SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dyskusje o żarciu ,treningu i innych czynnikach przełamujacych stagnacje .

temat działu:

Doping

Ilość wyświetleń tematu: 7357971

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 57 Wiek 32 lat Na forum 313 dni Przeczytanych tematów 820
Sector27
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie
"Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków jelitowych. Z tego powodu organizm ma problem z przyswajaniem składników odżywczych.

Do drugiej grupy zaliczamy osoby mające alergię na gluten. Objawy alergii są podobne jak przy celiakii, lecz dodatkowo występują zmiany skórne. W odróżnieniu od chorych na celiakię alergicy mają zdrową wyściółkę jelita cienkiego. Do trzeciej grupy zaliczają się osoby mające nadwrażliwość na gluten, lecz jednocześnie niechorujące na celiakię i niemające alergii na gluten. U nich nie występuje zanik kosmków jelitowych." To dla tego, pierwszego znawcy.


Przypominam, że zanim sprawdziłeś odpowiedź w google to pisałeś, że gluten uszkadza WSZYSTKIM (nie użyłeś tego słowa, ale w domyśle wszyscy wiemy, że o to chodziło)
Solidne źródło - łonet. Ciekawe czy dla Niemców piszą takie same głupoty. Faktycznie istnieje taka HIPOTEZA nazywana nieceliakalną nietolerancją glutenu. Choć nie udowodniono tego ponad wszelką wątpliwość, nawet pod niewielką, za to coraz więcej dowodów mówi, że te objawy pokrywają się z IBS przy nieodstawieniu fodmap. Nie trzeba więc eliminować glutenu tylko fodmap. Ale może lepiej zrobić najpierw badania.
Ja jem u siebie i w domu rodzinnym zawsze to samo. Z tą różnicą, że tutaj stołuję się w marketach, a tam matka poza mięsem to kupuje niemal wszysrtko na rynku czy bierze od znajomego rolnika. I co wracam do domu na tydzień i mam cały tydzień płaski brzuch. Wracam do siebie zjadam to samo i zawsze wieczorem mam rozepchany do przodu i na boki.

https://www.damianparol.com/glutenowa-paranoja/
tylko to jest art z 2015roku, do teraz a słucham i czytam go gdzieś gdzie się kiepsko archiwizuje dane wiem, że właśnie nie raz wspominał o tym, ze NNG to właśnie nietolerancja fodmap tak naprawdę.


Msoko65
Nie ma co się spinać ja Ci dziękuje za odpowiedź , sprawdzę na sobie i wyciągnę wnioski.Planuje tez testy z krwi zrobić dla potwierdzenia.
Od Covida jakoś straciłem zaufanie do tych wszystkich pseudo badań.Jakby co to sam siebie będę winił ;)


I tak właśnie działa selekcja naturalna. I to się ceni.
Tylko nie pisz, że chcesz robić testy IGG
Co do badań, to problem polega na tym, że w przypadku ku.wida nie było żadnych badań, a jedynie ideologia. To jest właśnie ten problem. Badania to się teraz pojawiają. Szpryca - nie działa/szkodliwa-skutki uboczne, maski - nieskuteczne, lockdowny - nieskuteczne itd.

Na temat asterofizyki wypowiadają się astrofizycy i tam ilośc głupot wynosi pojedyncze procenty czy promile. Na temat diety każdy czuje się zobowiązany do wypowiadania się. Ja nawet nie biorę się za intepretację badań, wolę skorzystać z tego co tam Tadeusz Sowiński wygrzebał, Damian Parol, Matras, Bartek Pomorski i jeszcze kilka innych osób, co do których mam zaufanie, że oni nie podchodzą emocjonalnie i ideologicznie, a mają jakieś zaplecze merytoryczne by za mnie to zrobić. Względnie ale tylko jeśli chodzi o kwestie techniczne, nauki ścisłe pytam czat gpt, bo jeśli wchodzi się na tematy ideologiczne, widać, że kto to programuje.

