Czego potrzebujemy
- 30 g mąki ryżowej
- 60 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- 60 g kakao
- 120 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego
- 80 g mleka kokosowego - płynnego
- 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady
Jak wykonać
Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze miksujemy. Wylewamy do foremki.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy w piekarniku.
Foremki których możecie użyć dla tej porcji:
- mała keksówka
- tortownica o średnicy 18 cm
- silikonowa foremka o średnicy około 25 cm.
Rada
Jeśli nie musicie unikać glutenu, możecie śmiało zastąpić mąki bg zwykłą mąką pszenną - jeszcze lepiej wyrośnie.
Mleko kokosowe możecie zastąpić śmietaną lub jogurtem greckim.
Jeśli chcecie by ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe, możecie spokojnie dać 80 g czekolady.
Wartości odżywcze
Całe ciasto to 2020 kalorii. Białko 50 g, Tłuszcze 128 g, Węglowodany 233 g.
Otrzymujemy 8 kawałków. Każdy z nich to 250 kcal. Białko 6,5 g, Tłuszcze 16 g, Węglowodany 29 g.
Smacznego!
Gorzka czekolada zawiera laktozę.
Skład tej użytej w przepisie:
SKŁADNIKI : miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator : lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat wanilii. Podany również jest producent czekolady, co się BARDZO rzadko lub w ogóle nie zdarza * Rainforest Alliance Certified TM cocoa. Masa kakaowa minimum 74%. Może zawierać śladowe ilości orzechów, soi i mleka.