SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sery po obróbce termicznej.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1073

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 709
Mam pytanie odnośnie poddawania serów obróbce termicznej.

Czytałam, że tłuszcz w roztopionym serze żółtym np.: na pizzy, w zapiekance (myślę o domowej, rzecz jasna) czy tostach zmienia się w trans, interesuje mnie jednak, jak wygląda to z mozzarellą (głównie mozzarellą) i innymi serami tego typu, tj. fetą, ricottą, serami pleśniowymi. Też nie wolno roztapiać, bo stają się źródłem tłuszczy trans?

Pytanie narodziło się po przeczytaniu ostatnich artykułów na PoTreningu.pl, zachwalających mozzarellę w każdej formie, również po podgrzaniu

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zmieniony przez - emmaslifestyle w dniu 2013-09-17 19:06:07
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 709
Podbijam, bardzo zależy mi na odpowiedzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10800 Napisanych postów 47762 Wiek 26 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
Zależy od czasu i temperatury. Jeśli włożysz tosty, czy zapiekankę na chwilę do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika, to znacząca zmiana konformacji nie powinna nastąpić.
Swoją drogą, mleko i jego przetwory są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych trans w pożywieniu, które stanowią kilka procent całego tłuszczu mlecznego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 709
Dziękuję za odpowiedź Nie wiedziałam o tych trans w tłuszczu mlecznym, ale piję tylko mleko 0,5%, a nabiał właśnie staram się ograniczyć, więc dobrze się składa ;)

"Na chwilę do niezbyt mocno rozgrzanego", czyli pizza (10-15 min, 180-200 stopni) odpada? A tosty takie podwójne w sandwicherze? Nie wiem, jaka tam jest temperatura, ale pieką się jakieś 5-7 minut (nigdy nie patrzyłam na czas).
Chodzi mi głównie o mozzarellę light (8 g tłuszczu bodajże), ser żółty jem tylko "hit z ryk" 13% i wolę na zimno.


Zmieniony przez - emmaslifestyle w dniu 2013-09-21 08:32:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10800 Napisanych postów 47762 Wiek 26 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
Napisałem tak niedokładnie, bo nie udało mi się znaleźć w jakiej temperaturze zachodzi zmiana konformacji z cis w trans. Te warunki są charakterystyczne dla poszczególnych kwasów tłuszczowych, a w skład tłuszczu mlecznego wchodzi ich kilka. Podobnie nie znam temperatury do jakiej podgrzewa kanapki sandwicher, ciężko zatem o konkretną odpowiedź. Zdrowiej będzie na pewno takiej obróbki unikać w miarę możliwości, jeśli znajdę jakieś precyzyjne informacje to dopiszę tutaj.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 709
Dziękuję bardzo, będę bardzo wdzięczna, sama też będę dalej szukać :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Psychika przed startem na 100m

Następny temat

Low carb do oceny.

Fruzelina