Matras kiedyś wyjaśnił to zjawisko, które obserwuję u Ciebie na przykładzie masła i margaryny. Typowy Janusz powie, że te pseudo badania coś tam, bo co chwila się zmienia podejście raz masło zdrowsze, raz margaryna. A konsensus naukowy od lat jest jeden. Margaryny częściowo utwardzone/uwodornione <masło<margaryny miękkie, jeśli chodzi o kwestie zdrowotne. A ludzie nie rozróżniają margaryn miękkich od takich starych typu kasia, palma, bo ich idol który w telewizji śniadaniowej wymądrzał się na temat zdrowego jedzenia przeczytał sam abstrakt i nie wyłapał tego szczegółu. W jednym badaniu wyszło, że margaryna lepsza od masła, a w drugim odwrotnie. I teraz w pewnych odstępach czasowych tacy wojownicy pubmeda czytający same skróty będą naprzemiennie Wam zmieniać zdanie. Podczas gdy pełny tekst badań precyzuje jaką techniką została wyprodukowana margaryną w związku z tym porównuje zawartość tłuszczów trans i ani badania, ani opinie naukowców się nie zmieniają tylko specjalistów. No i u Ciebie jest to samo, negacja badań, brak chęci poświęcenia czasu na znalezienie faktycznej przyczyny tylko zawierzenie losowej osobie z internetu, która swoje informacje pobiera z onetu po wpisaniu hasła w google, co sam zresztą mogłeś zrobić. Szkoda, że głupie działania nie bola od razu, albo od razu nie zabijają wtedy może ludzie byliby bardziej rezolutni.

Sector27
Zgadzam się. Jeżeli kogoś obraziłem, to przepraszam)


To przede wszystkim siebie. Bo ja gdybym wypisywał głupoty, a potem lawirował, to bym czuł się obrażony przez samego siebie.

Wiem czepiam się, ale mam alergię na rozprzestrzenianie bzdur. Poza tym od tego ten temat jest, że jeśli się da trzeba dopisać, sprostować, samemu zostać sprostowanym.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 57 Wiek 32 lat Na forum 313 dni Przeczytanych tematów 820
Sector27
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie
"Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków jelitowych. Z tego powodu organizm ma problem z przyswajaniem składników odżywczych.

Do drugiej grupy zaliczamy osoby mające alergię na gluten. Objawy alergii są podobne jak przy celiakii, lecz dodatkowo występują zmiany skórne. W odróżnieniu od chorych na celiakię alergicy mają zdrową wyściółkę jelita cienkiego. Do trzeciej grupy zaliczają się osoby mające nadwrażliwość na gluten, lecz jednocześnie niechorujące na celiakię i niemające alergii na gluten. U nich nie występuje zanik kosmków jelitowych." To dla tego, pierwszego znawcy.


Przypominam, że zanim sprawdziłeś odpowiedź w google to pisałeś, że gluten uszkadza WSZYSTKIM (nie użyłeś tego słowa, ale w domyśle wszyscy wiemy, że o to chodziło)
Solidne źródło - łonet. Ciekawe czy dla Niemców piszą takie same głupoty. Faktycznie istnieje taka HIPOTEZA nazywana nieceliakalną nietolerancją glutenu. Choć nie udowodniono tego ponad wszelką wątpliwość, nawet pod niewielką, za to coraz więcej dowodów mówi, że te objawy pokrywają się z IBS przy nieodstawieniu fodmap. Nie trzeba więc eliminować glutenu tylko fodmap. Ale może lepiej zrobić najpierw badania.
Ja jem u siebie i w domu rodzinnym zawsze to samo. Z tą różnicą, że tutaj stołuję się w marketach, a tam matka poza mięsem to kupuje niemal wszysrtko na rynku czy bierze od znajomego rolnika. I co wracam do domu na tydzień i mam cały tydzień płaski brzuch. Wracam do siebie zjadam to samo i zawsze wieczorem mam rozepchany do przodu i na boki.

https://www.damianparol.com/glutenowa-paranoja/
tylko to jest art z 2015roku, do teraz a słucham i czytam go gdzieś gdzie się kiepsko archiwizuje dane wiem, że właśnie nie raz wspominał o tym, ze NNG to właśnie nietolerancja fodmap tak naprawdę.


