SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dyskusje o żarciu ,treningu i innych czynnikach przełamujacych stagnacje .

temat działu:

Doping

Ilość wyświetleń tematu: 7359426

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
e-lite Moderator
Ekspert
Szacuny 3615 Napisanych postów 36543 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 260914
Chyba desperat %)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2100 Napisanych postów 3497 Wiek 39 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 86516
parej
Helionus
Każdy proces wymagające temperatury przekraczającej punkt denaturacji białek ( od mniejsze więcej 40 stopniu C) będzie powodował ich rozpad do peptydów a później do aminokwasów. Organizm sam w sobie posiada enzymy rozkładające białka, ale nigdy nie będzie ich rozkładać w 100% tym bardziej jak jemy ich 60 i czasem więcej g na posiłek x 5-6 razy dziennie. Dlatego usmażenie mięsa zdenaturuje struktury 3,4 cio rzędowe ułatwiając tym samym enzymom i powodując ich lepsze wchłonięcie. Dlatego chodzby hydrolizaty białek ( rozłożone białka na aminokwasu) są ekrpesowo wchłaniane , bo nie wymagają nawet rozkładu przez enzym, na nawet hydrolizaty mają te enzymy w sobie nieraz.


Czyli generalnie surowe płynne białko jaj nie byłoby lepszym wyborem, niż WPC/WPI albo pieczona pierś z kurczaka/indyka? Mówimy tutaj o wpływie na budowanie masy mięśniowej oczywiście.



kiedyś wierzono że płynne jaja lepiej się przyswajały ..taki mit z minionej epoki ;)

Krążę po orbicie niczym hiv po prostytutkach :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 720 Wiek 34 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8637
Bardziej zastanawiało mnie opis pod tym produktem: https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_DZIKIE_JAJA-opis39881.html

Który brzmi: "Produkt można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej. Wstrząsnąć przed użyciem.". Ktoś z Was używa tego na surowo?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 411 Napisanych postów 1347 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 12116
Ale po co ci te info? Jak tak bardzo chcesz to zjedz na surowo.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1342 Napisanych postów 3490 Wiek 41 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 54777
parej
Bardziej zastanawiało mnie opis pod tym produktem: https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_DZIKIE_JAJA-opis39881.html

Który brzmi: "Produkt można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej. Wstrząsnąć przed użyciem.". Ktoś z Was używa tego na surowo?


Zabieg marketingowy. Po prostu cześć ludzi nadal wierzy, że picie surowych białek jest lepsze (a nie jest) wiec producent pisze, że można pić. Bo z tego co pamietam produkt jest pasteryzowany, wiec picie surowych nie zagraża zdrowiu.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 24176 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 402453
Pewnie, że można tylko po co. Strawność surowych jaj to +- 50% więc sam sobie odpowiedz czy jest sens
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1342 Napisanych postów 3490 Wiek 41 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 54777
wincol
Pewnie, że można tylko po co. Strawność surowych jaj to +- 50% więc sam sobie odpowiedz czy jest sens


Jeżeli piszesz do mnie, to w treści mojego posta napisałem co o tym sądzę. A post wynika z tego, ze kolega się zastanawia skąd taki opis na produkcie.


Zmieniony przez - Michalek83 w dniu 2022-11-14 08:39:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 124 Napisanych postów 334 Wiek 26 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 10710
parej
Bardziej zastanawiało mnie opis pod tym produktem: https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_DZIKIE_JAJA-opis39881.html

Który brzmi: "Produkt można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej. Wstrząsnąć przed użyciem.". Ktoś z Was używa tego na surowo?


Na prepie to się wcinało ubite białka jaj z cynamonem czy kakao ))) Jak ktoś dobrze trawi, to zapychacz pierwsza klasa :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 24176 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 402453
Michalek83
wincol
Pewnie, że można tylko po co. Strawność surowych jaj to +- 50% więc sam sobie odpowiedz czy jest sens


Jeżeli piszesz do mnie, to w treści mojego posta napisałem co o tym sądzę. A post wynika z tego, ze kolega się zastanawia skąd taki opis na produkcie.



Zmieniony przez - Michalek83 w dniu 2022-11-14 08:39:28


To był post skierowany do autor pytania
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 24176 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 402453
Stary19
parej
Bardziej zastanawiało mnie opis pod tym produktem: https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_DZIKIE_JAJA-opis39881.html

Który brzmi: "Produkt można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej. Wstrząsnąć przed użyciem.". Ktoś z Was używa tego na surowo?


Na prepie to się wcinało ubite białka jaj z cynamonem czy kakao ))) Jak ktoś dobrze trawi, to zapychacz pierwsza klasa :)


..ale tu nie ma nic do rzeczy czy "ktoś dobrze trawi" skoro strawność surowych jaj jest i tak kiepska i to słaby pomysł jeść jaja w takiej formie , nie mówiąc już o możliwych problemach zdrowotnych - tu chodzi o całe jaja
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

HTZ jednak wyszło inaczej

Następny temat

PL Realia - czyli co warto brać

WHEY premium