SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

warzywa z

  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    "Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4476 Data: 2017-07-19 09:35:52
  • Żyjemy w świecie plastiku i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Artykuły higieniczne, pożywienie i inne produkty – wszystko pakowane jest w plastik lub się z niego składa. Czy kiedyś zadaliśmy sobie trud, dowiadując się, z czego jest wytworzona szczoteczka, którą myjemy codziennie zęby? Toksyczne butelki Jednym z niebezpiecznych źródeł [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5604 Data: 2018-03-06 08:48:11
  • [...] większym apetytem i w konsekwencji wzrostem masy ciała.  Zamiast tego postaw na produkty bogate w składniki odżywcze, m.in. pełnoziarniste, te zawierające błonnik (owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe). Nie zapominaj o chudym mięsie i nabiale, czyli źródłach białka.  Podsumowanie Okrągła buzia wcale nie jest niczym złym. Sprawia, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 964 Data: 2021-11-10 15:44:49
  • [...] ugotować coś pysznego wegańskiego, co wiesz, że na pewno wszystkim posmakuje. Często tak jest, że wszelkie komentarze gasną, jeśli spróbuje się danego dania. A przecież warzywa, aromatyczne przyprawy, różnego rodzaju ryż czy kasze to bardzo smaczne produkty. Nikogo nie musisz nawracać Tak jak wyżej pisałam, żeby poczęstować gości czymś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1619 Data: 2021-11-15 17:20:56
  • Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18923 Data: 2018-02-20 13:02:47
  • [...] ten minerał, warto przejrzeć swoją dietę i postawić na zróżnicowane, zbilansowane posiłki, bogate w nieprzetworzoną żywność. Są duże szanse, że już samą dietą będziemy w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na magnez. Można też uzupełnić dietę w liściaste warzywa, całych ziaren, orzechów i nasion, które są dość bogate w ten minerał.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8306 Data: 2018-07-19 08:05:17
  • [...] patelnię, następnie wkłada do kuchenki mikrofalowej torebkę organicznego ryżu basmati, a potem smaży go na patelni. Podczas gotowania wyjaśnia, że ​​czasami lubi dodać warzywa do ryżu. Na koniec dodaje do ryżu odrobinę masła, sól, pieprz i sos sojowy. Kiedy kurczak w końcu jest gotowy, kładzie go na talerzu obok ryżu. Dodaje sos barbecue i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1659 Data: 2020-04-10 11:05:37
  • Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1240 Data: 2021-03-22 10:11:04
  • Czy w mojej diecie jest odpowiednia ilość potasu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] leki przeciwzapalne mogą powodować zatrzymanie potasu przez organizm. Źródło potasu w diecie Przetworzona żywność jest bogata w sód i uboga w potas, natomiast owoce i warzywa są naturalnie bogate w potas. Codzienne spożywanie różnorodnych, kolorowych produktów roślinnych pomoże zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na potas, a przy okazji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1143 Data: 2022-02-18 08:41:06
  • Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2013 Data: 2023-02-24 07:23:44
  • [...] że klientka, która była weganką zapytała, czy może on spełnić jej wymagania dietetyczne.  “Powiedziałem, że je przyjmę rezerwację na sobotę. Zaproponowałem gnocchi, warzywa… i to wszystko. Niestety zapomniałem o tym… Miałem prywatną imprezę, którą musiałem obsłużyć. Kiedy wróciłem później tego wieczoru do restauracji, zastępca szefa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 648 Data: 2023-07-02 00:00:04
  • Które produkty zwalczają stany zapalne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 665 Data: 2023-02-18 19:15:28
  • Który jogurt najzdrowszy? Jakie jogurty wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4388 Data: 2019-02-04 13:08:16
  • Witamina C jest jednym z najważniejszych elementów diety o znaczeniu odpornościowym. Jej działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek i regulacji odpowiedzi komórek immunologicznych na infekcje, a jej niedobory mogą wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami na tym tle. Witamina C w infekcjach gardła Witamina C w związku ze swoimi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1961 Data: 2021-03-08 19:00:11
  • [...] charakteryzujące się zróżnicowanym doborem składników, można zabezpieczyć się przed niedoborami magnezu. Pierwiastek ten występuje w największych ilościach w zielonych warzywach liściastych, a także w nasionach dyni i szałwii hiszpańskiej, czy migdałach i nerkowcach. Nie tak obfitymi, jednak również wartościowymi źródłami magnezu są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6345 Data: 2022-01-26 06:17:28
  • Produkty, które dobrze sycą i nie zwiększają apetytu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1249 Data: 2022-08-08 16:11:56
  • [...] bułek kup chleb np. razowy — wystarczy na dłużej niż bułka i w konsekwencji wyjdzie trochę taniej, a na pewno zdrowiej. Postaw na gulasze — wystarczy kawał mięsa i sezonowe warzywa, które w danej chwili są najtańsze. Z łatwością zrobisz pożywny posiłek na 2-3 dni. Nie szukaj najpopularniejszych marek — często jest tak, że sięgamy po markę, którą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 940 Data: 2022-11-08 09:53:59
  • [...] będzie gotowe dodać pomidory krojone z puszki (200 g). Przyprawić wg uznania.  Podawać z makaronem pełnoziarnistym (50 g - waga przed gotowaniem) Kolacja Bułka z hummusem i warzywami Bułkę grahamkę (80 g) posmarować humusem naturalnym (50 g), dodatkowo podać warzywa: papryka (140 g), ogórek (170 g) i szczypiorek Dzień trzeci Śniadanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3613 Data: 2021-11-22 12:46:59
  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1310 Data: 2022-01-11 07:04:08
  • Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3686 Data: 2018-07-19 09:45:52