Msoko65
Nie ma co się spinać ja Ci dziękuje za odpowiedź , sprawdzę na sobie i wyciągnę wnioski.Planuje tez testy z krwi zrobić dla potwierdzenia.
Od Covida jakoś straciłem zaufanie do tych wszystkich pseudo badań.Jakby co to sam siebie będę winił ;)


I tak właśnie działa selekcja naturalna. I to się ceni.
Tylko nie pisz, że chcesz robić testy IGG
Co do badań, to problem polega na tym, że w przypadku ku.wida nie było żadnych badań, a jedynie ideologia. To jest właśnie ten problem. Badania to się teraz pojawiają. Szpryca - nie działa/szkodliwa-skutki uboczne, maski - nieskuteczne, lockdowny - nieskuteczne itd.

Na temat asterofizyki wypowiadają się astrofizycy i tam ilośc głupot wynosi pojedyncze procenty czy promile. Na temat diety każdy czuje się zobowiązany do wypowiadania się. Ja nawet nie biorę się za intepretację badań, wolę skorzystać z tego co tam Tadeusz Sowiński wygrzebał, Damian Parol, Matras, Bartek Pomorski i jeszcze kilka innych osób, co do których mam zaufanie, że oni nie podchodzą emocjonalnie i ideologicznie, a mają jakieś zaplecze merytoryczne by za mnie to zrobić. Względnie ale tylko jeśli chodzi o kwestie techniczne, nauki ścisłe pytam czat gpt, bo jeśli wchodzi się na tematy ideologiczne, widać, że kto to programuje.

Matras kiedyś wyjaśnił to zjawisko, które obserwuję u Ciebie na przykładzie masła i margaryny. Typowy Janusz powie, że te pseudo badania coś tam, bo co chwila się zmienia podejście raz masło zdrowsze, raz margaryna. A konsensus naukowy od lat jest jeden. Margaryny częściowo utwardzone/uwodornione <masło<margaryny miękkie, jeśli chodzi o kwestie zdrowotne. A ludzie nie rozróżniają margaryn miękkich od takich starych typu kasia, palma, bo ich idol który w telewizji śniadaniowej wymądrzał się na temat zdrowego jedzenia przeczytał sam abstrakt i nie wyłapał tego szczegółu. W jednym badaniu wyszło, że margaryna lepsza od masła, a w drugim odwrotnie. I teraz w pewnych odstępach czasowych tacy wojownicy pubmeda czytający same skróty będą naprzemiennie Wam zmieniać zdanie. Podczas gdy pełny tekst badań precyzuje jaką techniką została wyprodukowana margaryną w związku z tym porównuje zawartość tłuszczów trans i ani badania, ani opinie naukowców się nie zmieniają tylko specjalistów. No i u Ciebie jest to samo, negacja badań, brak chęci poświęcenia czasu na znalezienie faktycznej przyczyny tylko zawierzenie losowej osobie z internetu, która swoje informacje pobiera z onetu po wpisaniu hasła w google, co sam zresztą mogłeś zrobić. Szkoda, że głupie działania nie bola od razu, albo od razu nie zabijają wtedy może ludzie byliby bardziej rezolutni.

Sector27
Zgadzam się. Jeżeli kogoś obraziłem, to przepraszam)


To przede wszystkim siebie. Bo ja gdybym wypisywał głupoty, a potem lawirował, to bym czuł się obrażony przez samego siebie.

Wiem czepiam się, ale mam alergię na rozprzestrzenianie bzdur. Poza tym od tego ten temat jest, że jeśli się da trzeba dopisać, sprostować, samemu zostać sprostowanym.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 586 Wiek 36 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 11158
Vizun
Sector27
Spinać się nie będę. Tak, w skrócie
"Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym ‒ stanowią oni około 1-2 % populacji. Dlaczego gluten im szkodzi? Otóż w przebiegu choroby dochodzi do uszkodzenia kosmyków jelitowych. Z tego powodu organizm ma problem z przyswajaniem składników odżywczych.

