Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety.

Dieta bogata w białko to fundament kształtowania sylwetki

Fundamentem dla jędrnego ciała i dalszego rozwoju mięśni jest spożycie odpowiedniej ilości białka. Białko to przede wszystkim chude mięso, ryby, jaja, nabiał, chude sery oraz nasiona strączkowe. Pozyskanie odpowiedniej ilości białka z żywności często bywa trudne. Dlatego, nie tylko wygodnym, ale i korzystnym dla zdrowia rozwiązaniem jest stosowanie odżywek białkowych. Ludzie szukają  najlepszych, ale i ekonomicznych rozwiązań. Jednak niektóre wybory ograniczone są  względami zdrowotnymi. Mam tutaj na myśli nietolerancje pokarmowe.

Najpopularniejszymi i niezwykle wartościowymi odżywkami białkowymi są białka serwatkowe, które powstają w procesie produkcji serów. Białko serwatkowe uznane jest za jedno z najlepszych źródeł białka, ze względu na dużą zawartość białka i wysoką przyswajalność. Warto jednak wiedzieć, że większość białek serwatkowych zawiera laktozę. Osoby z nietolerancją laktozy, po spożyciu tego typu odżywki białkowej, mogą odczuwać problemy i dyskomfort ze strony układu trawiennego. W tym przypadku świetny rozwiązaniem będą izolaty białka serwatkowego (WPI). Izolaty zawierają obniżoną ilość laktozy, a niektóre z nich nie posiadają jej wcale. Jeśli natomiast chcesz mieć pewność, że w odżywce, którą wybierzesz nie znajduje się laktoza, to najlepszym rozwiązaniem będzie odżywka białkowa oznaczona jako „Lactose free”. 

Czy białka bez laktozy są tak samo skuteczne?

Odżywka białkowa "Lactose free" nadal zawiera komplet aminokwasów, które odgrywają ważną rolę zarówno we wzroście jak i regeneracji mięśni po ciężkim treningu. Aminokwasy uwalniane są bardzo szybko i błyskawicznie stymulują procesy syntezy białek mięśniowych. Jeśli jesteś fanem wyjątkowego smaku białek mleka, to dzięki takiemu rozwiązaniu nie musisz z nich rezygnować. Wyeliminowanie laktozy nie wpływa na pogorszenie walorów smakowych  odżywek, dlatego nadal możesz cieszyć się pysznym, mlecznym smakiem. 

Które białko bez laktozy wybrać?

Decydując się na wybór białka oznaczonego „Lactose free”, warto zwrócić uwagę czy nie zawiera także aspartamu i glutenu. Ze względów użytkowych białka tego typu nie różnią się od białek posiadających laktozę.

Jak dawkować?

Stosujemy je według tych samych schematów, wytycznych w diecie i w identycznej wielkości porcji. 

Białka serwatkowe tak jak każde inne należy przyjmować uwzględniając braki w diecie, przy czym zawsze najistotniejsza jest porcja białka wypijana od razu po zakończonej sesji treningowej. Odpowiedniej wielkości porcja to ok 25-45g (w zależności od płci i wagi osoby aktywnej). 

białko bez laktozy

Co jeśli nie toleruje mleka?

Czy białka serwatkowe oznaczone jako „Lactose free” to jedyna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy? Na całe szczęście nie. Świetnym rozwiązaniem są także białka roślinne, które podobnie jak białko jaja jest odpowiednie dla osób, które oprócz nietolerancji laktozy, nie tolerują także samego mleka oraz produktów mlecznych. Popularność odżywek białkowych i rosnąca wiedza w tym zakresie, przyczyniła się do coraz powszechniejszego zastosowania ich w dietach osób aktywnych, dbających o swoją wagę, linię, a także osób starszych. Dzięki tej powszechności, znacząco obniżyła się także ich cena.

Komentarze (1)
anubis84

Jesli winą jest jedynie laktoza, to białka bez laktozy czy wpi i wph, jak już uczulenie na mleko to roślinne pozostają.

0