[...] nie zwracałam uwagi na ramę.. nawet nie iwem jaką mam w obecnym rowerze.. Szacunkowa tabelka rozmiarów ram: Wzrost Rama sportowa Rama turystyczno/miejska > 200 21' (XL) 23' (XXL) 200-180 19' (L) 21' (XL) 180-170 17' (M) 19' (L) 170-160 16' (S) 17' (M) < 160 14' (XS) 16' (S) Zmieniony przez - Madzia_87 w dniu 2008-03-23 11:57:52
Moongoll mylisz siłę statyczną z siłą dynamiczną,jedna z drugą nie ma zbyt wiele wspólnego.Siła uderzenia to przede wszystkim odpowiednia technika,szybkość oraz dynamika.Jeśli juz chodzi o to co korzystniej wpływa na siłę uderzenia czy masa czy szybkość to zdecydowanie szybkość,zobacz sobie: Ek = m x v2 /2 Ek - energia kinetyczna m - masa v2 - [...]
[...] walonych odzywek ostatnio bardzo modna w Europie i majaca szeroki rynek zbytu m. in. w Polsce. Jak bedziesz w Stanach i chcesz kupic dobrej jakosci odzywki, to polecam VPX. Maja bardzo dobry produkt o nazwie TeqNO X2. Zawiera m. in. Creatine Ethyl Ester, Arginine Ethyl Ester HCl, L-Norvaline. Poza tym zwroc uwage na produkty firmy NxCare (VasoXP [...]
Tutaj masz bardzo fajny artykuł - Pana Tadeusza - powinien wyczerpać Twoje wątpliwości: http://potreningu.pl/articles/3030/bialko-w-diecie-na-mase--wiecej-nie-znaczy-lepiej i z innego źródła: W wielu badaniach nie wykazano żadnego zysku z dostarczania nadmiaru białka np. „nie było różnic pomiędzy ilością białka które powstawało w organizmie [...]
[...] muskulatury na poszczególne grupy mięśniowe. Konstrukcja treningu nie pozwala na nadmierną izolację pojedynczych mięśni, opiera się głównie o ćwiczenia wielostanowe. Ma to na celu zaadoptować mięśnie osoby początkującej, do późniejszych, bardziej specjalistycznych treningów. W trosce o harmonijny rozwój całego ciała, uwzględnione zostały [...]
Wymagania potreningowe Po treningu należy zadbać szczególnie o białka pochodzenia zwierzęcego, gdyż to właśnie one posiadają najlepiej zbilansowany skład aminokwasowy. Trzeba tutaj zachować jednak pewną ostrożność. Zazwyczaj produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, oprócz pełnowartościowego białka, charakteryzują się także dużą zawartością [...]
[...] i okazało się, że stężenie adiponektyny jest w nich dość duże, wyższe, niż wielu innych białek obecnych w matczynym pokarmie" - wyjaśnia prowadząca badania dr Lisa Martin. Jej zespołowi udało się także potwierdzić obecność w mleku innego hormonu, który jest produkowany przez tkankę tłuszczową i ma udział w regulacji masy ciała. Jest to [...]
[...] zazwyczaj bytują w tzw. wakuolach komórkowych, czyli zamkniętych pęcherzykach, gdzie gromadzona jest woda, substancje zapasowe i zbędne produkty przemiany materii. Mogą one jednak wydostać się z wakuoli i przebywać bezpośrednio w cytoplazmie komórkowej, czyli półpłynnej masie wypełniającej wnętrze komórki, choć wtedy łatwo rozpoznawane [...]
Zablokowanie genu może zapobiec cukrzycy typu I Zablokowanie jednego genu może skutecznie zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu I - zaobserwowali naukowcy z USA w badaniach na myszach. Wyniki publikuje pismo "The Journal of Autoimmunity". Cukrzyca typu I rozwija się w wyniku autoagresji komórek odporności na komórki trzustki, które [...]
wysokie spożycie białka prowadzi do większych strat wapnia, warzywa zawierają dużo wody, w konsekwencji zajmują dużo miejsca w przewodzie pokarmowym. Przy relatywnie niskiej zawartości białka nie są znaczącym źródłem aminokwasów, niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu [...]
