Składniki:
- 100g banana
- 100g jajek
- 150g cukinii
- 40g odżywki białkowej o smaku nugatowym
- 30g mąki z amarantusa
- 20g mąki kokosowej
- 10g kakao
- 20g czekolady 70% kakao (w postaci dropsów)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Banana zblendować z jajkami.
- Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć wodę.
- Do zblendowanych jajek oraz banana dodać suche składniki i zmiksować.
- Dodać cukinię i wszystko dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremek na muffiny, na wierzch ułożyć kulki czekoladowe.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 175 stopni i piec ok. 30min.
Wartości odżywcze dla wszystkich 4 muffinek:
Białko: 60g Tłuszcz: 29g Węglowodany: 75g 796kcal