W ostatnim czasie dość popularne stały się produkty, do których wykorzystuje się albo bezpośrednio nasiona konopi albo np.: mąkę z konopi. Czy warto korzystać z takich produktów? Jakie właściwości posiadają konopie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule.

Konopie z bliska

Konopie i produkty z nich wytworzone zazwyczaj kojarzą nam się źle i są raczej przedstawiane jako specyfik odurzający, który powinien być zabroniony, co jak widać, niekoniecznie jest prawdą.

Od ponad 1000 lat przed narodzeniem Chrystusa, aż do 1883 roku konopie siewne były jedną z największych upraw rolnych. W połowie XX wieku zaczęła się kontrola ilości używanych konopi. To właśnie zapoczątkowało wdrożenie przez władze zakazu używania jak i posiadania marihuany. Tym samym uprawianie konopi zostało całkowicie zabronione. Można ją uprawiać jedynie w celach naukowych lub też w odmianach, których procent aktywnych substancji narkotycznych jest stosunkowo niski, można je wtedy używać do celów przemysłowych, np.: produkcji nasion, czy też włókien. Odmiany konopi przemysłowych, które występują w Europie, mają THC (delta-9-tetrahidrokannabinol), na poziomie mniejszym niż 0,2%.

Nasiona konopi w ostatnim czasie uznawane są za bardzo wartościowy składnik diety, gdyż zawierają bardzo dobrą proporcję kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6, ponadto są bardzo dobrym źródłem białka. Białko pochodzące z konopi jest kompletnym źródłem wszystkich 20 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych aminokwasów (EAA), których nasz organizm nie może sam produkować Warto również nadmienić, że nasiona konopi to bogactwo witamin oraz minerałów, których odpowiednia ilość zapewnia naszemu organizmowi poprawne funkcjonowanie.

Ku zdziwieniu – nasiona konopi z powodzeniem wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, między innymi do produkcji chleba, bułek, ciast i ciasteczek.

Wartości odżywcze nasion konopi

  • W 100 g nasiona konopi zawierają 622 kcal, w tym:
  • 31 g białka,
  • 52 g tłuszczów (w tym 5,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych),
  • 4,6 g węglowodanów (w tym 2,3 g cukrów),
  • 6 g błonnika.
  • 90 mg witaminy E,
  • 0,4 mg witaminy B1,
  • 0,1 mg witaminy B1,
  • 1160 mg fosforu,
  • 859 mg magnezu,
  • 483 mg wapnia,
  • 14 mg żelaza,
  • 12 mg sodu,
  • 7 mg manganu,
  • 7 mg cynku,
  • 2 mg miedzi.

Nasiona konopi rekomendowane są przede wszystkim jako źródło pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Są polecane głównie tym, którzy nie jadają produktów odzwierzęcych. Ponadto, bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w naszej diecie.

Nasiona konopi siewnej są doceniane również za idealną proporcję kwasów tłuszczowych nienasyconych – 3:1 pomiędzy kwasami Omega-3 (kwasem linolenowym), a kwasami Omega-6 (kwasem linolowym). Nienasycone kwasy tłuszczowe mają szczególny wpływ na nasz organizm, wykazują działanie przeciwzapalne, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz jej ciśnienie, a także zmniejszają ryzyko zawału serca. Dzięki ich obecności w naszej diecie nasza skóra wygląda zdrowiej i młodziej, a my czujemy się bardziej skoncentrowani, energiczni. Nasiona konopi siewnej zawierają również kwas gamma-linolenowy, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie, a także wzrost komórek, nerwów, mięśni i organów w naszym organizmie. Ponadto przyczynia się również do łagodzenia objawów menstruacji i menopauzy.

Substancje zwane kannabinoidami

CBD to kannabinoid, jest legalną substancją aktywną w medycznej marihuanie oraz konopiach. Ma bardzo wiele zastosowań. Spośród ponad 480 substancji wykrytych w konopiach, to właśnie ona posiada najsilniejsze właściwości zdrowotne. CBD to całkowicie bezpieczny składnik konopi, który posiada podobne działanie do substancji, która występuje naturalnie w organizmie każdej istoty posiadającej układ nerwowy. Jedne z ostatnich badań klinicznych, wykazało, że CBD może pomóc zredukować drgawki, dzięki temu może być nowym sposobem na leczenie między innymi padaczki. CBD różni się od THC właśnie tym, iż nie jest substancją psychoaktywną, także korzystać z niej mogą nawet dzieci, dlatego też podczas doustnego stosowania CBD u dzieci, które wcześniej wykazywał odporność na tradycyjne leki przeciwdrgawkowe, zauważa się zdecydowaną poprawę, natomiast z racji kontrowersyjnej oprawki, jaka wiąże się ze stosowaniem takich substancji, wielu rodziców nie zgadza się na podanie jej swoim dzieciom.

Kannabinoidy łączą się z receptorami komórek nerwowych, podobnie jak neuroprzekaźniki. Badania wykazały również, że CBD ma właściwości przeciwpsychotyczne, a także wpływa korzystnie podczas występowania stanów lękowych, a także depresji, działa również uspokajająco, co powiązane jest z wpływem na przekaźnictwo serotoninergiczne. Obecnie wiadomo również, że preparaty na bazie konopi łagodzą zaburzenia autoimmunologiczne, takie jak:

  • stwardnienie rozsiane (SM),
  • reumatoidalne zapalenie stawów (RZS),
  • nieswoiste zapalenie jelit

Badania wykazują również, iż kanabinole mogą odgrywać znaczącą rolę w leczeniu zaburzeń neurologicznych, między innymi w chorobach, takich, jak:

  • Alzheimer,
  • stwardnienie zanikowe boczne (SLA).

Pamiętajmy również, że konopia siewna to nie ta sama substancja, co konopia indyjska, zwana potocznie marihuaną. Obie rośliny mają całkowicie inny kod genetyczny.

Proteinowe ciastka z użyciem mąki z konopi

Firma Allnutrition wychodzi naprzeciw oczekiwaniom i na sklepowe półki oraz do Internetu trafiają ciasteczka proteinowe na bazie mąki konopnej, w bardzo atrakcyjnej cenie. Są ciekawą i bardzo smaczną alternatywą tradycyjnych ciasteczek. W swoim składzie nie zawierają glutenu, jest to bardzo dobra informacja dla osób, które mają problemy z nietolerancją tego składnika. Ponadto, ciasteczka te wzbogacone zostały w izolat białka, dlatego też mogą być stałym elementem diety, a także dodatkiem, w momencie braku białka z jedzenia. Są bogate w błonnik, którego brakuje w naszej diecie. Mogą być ciekawą formą posiłku w szkole, czy w pracy, gdyż łatwo je przewieźć. Warto również nadmienić, iż do produkcji ciasteczek nie użyto tłuszczy, które zawierałby izomery trans, słodzone są maltitolem – składnikiem całkowicie naturalnym.

Dlatego ciasteczka te mogą być częstym gościem w naszej diecie, bo dzięki takim produktom dieta nie musi być nudna. Korzyści płynące z obecności mąki z nasion konopi w tych ciasteczkach to spora dawka witamin oraz minerałów.

Podsumowanie

Jak widać, coraz częściej spotkać można produkty, na bazie nasion z konopi, czy to oleje, mąki, czy ciastka. Produkty te są bogate odżywczo, są bardzo smaczne, a z ich użyciem można stworzyć ciekawe dania. Dlatego warto próbować nowości, tym bardziej, jeśli wykazują taki pozytywny wpływ na nasz organizm.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)