Większość ludzi wyolbrzymia mało istotne czynniki, a ignoruje lub nie dostrzega znacznie ważniejszych problemów. Oto najczęściej ignorowane kwestie, które mogą mieć kolosalne znaczenie dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym zachowania zdrowej sylwetki, jak i samego zdrowia. Ustalono to w badaniu, którego wyniki opublikowano na [...]
W ostatnich latach pojawił się wysyp ludzi, którzy wiedzą lepiej od lekarzy, od dietetyków, a informacji o chorobach i ich leczeniu szukają w Internecie. W ten sposób „diagnozują” rozmaite problemy i niektórzy jeszcze wykłócają się, że mają rację. Pojawiło się też wielu „specjalistów”, którzy oceniają skuteczność diety, treningu, domowej roboty [...]
Nie zawsze nasza dieta idzie po naszej myśli. Sam deficyt kaloryczny w przypadku redukowania tkanki tłuszczowej, czy też nadwyżka kaloryczna w przypadku budowania masy mięśniowej, nie są wystarczającym posunięciem w kształtowaniu naszej sylwetki. Bywa tak, że nasze zbędne kilogramy schodzą opornie, dlatego też stosuje się wiele manipulacji [...]
W internecie bardzo rzadko można spotkać zrównoważoną, pośrednią opcję, lokującą się w centrum. Dominują skrajności. Niestety w przypadku diet czy treningu, takie działania mogą mieć poważny wpływ na zdrowie. Wiele kobiet stosuje schematy żywieniowe charakteryzujące się wyniszczającym wpływem na zdrowie. Diety te są pozbawione kluczowych [...]
Powyższe zagadnienie należy do jednych z najczęściej poruszanych kwestii dotyczących treningu. Sprawę komplikuje fakt, iż w każdym przypadku odpowiedź o sens stosowania powtórzeń niepełnozakresowych będzie inna. Co innego osoba mająca 2 lata stażu, a co innego zawodnik mający 20-30 letni staż w treningu siłowym. Jeżeli nie chcesz czytać wszystkich [...]
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]
Czekolada na redukcję tkanki tłuszczowej?! Tak wiem, iż „wybieranie wisienek” jest nagminnie stosowaną w Internecie techniką. Skoro czekolada zawiera PEA, to na pewno pomoże w redukcji tkanki tłuszczowej. Osoby wypisujące takie bzdury powinny się mocno zastanowić. Mięso nie zawiera wystarczającej ilości kreatyny, arbuzy wystarczającej ilości [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
W drugim artykule z serii wracamy do mitów suplementacyjnych, które są ciągle powielane w klubach i w Internecie. Do pogłębiania zamętu dezinformacyjnego przyczyniają się niejednokrotnie osoby uznawane za autorytety, niestety, w innej dziedzinie. „Kreatyna działa jak sterydy anaboliczno-androgenne” W rzeczywistości kreatyna naturalnie występuje w [...]
Z treningiem bicepsów, tricepsów, barków czy nawet klatki piersiowej z reguły nie ma żadnego problemu. Ludzie znają dziesiątki wariantów, używają sztang, hantli, wyciągów oraz ćwiczeń z ciężarem własnego ciała. O wiele gorzej wygląda podejście do treningu grzbietu. Niechęć do ćwiczenia wspomnianej grupy wynika z obciążenia dla ustroju. Bardzo [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
Wbrew obiegowym opiniom pora dnia może determinować wyniki sportowe. Jest to spowodowane m.in. dobowymi wahaniami wielu hormonów (np. najwyższy poziom kortyzolu i testosteronu obserwuje się rano), rano jest wyższy poziom insuliny, wieczorem hormonu wzrostu, a więc w konsekwencji rano lepiej się toleruje węglowodany, wieczorem można mieć wyższą [...]
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
Kulturyści lat 60. i 70. XX wieku, np. Arnold Schwarzenegger, Frank Zane, Franco Columbu, dysponowali o wiele mniejszą masą, jednak bardziej estetycznymi sylwetkami niż zawodnicy, którzy pojawili się na kulturystycznej scenie pod koniec lat 90. XX wieku (np. Ronnie Coleman, Nasser El Sonbaty, Jay Cutler). Ćwiczenia typu „wciąganie brzucha” [...]
Zaburzenia erekcji (ED) definiuje się, jako uporczywą i / lub nawracającą niezdolność do osiągnięcia i / lub utrzymania erekcji prącia, wystarczającej do zadowalającego stosunku płciowego. Problem ten powszechnie występuje na całym świecie i jest silnie związany z chorobami towarzyszącymi związanymi z wiekiem. Stąd częstość ED prawdopodobnie [...]
O tym dlaczego przedwcześnie i nagle umierają kulturyści, z pewnością można by napisać niejedną książkę. O ile nie masz wpływu na niektóre czynniki ryzyka (np. zatrucie środowiska: skażenie wody, powietrza, gleby, roślin, pozostałości różnych substancji w mięsie, ryżu, kaszy itd.), to jest wiele rzeczy, które możesz zrobić dla swojego zdrowia i to [...]
Grzbiet należy do największych i najbardziej złożonych struktur mięśniowych w ciele, stanowi fundament siły każdego sportowca. Niestety, odpowiedni trening tej partii jest rzadko spotykany. Pamiętaj, że: szeroki nachwyt w wiosłowaniu oznacza większe zaangażowanie tylnego aktonu m. naramiennego, m. podgrzebieniowego oraz obłego mniejszego im [...]
Trening interwałowy ma wiele zalet, ale niestety jego bezkrytyczne promowanie w Internecie niesie rozmaite zagrożenia. Nie jestem zwolennikiem tylko jednego, określonego rodzaju treningu (np. „interwały są najlepsze”), najpierw należy dobrze rozważyć za oraz przeciw. Trening interwałowy jest obarczony wieloma problemami, tak samo jak klasyczne [...]
Organizm w normalnych warunkach nie potrzebuje więcej niż 0,5 g sodu dziennie. Maksymalna zalecana podaż sodu według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wynosi 2 g dziennie (do 5 g soli kuchennej). Średnie spożycie sodu w USA wynosi 3,4 g dziennie. Okazuje się, iż nadużywanie chlorku sodu jest związane z kancerogenezą. Podsumowanie Na rozwój [...]