Czego potrzebujemy:
Biszkopt:
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 30 g ksylitolu lub erytrytolu
- 50 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 10 g budyniu waniliowego sugar free
oraz
- 30 g galaretki Sugar Free Jelly
- 25 g gorzkiej czekolady
- 3 g oleju kokosowego
Jak wykonać:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na wysokich obrotach. W trakcje ubijania dodajemy partiami słodzik i dalej ubijamy. Kolejno dodajemy żółtka - cały czas ubijamy. Wyłączamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę i budyń i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką - to sekret udanego biszkoptu. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy na dnie papierem i przekładamy masę. Pieczemy w temperaturze około 170 stopni 35 minut. Tuż po upieczeniu upuszczamy tortownicę spodem na podłogę z wysokości 30 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie.
W 500 ml wody rozpuszczamy galaretkę i jak zacznie tężeć wylewamy na biszkopt. Na końcu dekorujemy czekoladą roztopioną z olejem kokosowym.
Wartości odżywcze:
Całe ciasto to tylko 740 kcal !!!!!
Białko 39 g, Tłuszcz 26 g, Węglowodany 102 g.
Smacznego!
wygląda pięknie, coś muszę takiego zrobić dla mojej małej koleżanki, tylko musi być bezglutenowe, więc biszkopt muszę podrasować :-)