Diety ketogeniczne nie muszą być dobrze tolerowane przez wszystkich ludzi. Rozsądną, pośrednią dietą jest model low carb, gdzie podaż węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: [...]
[...] przed podaniem żelaza wypadałoby ustalić stężenie ferrytyny. Podawanie cynku ma sens i przynosi korzyści, o ile zachowuje się zdrowy rozsądek (podaż kilkunastu mg cynku dziennie powinna zaspokoić zapotrzebowanie na ten pierwiastek). Referencje, badania, literatura: Michael Hambidge Human Zinc Deficiency [...]
[...] który może mieć także potencjał pod względem zwiększania wydolności fizycznej. W badaniach naukowych stwierdzono, iż suplementacja Ashwagandha (dawka między 240 a 600 mg dziennie) może wpłynąć na siłę lub moc u zdrowych, nietrenujących regularnie osób. W jednym z badań wykazano, korzyści z podawania 500 mg Ashwagandha raz dziennie u osób [...]
[...] się utrzymywać poziom białka w granicach 2,3-3,1 g na 1 kg masy ciała. Dostarczaj dobrej jakości węglowodanów obfitujących w błonnik, którego powinno być około 30-40 g dziennie. Tłuszcze uzupełniaj ze źródeł bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3, unikaj nadmiernej konsumpcji kwasów tłuszczowych omega 6. Warto również rozważyć suplementację [...]
[...] 0,6 g na tydzień w grupie kontrolnej. GISSI. Badanie zostało zaprojektowane w celu zbadania niezależnych i połączonych skutków stosowania oleju z ryb oraz witaminy E (300 mg dziennie) na zachorowalność i śmiertelność po zawale serca. Pacjenci otrzymujący 1 g dziennie oleju rybiego (0,85 do 0,88 mg EPA + DHA) byli narażeni na 20% mniejsze ryzyko [...]
[...] mieć wpływ na 42,8% populacji, często spotykany niedobór kreatyny może wymagać suplementacji. Aby zrekompensować dzienną stratę, przeciętna osoba potrzebuje ∼2 g kreatyny dziennie, z czego około połowa dziennego zapotrzebowania (1 g) jest syntetyzowana wewnętrznie, a pozostała ilość jest dostarczana z diety. Oczywiście, mamy tu do czynienia z [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]
[...] do osób mających pracę siedzącą, ale również tych, które choćby pracują przy taśmach produkcyjnych, wykonując te same, powtarzające się ruchy przez 8, a czasem 10 godzin dziennie. Trzecią istotną strategią będzie autorelaksacja mięśni, stretching, rolowanie. Wszystkie strategie będą dążyły do przywrócenia długości mięśnia nadmiernie [...]
[...] to jest niezwykle sycące. Warzywa te zawierają również związki o nazwie goitrogeny, które ograniczają wchłanianie jodu. Z tego względu nie zaleca się spożywania ich codziennie. Szpinak Szpinak często bywa przedstawiany jako niezwykle obfite źródło żelaza. Niestety w rzeczywistości tak nie jest. Niemniej jednak jest to warzywo warte uwagi. [...]
Zanim na scenę wkroczyła nowożytna medycyna ze swoimi osiągnięciami w postaci leków, szczepionek etc. ludzie w inny sposób wspierali swoje zdrowie i witalność, bo wtedy jeszcze mało kto przejmował się problemem otyłości… Coleus forskohlii - Stan kości Starożytni z pewnością mogli mieć problem z oceną gęstości mineralnej kości. Być może z tego [...]
[...] aspekt kulturystycznego stylu życia, który kontynuuje i czy nadal stosuje ścisłą dietę, jakiej wymaga się od większości kulturystów, przyznał, że teraz je tylko trzy posiłki dziennie. Wciąż skupia się na zdrowym odżywianiu, ale nie spożywa takiej ilości kalorii, jak kiedyś. Przyznał, że ogólnie nie lubi jeść i jako kulturysta często miał [...]
Kofeina działa pośrednio poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny, ma mniejszy wpływ na wyrzut noradrenaliny, a także wpływa na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, [...]
[...] łaknienie. Pośrednio poprzez te mechanizmy chroni przed cukrzycą i otyłością oraz ułatwia odchudzanie się. W jednym z badań przy podawaniu 3 x 300 mg ekstraktu ashwagandhy dziennie zaobserwowano spadek stężenia kortyzolu o 27,9%, w grupie placebo o 7,9%. Kortyzol jest dla nas niezbędny, ale też w badaniach naukowych stwierdzono, iż wywołuje [...]
[...] sztangę o wadze niemal 245 kg. Oprócz ćwiczeń bracia podkreślają, jak niezwykle ważną kwestią jest odpowiednia dieta. Kiedy chcą stracić na wadze przyjmują 1700-2200 kalorii dziennie, a kiedy chcą nabrać masy 3400-3800 kalorii. Justin i Austin chcą udowodnić każdemu, kto myśli, że osiągnięcie takich sylwetek, jak oni mają, jest niemożliwe. Sami [...]
[...] różnic między płciami. Po 30-dniowym okresie abstynencji alkoholowej, 57 zdrowych ochotników spożywało umiarkowane ilości piwa (330 ml dla kobiet i 660 ml dla mężczyzn, dziennie) przez 30 dni. Oceniano całkowitą liczbę leukocytów i limfocytów; ilości podtypów CD3 +, CD4 + i CD8 + limfocytów T; opóźnioną reakcję skórna nadwrażliwości (DHSR); [...]
Problemy wątrobowe stały się plagą naszych czasów. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj przypadłość nazywana niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, znana lepiej pod skróconą z języka angielskiego nazwą – NAFLD. Szacuje się, że problem ten dotyczy aktualnie 25% światowej populacji, a na rok 2030 prognozuje się, że może on dotknąć 50% [...]
[...] zawiera prawie 1700 mg beta-karotenu. Gdy przypomnę, że zapotrzebowanie na witaminę A, którą nasz organizm może sobie z wytworzyć beta-karotenu, wynosi mniej niż 1 mg dziennie, to okaże się, że już mniej niż 2 gramy pokryją całe wymagania naszego organizmu. Ze względu również na to, że beta-karoten stanowi materiał wyjściowy do wytwarzania [...]
[...] 4 – 6 posiłków w ciągu dnia. Węglowodany: Optymalizacja poziomu glikogenu mięśniowego osób trenujących uzyskiwana jest najczęściej przy podaży około 5 – 12 g / kg masy ciała dziennie z uwzględnieniem podaży około 30 – 60 g węglowodanów na każdą godzinę treningu przy jednostkach przekraczających 60 minut. Przerwy między posiłkami: Dla ułatwienia [...]
[...] jest odpowiedź immunologiczna na czynniki dietetyczne i drobnoustroje jelitowe. W innym badaniu oceniano zmiany w mikrobiocie kałowej po trzech tygodniach spożywania 25 ml dziennie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia wzbogaconej fenolami (VOO). Wyniki wykazały znaczny wzrost ilości pożytecznych szczepów Bifidobacterium wraz ze wzrostem ilości [...]