Prawie wszyscy wiemy, iż tuczy nadmiar kalorii dostarczanych każdego dnia występujący przy zbyt małym wydatku energetycznym, związanym z codziennymi aktywnościami i treningiem. Niestety sprawa jest dużo bardziej złożona. Okazuje się, że nadwyżka pochodząca z protein wcale nie musi tuczyć, a wręcz może odchudzać. „Napoje słodzone i/lub gazowane” [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] często mogą prowadzić do gromadzenia się zbędnych kilogramów. Z kolei z upływem lat gromadzenie tkanki tłuszczowej może być powiązane z cukrzycą, zaburzeniami metabolicznymi czy nawet nowotworami. Otyłość powiązano z różnorakimi rodzajami nowotworów. Przykładowo pacjentki z rakiem piersi miały 45% więcej tłuszczu wisceralnego, w porównaniu do [...]
Historia kulturystyki zaczęła się być może w czasach prehistorycznych, gdy ludzie codziennie musieli używać siły do dźwigania, polowań i innych czynności. Jak podkreśla Anssi H. Manninen na łamach „Sports Nutrition Review Journal”, dieta w okresie paleolitu zawierała 3-4 razy więcej protein, niż współczesna. Inni ludzie upatrują początków [...]
Obecnie w modzie są pokarmy „bio”, „organiczne” oraz „wyrzucanie z diety śmieci”. „Jedz czysto” - to jedna z porad, która może i byłaby trafna, ale niestety termin „czystość” jest zbyt wieloznaczny. Weganizm – czysta dieta? Dla wielu osób „czysta” dieta oznacza eliminowanie z niej mięsa czy nabiału. Czy to słuszne myślenie? Wydawałoby się, iż [...]
[...] będą tylko i wyłącznie produkty pochodzące ze świata roślinnego. Jest to bardzo skrajny rodzaj wegetarianizmu, gdyż nie znajdziemy w takiej diecie nawet produktów mlecznych, czy też jaj. Tego typu dieta najczęściej charakteryzuje się wysokim udziałem węglowodanów, bo pamiętajmy, że w ogólnym przekroju, rośliny zawierają ich sporo, a produkty [...]
[...] oraz magnez. Dlatego też nie zawsze całkowita rezygnacja z nabiału jest wskazana, ale też nie zawsze jest potrzebna. Warto nadmienić, iż produkty takie jak: maślanka, kefir czy jogurt, będące na bazie kwaśnego mleka, zawierają około 4% laktozy i są zdecydowanie lepiej tolerowane niż inne produkty zawierające cukier mleczny. Produkty fermentowane [...]
[...] 8 kg masy ciała (średnio ~ 4.2 kg), w tym nawet do 4.2 kg mięśni (średnio ~1.4 kg straty beztłuszczowej masy ciała) oraz średnio 2.8 ± 2.0 kg tkanki tłuszczowej. Wystarczy zastosować zbyt duży wydatek energetyczny w stosunku do dziennej podaży kalorii, by uzyskać straty masy mięśniowej. Interwały mogą oznaczać wydatek nawet 1000 kcal na [...]
Obecne czasy niestety wymagają od nas wiele wysiłku nie tylko od strony fizycznej, ciężko pracując czy trenując, ale również od strony psychicznej, gdy z każdej strony atakowani jesteśmy różnego rodzaju czynnikami powodującymi stres i zaburzenia hormonalne organizmu. Jedni z nas są bardziej odporni, a inni niestety nie i wtedy mogą pojawić się [...]
Niestety człowiek ma ściśle określone okno sprawności. W boksie tajskim szczyt formy przypada, gdy zawodnik ma 18-22 lata. Z reguły, później wyczynowy kickbokser odnosi tyle urazów, że musi zakończyć karierę (brak ochraniaczy – poza ochraniaczem krocza i rękawicami, pełny kontakt, użycie łokci i kolan). W dyscyplinach bazujących na sile, [...]
