SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

Tadeusz Sowiński

  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    Przekonani o swojej wyjątkowości jako gatunku, który niemalże podporządkował sobie cały świat, skłonni jesteśmy uwierzyć, że na tle innych stworzeń charakteryzujemy się daleko posuniętą autonomią i decyzyjnością. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. My, ludzie bezwzględnie potrzebujemy bliskiej obecności innych organizmów, bez niej bowiem nigdy nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5246 Data: 5/18/2017 7:52:11 AM Ocena: 4.5
  • Chociaż mogłoby się wydawać, że proces redukcji tkanki tłuszczowej wiąże się po prostu z ograniczeniem spożycia pokarmu, które wywołuje postępujący ubytek tkanki tłuszczowej, to w rzeczywistości sytuacja jest bardziej skomplikowana. Okazuje się bowiem, że niedobór energii w diecie niesie za sobą szereg konsekwencji metabolicznych oraz endokrynnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11267 Data: 6/10/2017 10:07:53 AM Ocena: 5
  • Jak powszechnie wiadomo, podstawą codziennej diety powinny być zdrowe i wartościowe pokarmy charakteryzujące się niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką – odżywczą. Dlatego też zaleca się by codzienne posiłki opierać na produktach niskoprzetworzonych, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża oraz pseudozboża, dobre [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3531 Data: 5/21/2017 8:22:10 AM Ocena: 5
  • Wpływ wysiłku fizycznego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego często jest aspektem pomijanym w dietetyce, a szkoda - istnieją bowiem dane wskazujące na istnienie takowej zależności. W przypadku sportu wyczynowego szacuje się, że nawet 50% zawodników przynajmniej raz w swojej karierze doświadcza dolegliwości żołądkowo-jelitowych wymagających [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3856 Data: 5/6/2017 8:55:13 AM Ocena: 4.67
  • Czy wliczać kalorie z warzyw?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Upowszechniła się taka praktyka, zgodnie z którą wliczanie do dobowego bilansu kalorii pochodzących z warzyw jest nieuzasadnione. W efekcie wiele osób próbujących zaplanować codzienne menu pomija kwestię spożycia warzyw w ogólnym rozrachunku, koncentrując się tylko i wyłącznie na produktach o wyższej gęstości energetycznej. Warto sobie jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16479 Data: 6/21/2017 9:07:08 AM Ocena: 4.43
  • Mit dużych dawek witaminy C

    Artykuł
    Suplementy

    Witamina C w ostatnich czasach przedstawiana bywa w niezwykle korzystnym świetle. Przypisuje się jej m.in. cudowne właściwości tak w prewencji, jak i w leczeniu wielu chorób. Witaminę C poleca się także sportowcom i osobom aktywnym fizycznie jako sposób na poprawę regeneracji i zmniejszenie niekorzystnego wpływu hormonów stresu na tkankę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2073 Data: 5/19/2017 8:21:34 AM Ocena: 5
  • Ranking słodzików: Najlepszy słodzik - TOP 3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bezkaloryczne i niskoenergetyczne zamienniki cukru cieszą się dużą popularnością. Niestety, z ich używaniem wiąże się wiele kontrowersji, a bezpieczeństwo ich stosowania bywa nierzadko kwestionowane. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne substancje różnią się pomiędzy sobą budową i wpływem na organizm. Mało tego, opierając się na dostępnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10749 Data: 4/14/2017 8:50:41 AM Ocena: 5
  • Ziemniaki a odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to aby nie pomyłka? Okazuje się że nie… Mit [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9956 Data: 5/27/2017 5:33:25 AM Ocena: 5
  • Jaja a miażdżyca - nowe badania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo, że upowszechniło się przekonanie mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski mówiące, iż konsumpcja jaj może być równie szkodliwa dla układu krążenia co palenie papierosów. Z drugiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2704 Data: 4/18/2017 7:29:33 AM Ocena: 5
  • Jak z jedzenia dostarczyć 500mg witaminy C?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Witamina C ostatnio przeżywa swój renesans jako substancja o wszechstronnych walorach prozdrowotnych. Chociaż znaczna część przypisywanych jej obiegowo właściwości jest mocno przesadzona, a sugerowane dawki wielokrotnie niekiedy przekraczają zapotrzebowanie organizmu, to trzeba przyznać, że związek ten pełni liczne oraz ważne funkcje w ustroju i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5190 Data: 5/23/2017 8:33:49 AM Ocena: 5
  • „Jedzenio-fobia”, czyli niezdrowe podejście do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie ulega wątpliwości, że dbanie o zdrowie i sylwetkę poprzez skrupulatne planowanie diety jest praktyką godną pochwały. Niestety podejmowanie takich działań wcale nie należy do łatwych zadań, współcześnie bowiem coraz popularniejsze stają się trendy „straszące” produktami żywnościowymi i niemal śmiertelnymi skutkami związanymi z ich konsumpcją. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2776 Data: 3/28/2017 11:17:24 AM Ocena: 5
  • Prosty sposób na dostarczenie wapnia i magnezu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zarówno wapń, jak i magnez należą do tych składników pokarmowych, których często brakuje w naszej diecie. Zapewnienie odpowiedniego spożycia wspomnianych pierwiastków okazuje się być szczególnym wyzwaniem w przypadku osób odchudzających się, a także wszystkich unikających nabiału i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Na szczęście dość prostym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2777 Data: 5/26/2017 8:25:40 AM Ocena: 5
  • Twój przyjaciel – stres

