
Wegetarianie (i weganie) powinni lepiej reagować na suplementy z kreatyną, ponieważ nie jedzą mięsa. Naukowcy postanowili to sprawdzić.
Ciekawy eksperyment
18 wegetarian i 24 osoby jedzące produkty pochodzenia zwierzęcego otrzymywały kreatynę lub placebo. Podzielono ich na 4 grupy. Przed i pod koniec badania pobrano biopsje mięśnia obszernego bocznego, oceniano skład ciała i siłę.
Pacjenci uczestniczyli w tym samym 8-tygodniowym programie treningu oporowego. Podawano im 0,25 g kreatyny na kg beztłuszczowej masy ciała przez 7 dni i następnie 0,0625 g na kg beztłuszczowej masy ciała przez 49 dni.
Co zauważono?
Na początku wegetarianie wykazywali o 10% niższe stężenie całkowitej kreatyny w mięśniach. Suplementacja kreatyną dała większy wzrost ilości fosfokreatyny, całkowitej ilości kreatyny, wzrostu siły w wyciskaniu, objętości włókien typu II i beztłuszczowej masy całego ciała w porównaniu z pacjentami otrzymującymi placebo.
Wegetarianie, którzy przyjmowali kreatynę, odnotowali większy wzrost całkowitej ilości kreatyny w mięśniach, ilości fosfokreatyny w mięśniach, beztłuszczowej masy całego ciała i osiągów w trakcie pracy siłowej w porównaniu do „wszystkożernych”.
Podsumowanie
Osoby z początkowo niskim poziomem stężeniem kreatyny (wegetarianie) są bardziej wrażliwe na suplementację kreatyną. Wegetarianie mogą skorzystać na suplementacji kreatyną jeszcze więcej niż "wszystkożercy"!
Przeczytaj koniecznie: 10 supermocy i korzyści zdrowotnych podczas suplementacji kreatyną
Referencje:
Darren G Burke i in. „Effect of creatine and weight training on muscle creatine and performance in vegetarians.” https://europepmc.org/article/med/14600563?dom=translatable&src=syn
