Szacuny
0
Napisanych postów
31
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
709
Mam pytanie odnośnie poddawania serów obróbce termicznej.
Czytałam, że tłuszcz w roztopionym serze żółtym np.: na pizzy, w zapiekance (myślę o domowej, rzecz jasna) czy tostach zmienia się w trans, interesuje mnie jednak, jak wygląda to z mozzarellą (głównie mozzarellą) i innymi serami tego typu, tj. fetą, ricottą, serami pleśniowymi. Też nie wolno roztapiać, bo stają się źródłem tłuszczy trans?
Pytanie narodziło się po przeczytaniu ostatnich artykułów na PoTreningu.pl, zachwalających mozzarellę w każdej formie, również po podgrzaniu
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zmieniony przez - emmaslifestyle w dniu 2013-09-17 19:06:07
Szacuny
11176
Napisanych postów
51869
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Zależy od czasu i temperatury. Jeśli włożysz tosty, czy zapiekankę na chwilę do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika, to znacząca zmiana konformacji nie powinna nastąpić. Swoją drogą, mleko i jego przetwory są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych trans w pożywieniu, które stanowią kilka procent całego tłuszczu mlecznego.
Szacuny
0
Napisanych postów
31
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
709
Dziękuję za odpowiedź Nie wiedziałam o tych trans w tłuszczu mlecznym, ale piję tylko mleko 0,5%, a nabiał właśnie staram się ograniczyć, więc dobrze się składa ;)
"Na chwilę do niezbyt mocno rozgrzanego", czyli pizza (10-15 min, 180-200 stopni) odpada? A tosty takie podwójne w sandwicherze? Nie wiem, jaka tam jest temperatura, ale pieką się jakieś 5-7 minut (nigdy nie patrzyłam na czas).
Chodzi mi głównie o mozzarellę light (8 g tłuszczu bodajże), ser żółty jem tylko "hit z ryk" 13% i wolę na zimno.
Zmieniony przez - emmaslifestyle w dniu 2013-09-21 08:32:26
Szacuny
11176
Napisanych postów
51869
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Napisałem tak niedokładnie, bo nie udało mi się znaleźć w jakiej temperaturze zachodzi zmiana konformacji z cis w trans. Te warunki są charakterystyczne dla poszczególnych kwasów tłuszczowych, a w skład tłuszczu mlecznego wchodzi ich kilka. Podobnie nie znam temperatury do jakiej podgrzewa kanapki sandwicher, ciężko zatem o konkretną odpowiedź. Zdrowiej będzie na pewno takiej obróbki unikać w miarę możliwości, jeśli znajdę jakieś precyzyjne informacje to dopiszę tutaj.