Do drugiej grupy zaliczamy osoby mające alergię na gluten. Objawy alergii są podobne jak przy celiakii, lecz dodatkowo występują zmiany skórne. W odróżnieniu od chorych na celiakię alergicy mają zdrową wyściółkę jelita cienkiego. Do trzeciej grupy zaliczają się osoby mające nadwrażliwość na gluten, lecz jednocześnie niechorujące na celiakię i niemające alergii na gluten. U nich nie występuje zanik kosmków jelitowych." To dla tego, pierwszego znawcy.


Przypominam, że zanim sprawdziłeś odpowiedź w google to pisałeś, że gluten uszkadza WSZYSTKIM (nie użyłeś tego słowa, ale w domyśle wszyscy wiemy, że o to chodziło)
Solidne źródło - łonet. Ciekawe czy dla Niemców piszą takie same głupoty. Faktycznie istnieje taka HIPOTEZA nazywana nieceliakalną nietolerancją glutenu. Choć nie udowodniono tego ponad wszelką wątpliwość, nawet pod niewielką, za to coraz więcej dowodów mówi, że te objawy pokrywają się z IBS przy nieodstawieniu fodmap. Nie trzeba więc eliminować glutenu tylko fodmap. Ale może lepiej zrobić najpierw badania.
Ja jem u siebie i w domu rodzinnym zawsze to samo. Z tą różnicą, że tutaj stołuję się w marketach, a tam matka poza mięsem to kupuje niemal wszysrtko na rynku czy bierze od znajomego rolnika. I co wracam do domu na tydzień i mam cały tydzień płaski brzuch. Wracam do siebie zjadam to samo i zawsze wieczorem mam rozepchany do przodu i na boki.

https://www.damianparol.com/glutenowa-paranoja/
tylko to jest art z 2015roku, do teraz a słucham i czytam go gdzieś gdzie się kiepsko archiwizuje dane wiem, że właśnie nie raz wspominał o tym, ze NNG to właśnie nietolerancja fodmap tak naprawdę.


Msoko65
Nie ma co się spinać ja Ci dziękuje za odpowiedź , sprawdzę na sobie i wyciągnę wnioski.Planuje tez testy z krwi zrobić dla potwierdzenia.
Od Covida jakoś straciłem zaufanie do tych wszystkich pseudo badań.Jakby co to sam siebie będę winił ;)


I tak właśnie działa selekcja naturalna. I to się ceni.
Tylko nie pisz, że chcesz robić testy IGG
Co do badań, to problem polega na tym, że w przypadku ku.wida nie było żadnych badań, a jedynie ideologia. To jest właśnie ten problem. Badania to się teraz pojawiają. Szpryca - nie działa/szkodliwa-skutki uboczne, maski - nieskuteczne, lockdowny - nieskuteczne itd.

Na temat asterofizyki wypowiadają się astrofizycy i tam ilośc głupot wynosi pojedyncze procenty czy promile. Na temat diety każdy czuje się zobowiązany do wypowiadania się. Ja nawet nie biorę się za intepretację badań, wolę skorzystać z tego co tam Tadeusz Sowiński wygrzebał, Damian Parol, Matras, Bartek Pomorski i jeszcze kilka innych osób, co do których mam zaufanie, że oni nie podchodzą emocjonalnie i ideologicznie, a mają jakieś zaplecze merytoryczne by za mnie to zrobić. Względnie ale tylko jeśli chodzi o kwestie techniczne, nauki ścisłe pytam czat gpt, bo jeśli wchodzi się na tematy ideologiczne, widać, że kto to programuje.

Matras kiedyś wyjaśnił to zjawisko, które obserwuję u Ciebie na przykładzie masła i margaryny. Typowy Janusz powie, że te pseudo badania coś tam, bo co chwila się zmienia podejście raz masło zdrowsze, raz margaryna. A konsensus naukowy od lat jest jeden. Margaryny częściowo utwardzone/uwodornione <masło<margaryny miękkie, jeśli chodzi o kwestie zdrowotne. A ludzie nie rozróżniają margaryn miękkich od takich starych typu kasia, palma, bo ich idol który w telewizji śniadaniowej wymądrzał się na temat zdrowego jedzenia przeczytał sam abstrakt i nie wyłapał tego szczegółu. W jednym badaniu wyszło, że margaryna lepsza od masła, a w drugim odwrotnie. I teraz w pewnych odstępach czasowych tacy wojownicy pubmeda czytający same skróty będą naprzemiennie Wam zmieniać zdanie. Podczas gdy pełny tekst badań precyzuje jaką techniką została wyprodukowana margaryną w związku z tym porównuje zawartość tłuszczów trans i ani badania, ani opinie naukowców się nie zmieniają tylko specjalistów. No i u Ciebie jest to samo, negacja badań, brak chęci poświęcenia czasu na znalezienie faktycznej przyczyny tylko zawierzenie losowej osobie z internetu, która swoje informacje pobiera z onetu po wpisaniu hasła w google, co sam zresztą mogłeś zrobić. Szkoda, że głupie działania nie bola od razu, albo od razu nie zabijają wtedy może ludzie byliby bardziej rezolutni.

