Czego potrzebujesz:

  • 80 g instant oatmeal o smaku karmelowym
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko
  • 120 g śmietany 18 %
  • 500 g śliwek
  • 5 g ksylitolu
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu

Jak wykonać:

Mąkę owsianą wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy na blat. Dodajemy olej kokosowy, żółtko, śmietanę i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy na placek o grubości około 5 mm. Możemy zrobić jedną dużą tartę, lub mini tarty. Ciastem wylepiamy foremki.

Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Wrzucamy je do miski razem z 5 g ksylitolu, 5 g mąki ziemniaczanej i łyżeczką cynamonu. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy porcjami na ciasto.

Tarty pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Gotowe!

Wartości odżywcze:

Z tej porcji otrzymujemy 6 tart o średnicy 12 cm.

Każda z nich to 209 kcal

Białko 3,5 g, Tłuszcz 12,3 g, Węglowodany 24 g.

Smacznego!

Komentarze (1)
biggirl

Za pierwszym razem nie wyszło ale kolejne już coraz lepiej, pucha jak ktoś lubi śliwki.

0