Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]
W Internecie powszechnie uważa się, że kortyzol jest główną negatywną postacią i że jego oddziaływanie na ustrój jest tylko szkodliwe. Jest to nie tylko błędny, ale i absurdalny pogląd. Kortyzol powstaje w korze nadnerczy, jego wydzielanie zależy od funkcjonowania podwzgórza i przysadki. Jest to bardzo podobna oś dla powszechnie znanej dotyczącej [...]
Ranking przygotowany przez Emila Kaleńskiego, zawodnika światowej sceny kulturystyki wagi ciężkiej. Dobrze rozwinięte bicepsy to od dawien dawna synonim nieprzeciętnej tężyzny fizycznej. W spojrzeniu kulturystycznym, ważna jest globalna ocena sylwetki, jednak chyba każdy amator żelaznego sportu marzy o dużych, dobrze rozwiniętych "bickach". Na [...]
W ostatnim czasie dość popularne stały się produkty, do których wykorzystuje się albo bezpośrednio nasiona konopi albo np.: mąkę z konopi. Czy warto korzystać z takich produktów? Jakie właściwości posiadają konopie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Konopie z bliska Konopie i produkty z nich wytworzone [...]
Do dzisiaj wielu ludzi w sposób mistyczny podchodzi do słodzików (zamienników cukru), inni do funkcjonalnych dodatków do żywności, jeszcze inni do określonych produktów żywieniowych. O ile zdrowa jest umiarkowana podaż warzyw i owoców, to pojawiły się sekty bazujące tylko na owocach lub tylko na warzywach. I tego typu koncepcje mają swoich [...]
Coraz więcej wiemy o skutkach ubocznych związanych z różnorakimi szczepionkami. W jednych branżach szczepienie jest obowiązkowe w innych dobrowolne, ale… nie do końca. Bardzo często chęć zaszczepienia wyrażają sportowcy, ze względu na kontakt fizyczny, jaki istnieje w wielu dyscyplinach sportowych. Czy szczepionki są groźniejsze od klasycznych [...]
Wraz z nadejściem ciepłych dni nieubłaganie zbliża się pora nasilonych konsultacji treningowo-dietetycznych. Niektórzy budzą się niczym przyroda i stwierdzają, że dobrze byłoby przygotować się do sezonu letniego. Jeśli takie postanowienie powziąłeś w połowie marca, to jeszcze nie jest tak źle. W 3,5 miesiąca można liczyć na pewne efekty wdrożenia [...]
Zarówno chłodzenie, jak i nagrzewanie tkanek mogą przynosić określone korzyści zdrowotne i wpływać na regenerację powysiłkową. Niestety, wiele osób propaguje rozmaite metody, przypisując im niezwykłe, wręcz mityczne właściwości. Dwa najbardziej znane przykłady dotyczą korzystania z zimnej wody („morsowanie”) i sauny. Gdy odwodnienie jest [...]
To Święty Graal kulturystyki. Szczegółowa odpowiedź na to pytanie nie jest możliwa, gdyż ilu trenujących, tyle odpowiedzi. Z badań naukowych można jednak wysnuć ogólne, wartościowe wnioski. Przyjrzyjmy się kilku eksperymentom. Hoffman i wsp. dali do wyboru zawodnikom różną częstotliwość treningu. Mogli ćwiczyć 3, 4, 5 lub 6 dni w tygodniu. [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Meldonium jest przykładem potęgi szeptanego marketingu (plotek, opowieści, "siłowniowych rekomendacji” i bajań). Nieważne, że ten środek jest względnie słaby. W porównaniu do sterydów anaboliczno-androgennych, EPO, IGF-1 czy insuliny ma właściwości wręcz kosmetyczne. Ciągle otrzymuję pytania o Mildronate, mimo iż wyraźnie określiłem, że nie opłaca [...]
W dawnych czasach myślano, że cholesterol jest wyłącznie wrogiem. Obecnie nadal wiele osób tak uważa. W rzeczywistości należy on do związków niezbędnych człowiekowi, chociażby jako prekursor hormonalny i związek stabilizujący błony komórkowe. Niestety w oficjalnym nurcie medycyny jest mocno zakorzenione przekonanie o konieczności zmniejszania [...]
Rola wielu witamin jest przeceniana, efektem może być ich znaczne przedawkowywanie. Najbardziej znany przykład to witamina C, zdarzają się osoby, które stosują kilkadziesiąt gramów związku dziennie, wierząc, iż leczy np. nieuleczalne choroby. O ile w zwykle stosowanych dawkach witamina C ma wpływ na regenerację, stawy, syntezę kolagenu, to już jej [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem typowe pułapki związane z treningiem siłowym. Również aeroby mogą być całkiem dobry narzędziem, niestety często są nieefektywne. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiegać? Czy lekarstwem na brak postępów jest trening na czczo, a może sesja interwałowa? A może trening aerobowy nie jest niezbędny i da się go [...]
Opisana kwestia jest kluczowa niezależnie czy komuś zależy na wzroście masy ciała (i obwodów mięśni) czy chce wymusić adaptacje związane z przyrostem siły. Należy wyraźnie oddzielić te dwie kwestie, bo tylko w początkowym okresie treningu wzrost masy ciała jest proporcjonalny do wzrostu siły i odwrotnie. Później te kwestie mogą się zazębiać, ale [...]
W przypadku treningu ukierunkowanego na wzrost siły problemem jest mylenie celów treningowych. Tutaj zwiększanie masy mięśniowej jest pretekstem do podnoszenia jak największych ciężarów względnych, to znaczy, uwzględniając masę ciała danej osoby. Zwykle oznacza to konieczność odpowiedniego zredukowania ciężaru roboczego. Objętość w treningu [...]
Według słownika PWN funkcjonalny to znaczy, „dobrze spełniający swoją funkcję” lub „dotyczący funkcjonowania lub funkcji czegoś w jakimś systemie”. Często spotyka się stwierdzenia, iż trening kulturystyczny jest niefunkcjonalny. Jako jego przeciwieństwo, rzekomo nad wyraz funkcjonalne podaje się treningi np. CrossFit. Podsumowanie W artykule nie [...]
Helmut Strebl to 47-letni kulturysta, który mierzy 190 centymetrów i waży 91 kilogramów. Mówi się, że jego poziom tkanki tłuszczowej jest tak znikomy, że mieści się pomiędzy 2 a 4%. Tak niski poziom bf-u utrzymuje przez cały rok! Helmut zaczął trenować w wieku 12 lat z bardzo wielkim zaangażowaniem. Podobno dlatego, by móc obronić się przed [...]
Białka serwatkowe stanowią 0,6-0,7% białka ogólnego w mleku, w tym około 75% przypada na albuminy, tj. α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę. 2.5% składu mleka stanowi kazeina. Kazeina jest nośnikiem jonów wapnia, żelaza, miedzi, cynku, PO4. Laktoferyna wykazuje działanie antybakteryjne, peptydy z niego pochodzące wykazują działanie, jak [...]
Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]