Czego potrzebujemy:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 150 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu
  • 100 g masła orzechowego
  • 120 g erytrytolu
  • 25 g żelatyny
  • 50 g orzechów
  • kilka łyżek mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Jak wykonać:

Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody - studzimy. Twaróg, serek, erytrytol wkładamy do miski i blendujemy na gładka masę. Dodajemy 50 g masła orzechowego oraz wystudzoną żelatynę - miksujemy około 2 minut. Masę przelewamy do foremki - ja klasycznie używam tortownicy o średnicy 18 cm. Wkładamy do lodówki. 50 g masła orzechowego, szczyptę soli razem z kilkoma łyżkami mleka podgrzewamy, by masa była rzadsza. Rozprowadzamy po ściętym serniku. Na górę wykładamy orzechy. 25 g czekolady rozpuszczamy i polewamy całość. Pozostałe 25 g kruszymy i posypujemy na polewę. Całość potrzebuje około 2 h w lodówce. 

Wartości odżywcze:

Sernik dzielimy na 8 porcji.

Każda to 240 kcal. Białko 19.2 g, Tłuszcze 14,3 g, Węglowodany 8 g.

Smacznego!