Białko z grochu jest ostatnio niezwykle popularnym dodatkiem dietetycznym w gronie osób trenujących, które bazują na produktach pochodzenia roślinnego. Naukowcy postanowili zbadać zagadnienie dotyczące efektu stosowania odżywki białkowej z grochu, w porównaniu do białka serwatkowego u sportowców uprawiających CrossFit. Białko grochu, czy tylko [...]
[...] wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która polega na wydostawaniu się treści żołądkowej do przełyku. Chorobie towarzyszy uczucie zgagi, czyli pieczenia i palenia w przełyku, które jest [...]
[...] to już po 35. roku życia Twoje ciało będzie stopniowo traciło mięśnie. Czy betaina pomaga utrzymać masę mięśniową? Naukowcy doszli do wniosków, że spożycie betainy jest powiązane z utrzymaniem mięśni wraz z wiekiem. Sugerują, że suplementacja betainą może chronić tkankę mięśniową przed utratą, która nasila się wraz z wiekiem. Co więcej, [...]
Naukowcy z Japonii na czele z Kaoru Sugamą na czele opublikowali badanie, które jest niezmiernie interesujące, a wygląda na to, iż zostało zignorowane przez świat naukowy. O co chodzi? Podsumowanie Wydaje się, że naukowcy, badając sportowców, powinni uwzględniać nie tylko wyniki badań krwi, bo mogą być one mylące. Wiele cytokin prozapalnych [...]
[...] ciągłego bólu. Szkoda, bo Lee był świetnym kulturystą. Oprócz tego Lee Priest toczy nieustanną walkę z towarzystwami ubezpieczeniowymi o opłacenie jego leczenia. Szokujące jest to, że Lee zawsze sprawiał wrażenie, że jest stabilny finansowo i nie potrzebuje od nikogo żadnej pomocy. Ale jak się okazało, rzeczywistość jest zupełnie inna. Magazyn [...]
Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]
Nasz organizm dzielimy często na umysł i ciało, gdzie umysł odzwierciedla zdrowie psychiczne, a ciało zdrowie fizyczne. Jednak patrząc na całokształt, jesteśmy ciałem i umysłem jednocześnie, wszystko jest ze sobą połączone. Kiedy zaniedbamy nasze zdrowie fizyczne, skutki tego szybko zauważymy w naszym samopoczuciu i tak samo w drugą stronę - [...]
[...] trzeba być gotowym na kompromisy w jednym z tych aspektów po to, aby zyskać w innym. Czy przerywany post będzie optymalny do maksymalizacji przyrostów masy mięśniowej? Nie jestem przekonany. Większość bowiem badań postuluje, za organizm efektywniej buduje mięśnie, gdy zapewnia mu się więcej okienek anabolicznych, czyli częściej, w ciągu dnia, [...]
[...] odważne zestawienia smaków, wychodząc tym samym naprzeciw oczekiwaniom największych łasuchów. Solidna porcja białka! Dodatkową zaletą tych wyjątkowo pysznych batoników jest wysoka zawartość białka, aż 20 g, co czyni te słodycze dobrą przekąską uzupełniającą proteiny. Nowy baton został wzbogacony aż o dwa izolaty, białka serwatkowego oraz [...]
[...] wodno-elektrolitowej). Niedobór witamin i ból głowy Dieta ma znaczenie w kontekście wielu procesów fizjologicznych. Jednym z aspektów, na które ma wpływ stan odżywienia, jest wrażliwość na ból i jego tolerancja. Ból jest zjawiskiem niezbędnym dla życia i informuje o obecności zagrożenia, jednak, kiedy przyjmuje formy przewlekłe i [...]
[...] szlaków metabolicznych związanych z mobilizacją i utlenianiem tłuszczów. „Zużycie” tłuszczu spada również wtedy, gdy dostarczasz węglowodany w trakcie pracy. Jeśli celem jest wynik sportowy, węglowodany są konieczne, jeśli chcesz pozbyć się „oponki” i „boczków” sytuacja jest odmienna. Po czwarte Diety wysokotłuszczowe (> 68% całkowitego [...]
[...] się i pękającej skóry. Główną przyczyną powstawania rozstępów są szybkie zmiany masy ciała, które powodują mocne rozciąganie tkanki skórnej. Nasza skóra zbudowana jest głównie z włókien kolagenowych i elastynowych, które nadają jej cech elastyczności i rozciągliwości. Wytrzymałość tych włókien jest jednak ograniczona, co daje o sobie [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej suplementowanych witamin. Pełni liczne funkcje w obrębie całego organizmu, a jej niedobory grożą niezbyt przyjemnymi skutkami ubocznymi. Nieprzyjemne również mogą być pewne skutki ewentualnej alergii, dlatego warto znać poziom swojego zapotrzebowania (według norm dla społeczeństwa) oraz [...]
[...] stało, przecież pilnowałem diety, a teraz nie mogę na siebie spojrzeć w lustro i znacznie szybciej niż planowałem, muszę rozpocząć dietę redukcyjną…? Czas jesienno-zimowy jest również niezwykle podstępny. O ile bowiem wiosną i latem często nosimy obcisłe stroje, o tyle jesienią i zimą, aby zapewnić komfort termiczny, często ubieramy kilka [...]
Kwas askorbinowy, czyli witamina C, przez wiele osób uważana jest wręcz za lek. Niektórzy stosują ją w dawkach wielokrotnie przekraczających szacowane zapotrzebowanie, co zazwyczaj nie grozi niczym niebezpiecznym, jednak niekiedy może się to okazać niezbyt ekonomicznym, czy też efektywnym rozwiązaniem. Ponadto istnieją przesłanki na pewne [...]
[...] właściwościach zdrowotnych i / lub odżywczych. Osoby zainteresowane składem i działaniem takiej super-żywności często sięgają po spirulinę i chlorellę równolegle. Czym jest spirulina? Algi znane jako spirulina nazwę swoją zawdzięczają kształtowi specyficznych, spiralnie ułożonych włókienek tworzących ich organizmy. Kiedyś zaliczana była do [...]
[...] przysiady, z głębokim zakresem ruchu, będą poprawiały również mobilność bioder. Wariant jednonóż z kolei pozwoli nam na pracę nad koordynacją ruchową. Niestety nie każdy jest w stanie wykonywać przysiady bez bólu lub dyskomfortu w stawach. Czy przysiady są szkodliwe dla kolan? Istnieje wiele mitów na temat szkodliwego wpływu przysiadów na [...]
[...] się również masa ciała, co może być związane z większą żywotnością. Dodatek dla zainteresowanych - kwestia dopingu wśród sportowców Popatrzmy na drugą stronę monety. Serce jest wrażliwe na substancje, które są nadużywane przez sportowców. Wyjątkowo destrukcyjne może być przedawkowywanie hormonu wzrostu (przebudowa i przerost serca), czy [...]
Najlepsza pozycja do spania to taka, która jest dla Ciebie wygodna. Zła jakość snu i jego nieodpowiednia ilość wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, od otyłości i chorób serca po demencję i cukrzycę. Okazuje się, że liczy się także pozycja, w której śpisz, ponieważ wpływa na różne części Twojego ciała. Jakie są plusy i minusy różnych pozycji [...]
[...] posiłków w ciągu dnia do swojej aktywności przysparza niektórym osobom wielu problemów. Dodatkowym utrudnieniem w dopasowaniu diety do pracy i codziennych obowiązków jest mimowolna aktywność fizyczna. Każdy, kto trenuje zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo i ma trudności z ustaleniem optymalnych dla siebie pór sięgania po pokarm może [...]