[...] za pośrednictwem, którego wykonuje ona swoje funkcje. W poszukiwaniu tego receptora zespół Harveya Lodisha z Instytutu Badań Biomedycznych Whiteheada w Cambridge (stan Massachusetts) prowadził badania na mysich komórkach z krwi zmienionych genetycznie tak, że produkowały w nadmiarze różne białka powierzchniowe. Białka te były zaliczane do [...]
[...] krzewu hodowanego od stuleci we wschodniej Afryce i na Półwyspie Arabskim, tradycyjnie traktowane były jako źródło związków psychoaktywnych wywołujących euforię i upojenie. Mieszkańcy tych terenów żują jego liście i pędy, traktując je jako środek pobudzający. Podczas najnowszych badań nad plemnikami - ludzkimi i mysimi - naukowcy z Collegium [...]
Naturalne odpowiedniki marihuany mają wartość leczniczą" Marihuana, której aktywnym składnikom - kanabinoidom, przypisuje się działanie lecznicze, może być niebezpieczna dla zdrowia człowieka - mówi prof. Michał Woźniak. Bezpieczne są jednak endokanabinoidy, naturalne odpowiedniki marihuany produkowane przez organizm - dodaje profesor. [...]
[...] Towarzyszą temu krwawienia, stany zapalne i silne bóle w okolicy podbrzusza. Schorzenie to może być także przyczyną bezpłodności. Badania naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie objęły ponad 500 kobiet ze stwierdzoną endometriozą oraz ponad 500 kobiet bez zdiagnozowanej choroby. Zebrano dane na temat odżywiania się wszystkich pacjentek w [...]
[...] nie może być od razu wykorzystany przez organizm, zostaje przekształcony w zapasowy wielocukier, glikogen, właśnie pod wpływem insuliny. Grupa badaczy z Baylor College of Medicine, pod kierunkiem Motonari Uesugi, przeanalizowała 880 różnych związków chemicznych i odkryła, że substancje blokujące receptor histaminowy H1 hamują jednocześnie [...]
[...] IL-6 w mózgu. Białko IL-6 pełni jednak zbyt wiele ważnych funkcji w organizmie, więc zbyt silne zablokowanie jego aktywności przyniosłoby więcej szkód niż korzyści. Mogłoby nawet być niebezpieczne. Pojawiają się też natychmiast obawy, że nieuczciwi lekkoatleci wykorzystywaliby metodę blokowania receptorów Il-6 po to, by poprawić swoją [...]
Szamańskie zioła na nowotwory Stary ziołowy lek Indian, przygotowywany z wyciągu z wiecznie zielonych krzewinek, rosnących na pustyni Mojave w Kalifornii, może hamować wzrost niektórych nowotworów - wskazują najnowsze wyniki zespołu z USA. Wyciąg uzyskuje się z krzewu kreozytowego (Larrea tridentata), rosnącego na pustyni Mojave w Kalifornii. [...]
ZIMNA WODA Duże ilości wody wypijane w ciągu dnia pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i oczyszczają organizm z toksyn. 8 szklanek schłodzonej wody do ok. 4 st. C, pomaga spalić 200 kalorii, czyli tyle, ile osoba o wadze 75 kg spala w trakcie 20 min. Biegu. Ilość spalanych kalorii zwiększa się od momentu, kiedy przyspiesza metabolizm [...]
Czynniki ryzyka w chorobach serca i układu krążenia Niesława cholesterolu Świat już wie, że cholesterol nie jest taki zły. Niestety większość naszych polskich lekarzy jeszcze tego nie wie, albo nie chce wiedzieć i w dalszym ciągu stosuje u pacjentów z arteriosklerozą (miażdżycą) niebezpieczne dla organizmu leki farmaceutyczne zbijające poziom [...]