[...] i suszoną paprykę, a także nasiona czarnuszki. Kiełbaski dobrze się komponują z ketchupem i musztardą. Pasują właściwie do wszystkiego, do czego byśmy zjedli parówki, czy inne tego typu kiełbaski Skład kiełbasek jest całkiem przyzwoity, uważać jednak powinny osoby z nietolerancją glutenu, gdyż jest on tutaj obecny. Kiełbaski mają ok. 300 [...]
Ze względu na liczne zawiłości prawne konopie przez wiele lat były pomijane w badaniach naukowych nad zdrowiem, czy chorobami. Mimo że konopie włókniste, („typu CBD”) w odróżnieniu od konopi indyjskich („typu THC”) cały czas były legalne, to zanim odkryto prawdziwe ich właściwości, musiało upłynąć kilka dekad. Obecnie odkrywa się kolejne [...]
Ach te poranki! Większości z nas kojarzą się z bardzo trudną pobudką, ociąganiem się najpierw ze wstaniem z łóżka, a później pośpiechem w każdej czynności, byle zdążyć, wyszykować się do wyjścia. I zawsze coś pójdzie nie tak — a to zapomnisz zabrać śniadanie, to wychodzisz w pogniecionej bluzce, czy nie takiej fryzurze jakbyś chciała... Na dodatek [...]
[...] nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego cukier? Ostatnio obawy dotyczące niezakaźnych chorób związanych z dietą wzrosły ze względu na ich związek z [...]
Pesto to niezwykle aromatyczny dodatek, sos do wielu różnych dań. Mnie osobiście kojarzy się z makaronem i pomidorami z mozzarellą. Oczywiście każdy zajada według uznania. Tradycyjne zielone pesto składa się z bazylii (stąd ten aromat), orzeszków pinii, parmezanu, oliwy z oliwek i czosnku. Na półkach sklepowych można znaleźć pesto, którego skład [...]
[...] oraz standardowymi. Motywacje do diety wegańskiej Roślinne modele żywienia przyciągają ludzi dzięki kilku głównym aspektom. Poza chęcią wpasowania się w bieżące trendy, czy też towarzystwo, są to aspekty etyczne, ekologiczne, ale również zdrowotne i ekonomiczne. O ile etyczne walory diety roślinnej stanowią mocne i niepodważalne argumenty [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
[...] stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Okazuje się, że witamina C wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Regularna podaż witaminy C ma też wpływ na zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Referencje: Vassilis Paschalis i in. Low vitamin C values are linked [...]
Palenie tytoniu jest destrukcyjnym nałogiem, który nie tylko wpływa na pojawienie się jednego z gorzej rokujących nowotworów, ale pogarsza codzienne funkcjonowanie, uszkadza płuca, upośledza ich funkcjonowanie, obniża wydolność, przyspiesza starzenie się skóry, negatywnie wpływa na płodność itd. Warto pamiętać, iż rozmaite związki pozostają [...]
[...] ćwiczeń, powszechnie wykorzystywanych przez całe pokolenia kulturystów i ciężarowców. W podnoszeniu ciężarów pozycja, jaką przyjmuje się w trakcie przysiadu wykrocznego, czyli wykroku jest niezwykle przydatna do oswojenia się z wybiciem sztangi na nożyce. Jest to technika, która zdominowała drugą fazę podrzutu, ponieważ można w ten sposób [...]
[...] jest kluczowym elementem każdego sportowca. Gdyby nie czas potrzebny na odnawianie się komórek mięśniowych, zasobów glikogenu, IMTG oraz innych elementów, człowiek mógłby ćwiczyć o wiele częściej. Niestety, nie ma nic za darmo. Im cięższy trening, tym dłuższy czas jest potrzebny na regenerację. Zresztą słowo cięższy jest nieprecyzyjne i mylące. W [...]
MSM, czyli metylosulfonylometan, to popularny suplement diety stosowany w leczeniu szerokiej gamy różnych dolegliwości, takich jak np. złagodzenie bólu stawów, zmniejszenie stanów zapalnych, zwiększenie odporności. Podsumowanie Jak widzimy, MSM ma szerokie zastosowanie i jeśli masz któryś z powyższych problemów, warto zastanowić się nad dodatkową [...]
[...] należą do jednych z najbardziej pożądanych ćwiczeń, jakie powinny znaleźć się w planie treningowym, jednak nie każdy jest w stanie wykonać je w poprawnej formie. Przyczyny bywają różne. Ograniczeniem w wykonaniu pompek na sztandze może być przykurcz mięśni piersiowych. Mogą one wpływać na naprężenia w stawach barkowych, gdzie towarzyszyć [...]
[...] Nieinwazyjny pomiar tego metabolitu może być przydatny w śledzeniu stanu przewodu pokarmowego u osób w starszym wieku. Zmiany zachodzące w jelitach wraz z wiekiem, mogą przyczyniać się do niedożywienia spowodowanego zaburzeniami wchłaniania. Glutamina może przeciwdziałać tym często obserwowanym zaburzeniom u osób starszych, ponieważ ma wpływ na [...]
[...] o właściwy poziom spożycia lecytyny (dieta i ew. suplementacja) może wspomóc nasz, starzejący się z każdym dniem, układ nerwowy, wspomagać właściwą pracę wątroby, pomóc walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, zwłaszcza „złego” - LDL. Niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego dowozu lecytyny w przypadku kobiet w ciąży i karmiących [...]
[...] na oba pytania zapewne będzie brzmiała - NIE! Aby dojść do pewnego rodzaju mistrzostwa, obojętnie w jakiej dziedzinie, potrzebny jest zarówno trening, jak i czas. Dotyczy to zarówno naszego biegacza, boksera, jak i osoby rozpoczynającej baczne zwracanie uwagi na to, co je. Jeśli jego/jej głównym celem jest jedynie poprawa jakości diety, [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
[...] wyściółce jelit. Do jego wzmożonej produkcji dochodzi na skutek konsumpcji niestrawnych węglowodanów, np. błonnika, skrobi opornej, oligosacharydów (m.in. inuliny), czy polioli (m.in. sorbitolu). Odpowiedzialne za to są liczne bakterie naturalnie bytujące w jelitach, w tym gatunki Clostridium, Faecalibacterium prausnitzii, czy [...]
Sposobów na zastąpienie słodyczy produkowanych masowo i obfitujących w cukry i tłuszcze nasycone i / lub tłuszcze trans jest obecnie wiele. Dotyczy to zarówno gotowych produktów, jak i półproduktów, które dodawać można do deserów, ciast, lodów czy naleśników i innych potraw na słodko. Dobrym przykładem produktu, który jest doskonałym dodatkiem do [...]
[...] wszystko jest efektem codziennie podejmowanych, błędnych decyzji. Dieta i aktywność - podstawą zdrowego stylu życia Mając na uwadze wstęp, można powiedzieć, iż głównymi przyczynami chorób sercowo-naczyniowych, raka i cukrzycy nie są: zatrucie środowiska, czynniki genetyczne czy inne uwarunkowania, ale drobne nawyki ludzi, które tworzą styl życia [...]