Kiedyś winą za całe zło obarczano szeroko rozumianą „chemię”. Uznawanie za wszelkie zło chemii jest niezwykle zabawne szczególnie dla osób mających pojęcie, jak funkcjonuje organizm i ile chemicznych trucizn produkuje, przetwarza, wydala lub w inny sposób użytkuje. Wszystkie hormony są chemią (testosteron, kortyzol, hormon wzrostu, IGF-1, [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] (stymulują apetyt), serotonergiczne (hamują apetyt) i GABAergiczne (stymulują apetyt) w mózgu wskazują na możliwość zwiększenia apetytu. Niewielkie ilości np. czerwonego wina (przy założeniu, że kaloryczność diety nie została dodatkowo zwiększona) nie wpływają na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu 40 g [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
Leptyna i grelina regulują podaż pokarmu, łaknienie – mogą odpowiadać za utrzymanie homeostazy energetycznej. Wielu współczesnych „dietetycznych guru”, pisarzy, dziennikarzy powinno swoje książki i artykuły umieszczać w dziale „fantastyka naukowa” lub „bajki”. Po przejrzeniu kilkunastu książek w księgarni przestaniesz dziwić się, czemu ludzie nie [...]
Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
Nagłe śmierci sercowe sportowców zdarzały się, zdarzają i z pewnością będą się zdarzać. Nagła śmierć sercowa (SCD) jest najczęstszą przyczyną nagłego zgonu u sportowców, a szacunki różnią się znacznie, w zależności od populacji. Ostatnie dane mówią o tym, iż nagła śmierć sercowa występuje u: od 1 na 40 000 do 1 na 80 000 sportowców rocznie. [...]
[...] powielany na Facebooku. Tytuł brzmiał: „Wódka jest dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!”. W artykule napisano: „W przeciwieństwie do piwa lub wina, kieliszek wódki może faktycznie obniżyć poziom cukru we krwi. Dla osób, które mają problemy z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi, wódka będzie lepszym [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
[...] pożądaniem, chęcią na seks lub inne dysfunkcje, wtedy dopiero rozpoczynają przyspieszoną edukację. Jeśli u kogoś poniższe wiadomości spowodują dysonans poznawczy to nie moja wina, tylko dezinformacji, plotek i zwykłych mitów powszechnie dystrybuowanych w sieci przez amatorów nielegalnego wspomagania. Jako solidne źródła wiedzy, mogę polecić [...]
Okno anaboliczne to jeden z najbardziej zmitologizowanych elementów przeplata się tu wątek odżywiania, suplementacji oraz właściwego czasu dla rozpoczęcia odbudowy mięśni. Wielu naukowców weryfikowało już tezy dotyczące „okna” i wbrew obiegowym opiniom oraz guru pseudo-nauki, wyniki wcale nie są jednoznaczne. A więc pora wytoczyć ciężkie działa. [...]
Wszyscy mężczyźni chcą osiągać efektowne, „docięte” sylwetki. W Internecie istnieją setki tysięcy stron o treningu dla uzyskania ciała, jakie prezentował Brad Pitt w filmie „Fight Club”. Na większości tych portali prezentowane są kiepskie lub wręcz fatalne treningi, przypominające kulturystyczne, ale np. pozbawione progresji, metod programowania [...]
Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]
[...] obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Każdemu z nich można przypisać potencjał antynowotworowy. Wnioski i komentarz Spożywanie do trzech porcji wina dziennie wiąże się z niższym ryzykiem AD (Alzheimer's disease) u osób starszych bez allelu APOEε-4. Niestety zawartość alkoholu niweczy wszystkie korzyści wynikające ze [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
Insulinooporność to nie tylko objaw, ale raczej proces zaburzeń homeostazy glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i walka z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
Wszyscy to słyszeliśmy, kiedyś to dopiero ludzie mieli zdrowie, nie to, co teraz. Istnieje wiele nieprawdziwych opowieści na temat zdrowia i chorób ludzi współczesnych. Aby uzyskać pełny obraz sytuacji, należy rozważyć wszystkie czynniki mające wpływ na zdrowie. To oczywiście skrajnie trudne, jeśli nie niemożliwe, więc z przyczyn praktycznych [...]
[...] Można by wyjaśnić to pozytywne oddziaływanie etanolu poprawą wrażliwości insulinowej. Naukowcy podawali przez 8 tygodni 20 osobom bez cukrzycy 30 g etanolu w postaci wina lub wódki. Aby mieć punkt odniesienia: 500 ml piwo mające 6% etanolu dostarcza ~24 g etanolu w porcji, w 100 ml wódki (40%) jest 31.6 g etanolu, w 330 ml wina czerwonego [...]
[...] kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. Jeśli w wyniku kolejnych badań udałoby się udowodnić, że astronauci mogą znacznie skorzystać z [...]