źródłem prebiotyków, które sprzyjają wzrostowi przyjaznych bakterii jelitowych. Przykładem takiej żywności są karczochy, soczewica, szparagi, banany, cykoria, czosnek i wiele innych.

Jeśli chodzi o fermentowane produkty, to warto sięgnąć po jogurty z aktywnymi kulturami bakterii, kefir, kiszonki czy też bardziej egzotyczne produkty, takie jak kimchi, tempeh i miso. Statystyki pokazują, że ludzie z zachodnich kultur spożywają zdecydowanie za mało produktów tego rodzaju.

Podsumowanie

Jak widzisz, spożywanie żywności typu fast food może nie tylko sprawić, że wzrośnie Twoja waga i poziom tkanki tłuszczowej. Konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze, bowiem żywność ta wpływa negatywnie na Twoją florę bakteryjną, a ta z kolei ma kontrolę nad wieloma aspektami Twojego zdrowia. Jeżeli fast foody pojawiają się w Twojej diecie sporadycznie to z pewnością nie musisz się niczego obawiać. Zastanów się jednak, jeśli zbyt często po nią sięgasz. Utrzymując florę bakteryjną w złym stanie przez długi czas, z pewnością w końcu odczujesz konsekwencje. Wiesz jednak, że może się ona zmienić bardzo szybko, jeśli tylko zmienisz swoje nawyki, spożywając produkty bogate w błonnik i aktywne bakterie jelitowe. Dbaj o siebie.