[...] każdą kolejną godzinę wysiłku. Podsumowanie Składnik odżywczy Dzienne zapotrzebowanie sportowca Przed treningiem/zawodami W trakcie treningu Po treningu Beta-alanina 5-7 g dziennie Co najmniej 5-7 g dziennie, codziennie np. po treningu, przez 15-20 dni przed zawodami. Niekoniecznie, ale można. Kilka gramów, może być w porcji z kreatyną, [...]
[...] wysokoenergetycznymi i nie są przy tym narażone na ryzyko utuczenia. Z drugiej strony, można chudnąć żywiąc się w McDonald’s (dostarczając np. 1700-2000 kcal dziennie przy zapotrzebowaniu wynoszącym 2400-2600 kcal). Oczywiście nie jest to mądre ani zalecane, gdyż fast foody to kiepski pokarm, antyodżywczy i skracający życie. Tak [...]
[...] wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze dyscypliny sylwetkowe i siłowe, jak [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] koniec eksperymentu poziom kreatyniny w grupie suplementacji kreatyną osiągnął wyższe, ale wciąż referencyjne wartości. Czyli kreatyna, nawet podawana przez 16 tygodni codziennie, nie ma negatywnego wpływu na funkcjonowanie nerek. Referencje: Adam Zajac i in. „The Effects of Long-Term Magnesium Creatine Chelate Supplementation on Repeated [...]
[...] Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) <10%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) wynosiły 10%–20%, tłuszcze nasycone <5% podaż sodu ograniczono do mniej niż 2 g dziennie Podawano ilość warzyw równą 600 g dziennie wyłącznie z nieskrobiowych warzyw gotowanych i surowych, podzielonych na 2 lub 3 porcje w ciągu dnia. Dodatkowo 20 ml [...]
[...] piersi z kurczaka dostarcza ~40 g protein. W każdym posiłku ilość węglowodanów dobierana jest w zależności od zapotrzebowania. Przy założeniu dostarczania 560 g węglowodanów dziennie, wychodzi ~93 g węglowodanów w każdym posiłku. Przy założeniu 1,5 g tłuszczów na kg masy ciała, wychodzi 120 g dziennie (20 g w każdym posiłku). Podsumowując podaż [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] prowadzić do przyrostów mięśniowych. Większość badań z zastosowaniem beta-alaniny trwała minimum kilka tygodni. Tak też polecam ją suplementować. Zalecana dawka to 2-5 g dziennie. Jeśli nie lubisz odczucia mrowienia, a jesteś na nie wrażliwy po spożyciu beta-alaniny, możesz rozbić dawkę dzienną na kilka mniejszych porcji. Odżywka [...]
[...] ma stosunkowo niewielkie stężenie (50-100 mg/mL). Jeszcze gorzej przedstawia się zawiesina testosteronu na wodzie (suspension) – nie tylko iniekcje należałoby robić codziennie, to jeszcze o wiele grubszą igłą. Grafika: kinetyka t. propionatu. HERMAN M. BEHRE „Comparative pharmacokinetics of testosterone esters” Grafika: [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] Film: mitologia oraz sprzeczne z nauką twierdzenia niejakiego Mariusza z kanału „Odmładzanie na surowo”. Ten sam „specjalista” Mariusz twierdzi, że: „50 mg jodu dziennie może wyleczyć chorobę Gravesa-Basedowa i Hashimoto”. Nic na to nie wskazuje. Płyn Lugola i inne preparaty zawierające jod były od prawie wieku stosowane, jako [...]
[...] 83 otyłych pacjentów przez 24 tygodnie było na diecie ketogenicznej. Mężczyźni mieli średnio 1,7 m wzrostu i ważyli 102,4 ± 3,7 kg. Otrzymywali: 20-30 g węglowodanów dziennie, w postaci zielonych warzyw i sałatek, 80-100 g mięsa, ryb, drobiu, jaj, skorupiaków i sera, po 12 tygodniach dodano dodatkowe 20 g węglowodanów, tak że dzienna pula [...]
Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]
Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
[...] mitów, krąży ich jednak znacznie więcej. „Jeśli nie jesz po godzinie 18:00, to chudniesz” Jeśli od godziny 8:00 rano do 17:59 zjesz 5000 kcal, a potrzebujesz 3500-3800 kcal dziennie, to… zaczniesz tyć i to bardzo szybko. Wspomniany mit nie jest oparty o wiedzę naukową i to jak funkcjonuje ustrój człowieka. Faktycznie, wydłużenie okresu postu [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] znanym przykładem jest bogata w tłuszcz dieta śródziemnomorska. Uznaje się ją za prozdrowotną. Podsumowując Niewiele wskazuje, by konsumpcja nawet dużej ilości jajek dziennie miała negatywny wpływ na zdrowie. Szkodzić mogą jajka wytwarzane metodami przemysłowymi, ubogie w składniki odżywcze, mające inne proporcje kwasów tłuszczowych. [...]