Czego potrzebujesz:

  • 80 g instant oatmeal o smaku karmelowym
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko
  • 120 g śmietany 18 %
  • 500 g śliwek
  • 5 g ksylitolu
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu

Jak wykonać:

Mąkę owsianą wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy na blat. Dodajemy olej kokosowy, żółtko, śmietanę i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy na placek o grubości około 5 mm. Możemy zrobić jedną dużą tartę, lub mini tarty. Ciastem wylepiamy foremki.

Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Wrzucamy je do miski razem z 5 g ksylitolu, 5 g mąki ziemniaczanej i łyżeczką cynamonu. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy porcjami na ciasto.

Tarty pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Gotowe!

Wartości odżywcze:

Z tej porcji wyszło mi 6 tart o średnicy 12 cm.

Każda z nich to 209 kcal

Białko 3,5 g, Tłuszcz 12,3 g, Węglowodany 24 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)