Sector27
Zgadzam się. Jeżeli kogoś obraziłem, to przepraszam)


To przede wszystkim siebie. Bo ja gdybym wypisywał głupoty, a potem lawirował, to bym czuł się obrażony przez samego siebie.

Wiem czepiam się, ale mam alergię na rozprzestrzenianie bzdur. Poza tym od tego ten temat jest, że jeśli się da trzeba dopisać, sprostować, samemu zostać sprostowanym.



Polecam strony zachodnie, tam o wiele więcej info na ten temat jest. Polski internet jest biedny na nowsze badania.
A obrażonym się nie czuje, bo jak ktoś nie jest w stanie analizować i trzy ma się tylko jednej przestarzałej wizji, no cóż, trudno.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 586 Wiek 36 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 11158
Każdy zostaje przy swoim. Sam gotuje i pomimo tego że nigdy nie miałem problemu z glutenem, gwałtownie go odnotowałem. Z odstawieniem, czuje się lepiej. Przy próbach dodać jakikolwiek produkt który mieści w sobie gluten problem powraca. Po odstawieniu znika. Tyle w temacie.


Zmieniony przez - Sector27 w dniu 2023-06-24 06:50:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 586 Wiek 36 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 11158
Pytanie z innej beczki: brak apetytu nie po treningu, tylko na kolejny dzień. Ktoś miał tak? P.S. Po treningu się nie zapycham jedzeniem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 229 Napisanych postów 2106 Wiek 53 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 33665
Ja też się nie zapycham jedzeniem po treningu. Ale właśnie w dni nietreningowe jem więcej. Na brak apetytu nie narzekam. Zastanów się co ostatnio zmieniłeś w diecie/treningu, iż masz kłopot z apetytem. Ew. czy organizm nie zaczął się buntować od zbyt długiego stosowania X.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 131 Napisanych postów 419 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 5396
Od kilku dni leci izotek. I o dziwo pojawia się więcej pryszczy niż zwykle? Jak długo może trwać taki wysyp? Zacząłem od 20mg.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 586 Wiek 36 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 11158
Wiad
Ja też się nie zapycham jedzeniem po treningu. Ale właśnie w dni nietreningowe jem więcej. Na brak apetytu nie narzekam. Zastanów się co ostatnio zmieniłeś w diecie/treningu, iż masz kłopot z apetytem. Ew. czy organizm nie zaczął się buntować od zbyt długiego stosowania X.

Jakoś zawsze tak miałem. Tylko wcześniej jeszcze i po treningu brakowało apetytu (ale tak niektóre maja). Tak spytałem, może ktoś coś doradzi. Diety zbyt mocno nie zmieniam, zmieniam tylko ilość węgli w zależności od okresu treningowego. Obecnie lekko żongluję kalorycznośćią w okolicach zera.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3186 Napisanych postów 15855 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 887242
Testoreron
Od kilku dni leci izotek. I o dziwo pojawia się więcej pryszczy niż zwykle? Jak długo może trwać taki wysyp? Zacząłem od 20mg.


Standardowe zachowanie :) przez pierwsze 1-2 miesiące może Cie wysypać jeszcze bardziej.
Co Też jest zapisane w ulotce :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 110 Napisanych postów 360 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 22833
Witam po jakim czasie ma npp wypada próbkę zbadać ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

HTZ jednak wyszło inaczej

Następny temat

PL Realia - czyli co warto brać

WHEY premium