[...] poszukując nowych wniosków. Wyniki Z 45 badań naukowcy zebrali zdrowe osoby (wykluczyli m.in. tych, którzy cierpieli na cukrzycę) i podzielili ich na trzy grupy: osoby z BMI 18-25 osoby z BMI 25-30 osoby z BMI powyżej 30 W grupach tych zauważono jednocześnie prawidłowości związane z witaminą D. Im niższe BMI tym większa ilość (a raczej optymalna) [...]
[...] czy taki sam efekt wystąpi po treningu siłowym? Aby odpowiedzieć na to pytanie naukowcy opracowali badanie, w którym wzięło udział 14 doświadczonych sportowców w wieku od 18 do 34 lat. Badanie Uczestnicy badania mieli rozpisany plan treningu siłowego angażującego całe ciało podczas jednej sesji (FBW - full body workout). Wykonali ten sam [...]
[...] żółtka - cały czas ubijamy. Wyłączamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę i budyń i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką - to sekret udanego biszkoptu. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy na dnie papierem i przekładamy masę. Pieczemy w temperaturze około 170 stopni 35 minut. Tuż po upieczeniu upuszczamy tortownicę spodem na podłogę z wysokości [...]
Wegetarianie (i weganie) powinni lepiej reagować na suplementy z kreatyną, ponieważ nie jedzą mięsa. Naukowcy postanowili to sprawdzić. Podsumowanie Osoby z początkowo niskim poziomem stężeniem kreatyny (wegetarianie) są bardziej wrażliwe na suplementację kreatyną. Wegetarianie mogą skorzystać na suplementacji kreatyną jeszcze więcej niż [...]
[...] woda, olej rzepakowy, sól, przyprawy. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 243 kcal Tłuszcz: 12 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g) Węglowodany: 18,3 g (w tym cukry: 1,4 g) Białko: 10 g Błonnik: 10 g Sól: 1,9 g Kotleciorki z ciecierzycy, batatów i bobu to kolejny fajny produkt. Mają naturalne składniki - bez dodatku [...]
[...] żywnościowe pozwolą odbudować hemoglobinę. U szczurów obniżono stężenie hemoglobiny do 4-6 g na 100 ml krwi. Normalnie u człowieka stężenie hemoglobiny wynosi od 12 do 18 g/dL. Wyniki maksymalna regeneracja hemoglobiny następowała przy karmieniu dietą pełnoziarnistą, produktami owsianymi lub otrębami najlepsze warunki zapewniało [...]
[...] przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 125 ml wody. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać przyprawy, pokrojoną w kosteczkę cebulę, ugotowaną kaszę jaglaną i kurkumę, starty ser. Dokładnie wymieszać widelcem. Szpinak wraz z [...]
25 marca Drew Chatman został zdyskwalifikowany podczas walki MMA. Chatman walczył z Irvins Ayalą w wadze ciężkiej po głównym wydarzeniu Legacy Fighting Alliance 36 w Morongo Casino Resort w Cabazon w Kalifornii. Ayala podczas walki kopnął Chatmana, po czym ten upadł na ziemię. Potem usiłował zmiażdżyć Chatmana pięścią, jednocześnie spadając na [...]
[...] oraz u 882 osób w podobnym wieku, ale zdrowych. Następnie przeanalizowali wyniki i wyciągnęli wnioski. Wyniki W grupie kontrolnej, czyli w grupie osób zdrowych, tylko 10-18 % uczestników miało niższy, niż normy wskazują, poziom cynku. U osób z zaburzeniami psychicznymi dotyczyło to aż 37-47 %. Ciekawostką jest to, że problem niedoborów [...]
[...] na gładka masę. Dodajemy 50 g masła orzechowego oraz wystudzoną żelatynę - miksujemy około 2 minut. Masę przelewamy do foremki - ja klasycznie używam tortownicy o średnicy 18 cm. Wkładamy do lodówki. 50 g masła orzechowego, szczyptę soli razem z kilkoma łyżkami mleka podgrzewamy, by masa była rzadsza. Rozprowadzamy po ściętym serniku. Na górę [...]
Czego potrzebujesz: 80 g instant oatmeal o smaku karmelowym 30 g mąki ziemniaczanej 30 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1 żółtko 120 g śmietany 18 % 500 g śliwek 5 g ksylitolu 5 g mąki ziemniaczanej łyżeczka cynamonu Jak wykonać: Mąkę owsianą wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy na blat. Dodajemy olej kokosowy, żółtko, śmietanę i [...]
[...] mięśni i obciążenia metabolicznego podczas 5-dniowego międzynarodowego turnieju elitarnych młodych hokeistów na trawie. Cały niemiecki skład drużyny narodowej poniżej 18 lat został losowo przydzielony do grup: interwencji zanurzania w zimnej wodzie, (5 minut w ~ 6 ° C; z wyłączeniem głowy) regeneracji pasywnej Wydajność treningu i meczu [...]
Odwrócone spięcia brzucha z wykopem to ćwiczenie łączące zwykłe, odwrotne spięcia (czyli przyciąganie kolan do tułowia w wariancie siadu prostego podpartego) z ruchem wyprostu w stawach kolanowych. O czym warto wiedzieć? Spięcia się nazywają odwróconymi lub odwrotnymi, bo normalnie dźwigamy tułów, a nogi pozostają nieruchome. W wariancie [...]
[...] wykazywała znacznie mniejszą podatność na czynniki stresogenne i uczucie niepokoju. Wnioski Suplementacja witaminą C w ilości 500mg może przyczynić się do zmniejszenia uczucia nadmiernego stresu i niepokoju. Co więcej, wpływać ona będzie na poziom kortyzolu, ograniczając jego negatywne skutki. Źródło: Pak J Biol Sci. 2015 styczeń; 18 (1): 11-8.
Czego potrzebujesz: 80 g instant oatmeal o smaku karmelowym 30 g mąki ziemniaczanej 30 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1 żółtko 120 g śmietany 18 % 500 g śliwek 5 g ksylitolu 5 g mąki ziemniaczanej łyżeczka cynamonu Jak wykonać: Mąkę owsianą wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy na blat. Dodajemy olej kokosowy, żółtko, śmietanę i [...]
Jeśli weźmiesz l-cytrulinę przed intensywnym wysiłkiem, możesz opóźnić efekt wyczerpania. Wykazało to badanie na zwierzętach wykonane przez naukowców z University of Tsukuba. Zostało ono opublikowane w Journal of Nutritional Science and Vitaminology. Suplementy, które zwiększają produkcję tlenku azotu w organizmie, znane nam, jako suplementy [...]
[...] lub kieliszków. Chia namoczone w kawie także dzielimy na dwie porcje i przekładamy na masę jogurtową. Proponuję udekorować gorzką czekoladą. Deser wkładamy do lodówki i dobrze schładzamy. Gotowe! Wartości odżywcze: Z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Każda to 180 kcal. Białko 18.5 g, Tłuszcze 6,5 g, Węglowodany 12,5 g. Smacznego!
[...] etytrytolu Góra: 20 g Dzikiej Galaretki o smaku malinowym 300 ml wody garść malin Jak wykonać: Wszystkie składniki na spód zagniatamy i wyklejamy spód tortownicy o średnicy 18 cm. Wszystkie składniki na masę dokładnie miksujemy i wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Galaretkę rozpuszczamy w 300 [...]
[...] g kakao 50 g ulubionego masła orzechowego 12 g żelatyny 20 g erytrytolu Jak wykonać: Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia i wyklejamy spód przygotowana masą. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Jasna masa: żelatynę rozpuszczamy w 100 ml [...]