[...] czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w tym wypadku będzie gorszym [...]
Czas diety redukcyjnej tradycyjnie kojarzony jest nie tylko z zaciskaniem pasa, ale także zaciskaniem zębów. Nie dzieje się to bez przyczyny, gdyż w tym czasie osoba zmniejszająca ilość tkanki tłuszczowej, zmaga się z wieloma przeciwnościami. Ashwagandha - Withania somnifera Pochodzący z Indii jeden z najbardziej sztandarowych adaptogenów. Jest [...]
Sytuacja w ostatnim czasie w pobliżu naszych granic stała się mniej stabilna, ale to nie znaczy, że wcześniej na świecie nic się nie działo. Jeśli korzystasz wyłącznie z polskojęzycznych serwisów informacyjnych i oglądasz telewizję, to nie dowiesz się prawie niczego, co dzieje się na świecie. W rzeczywistości wojny toczyły się, toczą się i będą [...]
[...] Dwa gatunki ryżu (brązowy i biały) oddziałują inaczej na glikemię (stężenie cukru we krwi) i wywołują odmienną hormonalną odpowiedź na posiłek. Stwierdzono, że ma znaczenie czy cukier jest dostarczany w postaci owoców, czy soków, całkowicie inne reakcje zapalne przynosi spożywanie oliwy z oliwek i ryb, a np. oleju słonecznikowego (omega-3 vs [...]
Ciągle jesteśmy bombardowani takimi wiadomościami. Powiem więcej. Słyszałem jeszcze lepsze „fakty” dotyczące zbóż, pieczywa, mleka, niegroźnych dodatków do żywności. I to wszystko dzieje się w kraju, w którym samo oddychanie jest niezdrowe: zatrute powietrze wydatnie skraca życie i powoduje wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowych, [...]
[...] traktowany po macoszemu. Przede wszystkim warto pamiętać, iż nie ma uniwersalnych ćwiczeń. Ogólnie przyjęto, iż dla kompletnego rozwoju muskulatury należy łączyć różne rozwiązania (np. podciąganie na drążku, wiosłowanie i martwy ciąg). Podciąganie na drążku - który wariant najlepiej aktywuje grzbiet? Typowym, najczęstszym błędem [...]
Na temat martwego ciągu krąży wiele mitów, a opinie zawodników są spolaryzowane. Nie mam określonego zdania, czy tego rodzaju boje powinny się znaleźć w planie treningowym. Są ludzie, którzy doskonale obywają się bez martwego ciągu i nawet bez klasycznych przysiadów. Inni nie wyobrażają sobie treningu siłowego bez tych bojów. Czego dowiesz się [...]
[...] koncentraty roślinne (czarna porzeczka, marchew) substancja glazurująca (E 903) oleje roślinne (kokosowy, palmowy) aromaty. Wartość odżywcza: 100 g tych żelków dostarczy 332 kcal, w tym: 0,1 g tłuszczu 77,1 g węglowodanów (w tym 56 g cukrów) 5,9 g białka 0,05 g soli. Plusy: żelki są ogólnodostępne, w dobrej cenie, w smaku są bardzo [...]
[...] zawartość witaminy C, choć nie najwyższa wśród warzyw i owoców (istnieją na ten temat rozbieżności). Witamina C bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych (jest silnym czynnikiem redukującym). Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ brakuje nam końcowego enzymu oksydazy l-gulono-γ-laktonowej w [...]
[...] pasa to ostateczność Wbrew powielanym mitom, z używania pasa treningowego z reguły nie ma korzyści. Pozostaw ten rodzaj sprzętu osobom bijącym rekordy siłowe, w strongman czy trójboju. Notabene, dźwiganie w sprzęcie kolosalnie różni się od odmiany RAW. Czy koszulki, bandaże i kostiumy mają swoje miejsce w kulturystyce? Moim zdaniem nie. Warto [...]