dmq92Nie wiem ja uzywam soli drogowej. Tanis jest po co przeplacac. A serio to jak to w sloikach robisz? Daj orzepisa
Składniki:
600 g karkówki wieprzowej / schabu (ja raczej schab lub poledwica ,karkówka to raczej do wódki)
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli peklowej
1/2 łyżeczki soli jodowanej
1 łyżka suszonego czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
kilka ziaren pieprzu naturalnego
1 łyżeczka suchej żelatyny
Miecho kroimy w kawałki obsypujemy przyprawami i wio do lodówki na dobe.Na drugi dzien pakuje do sloja tylko tych słojów do kilkanaście robie.Ciasno upycham zalewam odrobiną wody i do piekarnika.Ustawiam tak by sloje mialy ok 100 stopni .Pierwszy raz na 1.5 godziny.Po chlodzeniu do lodowki.Na drugi czien 1 godz i na trzeci dzien 1 godz.Tak spasteryzowany slok moze stać latami.U mnie max 2 tyg :) W wersji lux za pierwszym razem mozemy dac mniejsza temp i pasteryzowac 4 godziny lub wiecej.Robi nam sie wtedy miecho wolnogotawane,wypas.Dzieki dodatkowej zelatynie robi nam sie taka slona tlustawa galaretka z tym miechem,zayyyyebista sprawa :D
a bym zapomnial ziele angielski i lisc laurowy do kazdego sloja osobno na górę przed zalaniem wodą dajemy.
Zmieniony przez - acidm w dniu 10/3/2019 11:07:26 AM
Zmieniony przez - acidm w dniu 10/3/2019 11:09:27 AM
Krążę po orbicie niczym hiv po prostytutkach :)