Jedz owsiankę na pierwsze lub drugie śniadanie, by chronić się przed wirusami! Płatki owsiane wzmocnią Twój układ immunologiczny. Wszystko dzięki beta-glukanom, które znajdują się w owsianym błonniku.
Beta-glukany a układ odpornościowy
Beta-glukan jest składnikiem budulcowym ściany komórkowej drożdży, niektórych bakterii i grzybów, płatków owsianych, alg. Jak każdy związek chemiczny ma różną budowę, w zależności od rodzajów izomerów. Im bardziej złożona budowa chemiczna, tym lepsze wartości stymulujące układ odpornościowy ma taki beta-glukan.
Beta-glukan w jelicie rozpoznawany jest przez makrofagi, nazywane również strażnikami odporności, bowiem ich zadaniem jest unieszkodliwić patogenne czynniki: bakterie, wirusy, pasożyty, komórki obce, w tym rakowe.
Gdy spożywasz produkty bogate w beta-glukany, Twoje komórki odpornościowe zostają pobudzone do działania. Dzięki temu istnieje większe prawdopodobieństwo, że nie będziesz chorować, jeśli patogeny dostaną się do twojego organizmu.
Bardzo ważne jest, by spożywać beta-glukany regularnie. Udowodniono bowiem, że aktywność układu odpornościowego po ich spożyciu utrzymuje się przez 72 godziny.
Jedz owsiankę na zdrowie!
Możesz przyjmować suplementy zawierające beta-glukany, nie jest to jednak konieczne. Jeśli chcesz zadbać o swój układ odpornościowy, wystarczy, że będziesz codziennie spożywać płatki owsiane. Pół szklanki płatków owsianych zawiera 2-3 g beta-glukanów.
Produkty immunomodulujące zawierające beta-glukany są szczególnie istotne w diecie sportowców wytrzymałościowych.Długie treningi (biegi, jazda na rowerze) mają negatywny wpływ na układ odpornościowy. Obciążający trening siłowy również zmniejsza wydajność układu odpornościowego, jednak w znacznie mniejszym stopniu.
Badanie na myszach
W 2004 r. naukowcy z University of South Caroline przeprowadzili badanie na myszach, w którym myszy biegały na bieżni do momentu wyczerpania. Następnie badacze wystawili myszy na działanie wirusa opryszczki zwykłej typu 1.
W dniu sesji „treningowej” i dwa dni wcześniej połowa myszy otrzymała beta-glukany wyizolowane z płatków owsianych. Drugiej połowie myszy podano wodę pitną, do której nic nie dodano.
Jak się okazało myszy, którym podawano beta-glukany były lepiej chronione przed infekcją wirusową. Odnotowano u nich 20% mniej zachorowań i 20% mniej zgonów, niż u myszy, które piły wodę.
Podsumowując
Jak się okazuje owsianka może być doskonałym sposobem na śniadanie, a także na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Wszystko dzięki wchodzącym w jej skład beta-glukanom.
Płatki wcięło u mnie w sklepach totalnie
W makro jest sporo, ale torby po min 5kg
Już w sklepach jest prawie wszytko
Z kurakiem jest problem, znajomy weterynarz mówi, że pozamykali małe masarnie, cenny pójdą w górę, możliwe, że tylko na chwile.
Cały czas idą w górę, nie ważne czy jest korona czy jej nie ma, teraz srednia w marketach ok 17 zł kg, pamietam jak jeszcze w zeszłym roku na poczatku ok 15 było