Stężenie hemoglobiny odzwierciedla liczbę czerwonych krwinek w ustroju. Jest to transporter w największej mierze tlenu, a więc pełni krytyczną rolę dla każdego sportowca. Spadek stężenia hemoglobiny ma wpływ na proces transportowania tlenu, wydajność. Zbyt mała ilość świadczy o niedoborach B12, żelaza lub kwasu foliowego. Może być też związana z utratą krwi, rozpadem krwinek, niedoborami pokarmowymi, chorobami nerek czy nowotworami. Stężenie hemoglobiny można szybko i łatwo zbadać, zwykle za darmo.
Badanie naukowe - jakie produkty żywnościowe pozwolą odbudować hemoglobinę?
Naukowcy sprawdzali jak produkty żywnościowe pozwolą odbudować hemoglobinę. U szczurów obniżono stężenie hemoglobiny do 4-6 g na 100 ml krwi. Normalnie u człowieka stężenie hemoglobiny wynosi od 12 do 18 g/dL.
Wyniki
- maksymalna regeneracja hemoglobiny następowała przy karmieniu dietą pełnoziarnistą, produktami owsianymi lub otrębami
- najlepsze warunki zapewniało dostarczanie nie mniej niż 0,25 mg żelaza dziennie, a miedzi 0,05 mg dziennie
Okazało się, że dodanie chlorku żelaza i siarczanu miedzi do suszonego całego jajka, suszonego żółtka jaja, suszonej wątroby i świeżej wołowiny nie okazało się skuteczne tak jak podawanie pełnoziarnistego zboża.
Stosowanie takich produktów nie spowodowało maksymalnej regeneracji hemoglobiny. Okazało się, że w wątrobie i w mniejszym stopniu w żółtku jaja czynnikiem ograniczającym jest forma, w jakiej przechowywane jest żelazo. Brak miedzi jest kolejnym czynnikiem ograniczającym w przypadku żółtka jaja.
Komentarz
Jak widać, sportowcy powinni korzystać z produktów pełnoziarnistych, gdyż mogą mieć one duże znaczenie dla osiągów np. wydolnościowych.
Referencje:
Rose, M. S. ; Vahltkich, E. Mcc. ; Macleod, G. „Factors in food influencing hemoglobin regeneration. 3. Eggs in comparison with whole wheat, prepared bran, oatmeal, beef liver, and beef muscle.” https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/19341400706
Kazimierz Sułek „Struktura hemoglobiny. Charakterystyka krwi i elementów morfotycznych” https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/745,struktura-hemoglobiny-charakterystyka-krwi-i-elementow-morfotycznych
Zielona pietruszka chroni krwinki przed rozpadem.