Nadchodzący weekend znowu obfituje w wielkie imprezy międzynarodowe IFBB. Najbardziej prestiżowa to Arnold Classic Africa w Johannesburgu. Na zawody zgłosiły się reprezentacje 30 krajów, ale nie są one zbyt liczne, łącznie 116 zawodników i zawodniczek (w ubiegłym roku 20 krajów i 75 zawodników). Jednak według obietnic Wayne’a Prize’a [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Według badań w pojedynczej porcji aminokwasów musi się znaleźć progowa dawka leucyny. Komentarz Proszę pamiętać, iż 5,6 g BCAA nie jest ilością skuteczną, aby pobudzać syntezę białek mięśniowych dla cięższych, [...]
Trudny okres diety redukcyjnej dobiegł jakiś czas temu do końca. W lustrze zobaczyłam w końcu taką sylwetkę, o jakiej marzyłam. Ten czas był pełen wyrzeczeń. Często dokuczał głód, brakowało mi ulubionych, ogólnie uznawanych za niezbyt zdrowe, przekąsek. Musiałam jednocześnie ograniczać się podczas spotkań ze znajomymi, pokusy dawały się we znaki. [...]
Włókno pokarmowe, czyli błonnik, odgrywa specyficzną rolę w diecie. Odpowiednio wysoka jego podaż może być skutecznym narzędziem nie tylko w regulacji funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale również kontroli poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów [...]
Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]
Dbanie o właściwy poziom spożycia lecytyny (dieta i ew. suplementacja) może wspomóc nasz, starzejący się z każdym dniem, układ nerwowy, wspomagać właściwą pracę wątroby, pomóc walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, zwłaszcza „złego” - LDL. Niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego dowozu lecytyny w przypadku kobiet w ciąży i [...]
Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]
Lecytyna to fosfolipid zawierający m.in. cholinę. Oprócz tego zbudowany jest z glicerolu, kwasów tłuszczowych i kwasu fosfatydowego oraz wody. Związek lecytyna-cholina jest niezwykle ważny, gdyż to właśnie lecytyna stanowi główne (choć oczywiście nie jest to jedyne) źródło pokarmowe choliny. Cholina nadal bywa zaliczana do witamin z grupy B. [...]
Z roku na rok rosną bazy danych dotyczące częstotliwości zachorowań na różne schorzenia zagrażające życiu. Równolegle do zbierania tych informacji odbywają się próby odnalezienia pewnych czynników zarówno wspierających, jak i osłabiających organizm w walce o zdrowie. Do czynników, które przykuwają dużą uwagę naukowców, zaliczyć można m.in. sposób [...]
Gwiazdki na opakowaniu nowych, bezcukrowych ciastek w polewie są jak te, które widać na nowych zdjęciach najdokładniejszego w historii teleskopu, czyli teleskopu Jamesa Webba. W obu przypadkach, czyli w gastronomii oraz w astronomii, gwiazdki te zwiastują pewien przełom. Nowe ciastka kakaowe w dwóch wariantach smakowych, z kremem kokosowym i białą [...]
Nietuzinkowy zawodnik kategorii fitness plażowe, wyróżniający się „w tłumie” sylwetką oraz doskonałą prezencją. Ma dobre proporcje ciała, potrafi uzyskać właściwą formę startową, ma właściwie wszystko to, co w tej kategorii może „wznieść na wyżyny”. W “pozie przodem” prezentuje szerokie barki, dość dużą klatkę [...]
U mężczyzn starzeniu się towarzyszy stopniowe zmniejszenie wydzielania androgenów. Jednak pod dużym znakiem zapytania jest zjawisko stopniowego spadku ilości testosteronu z wiekiem. Niekoniecznie muszą zachodzić duże zmiany, jeśli chodzi o stężenie testosteronu całkowitego. Zupełnie inaczej przedstawia się kwestia testosteronu wolnego, nie [...]
Od dawna wiemy, iż zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Wnioski z badań Wyniki kilku badań sugerują, że zielona herbata wykazuje właściwości [...]
Skuteczność domowych sposobów na łagodzenie objawów przeziębienia nie zawsze jest zgodna z oczekiwaniami. Istnieją jednak produkty spożywcze, które często dodaje się do diety dla smaku, a mogą przynieść pewną ulgę w chorobie. Dobrym przykładem takiego produktu jest miód, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkową słodyczą, ale również [...]
Kwas gamma-aminomasłowy (GABA) jest neuroprzekaźnikiem, który blokuje określone sygnały w ośrodkowym układzie nerwowym, zmniejszając pobudzenie organizmu. Zapewnia to jego ochronny i uspokajający wpływ na mózg i ciało. GABA jest wytwarzany przez organizm, ale jest obecny także w niektórych sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak kimchi, [...]
Temat wzmożonego popytu na płyn Lugola w aptekach wraca co kilka lat. Lęk post-czarnobylski towarzyszy nam nieustannie już ponad 3 dekady i cały czas krąży wokół tej kwestii wiele kontrowersji. Jod (gr. Ioeides, łac. Iodum), który jest substancją aktywną płynu Lugola, jest mikropierwiastkiem niezbędnym dla organizmu, jednak z jego dawkowaniem [...]
Równolegle do odkrywania właściwości pewnych substancji odżywczych dąży się do stworzenia nowych ich form chemicznych, które byłyby wykorzystywane przez organizm w sposób optymalny. Ma to na celu uzyskanie poprawy stanu odżywienia przy możliwie jak najmniejszej porcji, jak najdłuższym uwalnianiu do organizmu, a także jak najmniejszym stopniu [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Przyczynia się ona do utrzymania zdrowia człowieka jako przeciwutleniacz, kofaktor w syntezie kolagenu i czynnik immunomodulujący, a także w szerokim zakresie dodatkowych działań biologicznych wspierających zdrowie skóry, układu krążenia i układu nerwowego, wykazuje nawet pewne właściwości [...]
Suplement cynku zwiększa produkcję testosteronu - potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu Firat w Turcji przeprowadzając badanie na zwierzętach i ludziach. Pierwsze wyniki tych badań zostały opublikowane w 2006 roku. Podawano w nim samcom szczurów 3 mg cynku na kilogram masy ciała przez okres 4 tygodni. Kolejnym etapem było przygotowanie zwierząt [...]
Klasyczny trening kulturystyczny bazuje na ćwiczeniach, które powielane są przez setki bywalców siłowni zainteresowanych rozwojem swojej muskulatury. Rzadko kiedy widzimy, aby wykorzystywali oni nieco odmienne formy aktywności, od tych, na których bazuje kulturysta. Jednak można nieco rozszerzyć swoje horyzonty i stosować również odmiany ćwiczeń, [...]