Każdy z nas czasami ma ochotę na coś słodkiego. Jednak dobrze zdajemy sobie sprawę, że różnego rodzaju słodycze, słodkie przekąski czy inne tego typu produkty są mocno przetworzone i zawierają spore ilości cukrów, a nawet tłuszczów. Niestety spożywanie często tego typu produktów wiąże się z wpływem na naszą sylwetkę, a przede wszystkim zdrowie. U [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
[...] tajemnic. Jej zdaniem wszystko sprowadza się do ilości pracy, jaką się wkłada - zarówno na siłowni, jak i w kuchni. Chrysti podczas redukcji zmniejsza ilość spożywanych kalorii, a kiedy osiągnie upragnioną wagę, stara się trzymać zerowy bilans. Nie waży się i uznaje to za zbędną czynność, która nie zawsze odzwierciedla efekty naszej pracy. [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem metodę rampy. Niejako jej przeciwieństwem jest piramida, czyli system stopniowego zmniejszania liczby powtórzeń oraz zwiększania ciężaru roboczego (np. 12-10-8-6 powtórzeń w seriach przy jednoczesnym zwiększaniu obciążenia roboczego). Moim zdaniem piramida wcale nie musi być skutecznym systemem w ujęciu [...]
Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach np. w winogronach. Związki polifenolowe obok resweratrolu obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]
[...] który może doprowadzić nawet do śmierci, niż osoby z anoreksją. Częściej też mają prawidłową masę ciała albo nadwagę, ponieważ nie mają obsesji na punkcie ilości jedzenia, kalorii i ćwiczeń, ale na jakości swojej diety. Podsumowując, ortoreksja to obsesyjne podejście do jedzenia, tj.: spożywanie żywności tylko uznanej przez siebie za zdrową, [...]
[...] masę beztłuszczową, co oznacza, że zyskujesz mięśnie bez dodatkowego tłuszczu. Może również pomóc w cięższych ćwiczeniach, co może skutkować spalaniem większej liczby kalorii i wspieraniem innych procesów metabolicznych”. Schwarzenegger wspomniał też, że tak naprawdę nie ma znaczenia, kiedy zażywa się kreatynę. Można ją brać zarówno po [...]
[...] węglowodany. Do tego dochodzą oczywiście mocne i intensywne treningi. Brian przyznaje, że to właśnie trzymanie diety jest dla niego najtrudniejsze. Jeśli nie wierzycie w ilość spożywanych kalorii, obejrzyjcie film poniżej! Rekordy: Przysiad – 374 kg Wyciskanie leżąc – 238 kg Martwy ciąg – 499,5 kg https://youtu.be/YQEJyjKTH9g
[...] i cukrzyca. Trzymaj dietę Redukcja tkanki tłuszczowej przekłada się bezpośrednio na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. Zadbaj więc o odpowiednią podaż kalorii w diecie i wybieraj jak najwięcej produktów nieprzetworzonych. Warto zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie – warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, a także [...]
[...] trening siłowy, aerobowy, interwałowy, spacery, jazda na rowerze itd.) oraz stosowanie diety redukcyjnej. Utrata tkanki tłuszczowej występuje przy mniejszej dziennej podaży kalorii. Jednak, aby utrzymać masę mięśniową, potrzeba więcej białka. Ogranicza się przy tym podaż węglowodanów na rzecz tłuszczów. Białko: 30-50% Węglowodany: 10-30% [...]
Organizm nie jest strukturą statyczną, ciągłej wymianie podlegają np. kości, mięśnie, krwinki czerwone, komórki układu nerwowego. Gdyby ktoś był zaskoczony tymi informacjami, to informuję, iż książki starsze niż 10 lat, w dużej mierze się zdezaktualizowały. Co można robić, aby przeciwdziałać tyciu? Więcej spaceruj, mniej korzystaj z komunikacji [...]
[...] się, poniekąd prawdziwego zdania podobnego do: budowa masy mięśniowej wymaga naddatku kalorycznego. Faktycznie, aby efektywnie budować mięśnie, powinno się dostarczać więcej kalorii, niż w ciągu dnia jest ich spalanych. Czy tak się dzieje, najszybciej możemy sprawdzić, obserwując wskazania wagi, choćby w ujęciu dwóch tygodni. Jeśli waga uległa [...]
[...] zasoby glikogenu) Uwarunkowania indywidualne, charakter, wytrwałość itd Rodzaj rozgrzewki Rodzaj i jakość stosowanego sprzętu Możesz całkowicie przypadkowo dostarczyć więcej kalorii, dłużej spać, poprawić jakość snu, lepiej dogrzać organizm (lub w inny sposób zmienić warunki) i tego dnia osiągniesz znacznie lepsze rezultaty. Niemniej trzeba [...]
Większość tradycyjnych diet, zarówno tych obecnych na naszych stołach, jak i promowanych przez dietetyków, opiera się na węglowodanach jako głównym źródle energii. Stanowią one od 45% do 65% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co jest szczególnie praktykowane u osób aktywnych fizycznie, trenujących wytrzymałościowo. Na zakończenie Nie [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
Budowanie masy mięśniowej niesłusznie uznawane jest za tą łatwiejszą część kształtowania sylwetki. Osoby zaawansowane wiedzą, że budowanie ogromnych mięśni to proces niezwykle trudny, a odpowiednie podejście żywieniowe jest tutaj tak samo istotne, jak w przypadku redukcji. Wydaje się, że podczas "robienia masy" częściej można pozwolić sobie na [...]
[...] większość produktów, na których do tej pory opierali swoje menu (makaron, pieczywo, ciasta, słodkie wypieki, naleśniki, tortille, ciastka) i nie zastępują wyeliminowanych kalorii innymi źródłami żywności o tak samo dużej kaloryczności, przez co nieświadomie stosują deficyt kaloryczny i chudną. Nieprzemyślana dieta bezglutenowa może być dietą [...]