    Artykuł
    Lifestyle

    Stres w obiegowym postrzeganiu stanowi synonim czegoś ewidentnie szkodliwego, kojarzy się z trudnym położeniem i obciążeniem psychicznym, jakie ono generuje. Sporo też mówi się i pisze o niepożądanych skutkach stresu, które to dotyczą nie tylko obniżenia stanu ogólnie pojętego komfortu, ale obejmują również skutki zdrowotne. Warto jednak spojrzeć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6988 Data: 5/22/2017 12:50:09 AM Ocena: 5
  • Glutenowa fobia

    Artykuł
    Zdrowie

    Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla stanowczo większej ilości osób niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu narosło wiele mitów, z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1731 Data: 4/12/2017 8:38:38 AM Ocena: 5
  • Węglowodany i uczucie głodu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przyjęło się takie przekonanie, które mówi, że o ile posiłki tłuszczowe sycą, to "węglowodany nakręcają łaknienie". Zgodnie z treścią tej plotki spożywanie produktów węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Gorzka prawda W rzeczywistości problemy z kontrolą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3114 Data: 6/2/2017 11:38:36 PM Ocena: 5
  • Zgodnie z ustalonym stanem wiedzy nowotwory przewodu pokarmowego mogą w dużej mierze być konsekwencją złych nawyków żywieniowych. Nieodpowiedni sposób odżywiania stanowi przynajmniej współprzyczynę omawianych przypadłości. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pokarmy, których obecność w diecie może nieść za sobą istotne korzyści w kwestii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1636 Data: 5/16/2017 6:54:55 AM Ocena: 5
  • Przyjmowanie antybiotyków, choć bywa niekiedy koniecznie, to najczęściej negatywnie wpływa na stan jelitowego mikrobiomu. Skutkiem stosowania tych farmaceutyków jest zmniejszenie liczby bakterii będących sprzymierzeńcami naszego zdrowia. W efekcie dochodzić może do rozmaitych zaburzeń i zwiększonego ryzyka rozwoju niektórych chorób, w tym również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1658 Data: 5/31/2017 3:49:35 AM Ocena: 5
  • Kawa chroni przed cukrzycą

    Artykuł
    Zdrowie

    Namiętni smakosze kawy mogą mieć dodatkowe powody do zadowolenia. Okazuje się, że napój ten oprócz unikalnych wrażeń smakowych i pobudzenia zmniejszasz także ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co szczególnie istotne powyższy efekt nasila się wraz ze zwiększaniem dawki. Oznacza to, że im większe spożycie kawy, tym niższe ryzyko cukrzycy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3768 Data: 5/22/2017 12:46:53 AM Ocena: 5
  • O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1595 Data: 5/17/2017 8:44:10 AM Ocena: 5
  • Część pierwsza pytań - tutaj: http://www.sfd.pl/Pytania_do_Pana_dietetyka_Tadeusza_Sowi%C5%84skiego%3A_-t1072076.html Pytania do: Tadeusz Sowiński Członek kadry dydaktycznej PZKFiTS, szkoleniowiec LFA, WAS, Kondycja Wrocław,, SFD-EDUKACJA, Dietetyka Sportowa, Autor niemal 3000 artykułów publikowanych na PoTreningu.pl i Afterworkout.com [...]

    Odpowiedzi: 379 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/23/2015 7:11:18 PM Liczba szacunów: 62