Niewiele jest związków chemicznych tak rozsławionych przez branżę anti-aging, jak koenzym Q10 (Co-Q10; ubichinon). Odgrywa szereg ważnych ról w komórkach organizmu i znanych jest wiele jego funkcji związanych ze starzeniem się organizmu. Zbyt niskie jego poziomy, zarówno na skutek kiepskiej diety, jak i zaburzeń genetycznych, mogą prowadzić do [...]
Kwas gamma-aminomasłowy (GABA) jest neuroprzekaźnikiem, który blokuje określone sygnały w ośrodkowym układzie nerwowym, zmniejszając pobudzenie organizmu. Zapewnia to jego ochronny i uspokajający wpływ na mózg i ciało. GABA, jest wytwarzany przez organizm, ale jest obecny także w niektórych sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak [...]
Do hormonów sterydowych zaliczamy glikokortykosteroidy (np. kortyzol, kortykosteron oraz kortyzon), ale też mineralokortykosteroidy (np. aldosteron) oraz androgeny! Wbrew powielanym w Internecie mitach, większość sterydów nie ma nic wspólnego z anabolicznością, czyli nie można mówić, że jeśli dany związek ma budowę sterydową, to od razu, że muszą [...]
Słoneczna witamina, bo tak często nazywana jest witamina D, pełni szereg kluczowych funkcji w ludzkim organizmie. W pierwotnych, najprostszych organizmach żyjących na Ziemi służyła głównie do ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV). Kolejne miliony lat doprowadziły jednak do rozszerzenia funkcjonalności tego związku po udział w rozwoju [...]
Potrzeby żywnościowe świata cały czas rosną i cały czas poszukuje się produktów o wartości odżywczej pozwalającej na ekonomiczne i zrównoważone „karmienie” 8 miliardów ludzi. Jeszcze w 2011 roku ludzkość liczyła 1 miliard mniej, co wydaje się być wystarczającym uzasadnieniem dla poszukiwań nowych źródeł niezbędnych substancji odżywczych. Co ważne, [...]
Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]
Chmiel to znana wszystkim roślina, która od wieków odgrywa kluczową rolę w sztuce warzenia piwa, nieustannie zdobywając serca miłośników tego trunku na całym świecie. Nie tylko dodaje ona charakterystycznego aromatu i goryczki, ale również ma ona szereg innych właściwości. Właśnie, chmiel to nie tylko składnik piwa! Posiada on wiele potencjalnych [...]
Wiele osób jest w sytuacji, w której wydajna praca mózgu, prawidłowa koncentracja i skupienie są niezmiernie istotne. Dotyczy to sytuacji ciężkiej pracy umysłowej, nauki w szkole, na studiach czy podczas prowadzenia różnego rodzaju seminariów. Z pomocą przychodzi wtedy suplementacja ekstraktem z Bacopa monnieri. Rośliny, która posiada pod tym [...]
Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
Witamina C ostatnimi czasy doznała, jak gdyby renesansu, a osoby zachwalające jej wysokie dawki przy suplementacji, przypisują jej szereg właściwości, które czasem urastają do rangi panaceum. Niestety jak się okazuje, wykorzystanie witaminy C w formie oralnej w dawkach, które grubo przekraczają po kilka gramów na dobę, nie do końca jest [...]
Aktualizacja 25.05.2021 Tkanki miękkie w naszym organizmie zbudowane są z białek, białka zaś składają się z cegiełek zwanych aminokwasami. Wraz w naszym pożywieniem, jeśli tylko spożywamy białko, dostarczamy także aminokwasów. Forma suplementu Suplementy na bazie l-leucyny zazwyczaj występują w formie monopreparatu w postaci proszku, jak i [...]
Diana Moric zyskała sławę 3 lata temu, zaraz po tym jak... doznała kontuzji kolana. Trenowała zapasy i judo, zdobyła wiele medali, ale przez problemy zdrowotne, zmuszona była przerwać karierę. To jednak okazało się sukcesem dla tej pięknej blondynki, ponieważ zaczęła publikować na Instagramie zdjęcia i filmy ze swojego życia, które zostały [...]
Kto z nas nie lubi dżemu? Myślę, że ciężko znaleźć taką osobę. Podobnie jak kogoś, kto w poniedziałki nie robi klaty z bicepsem Dżem z twarożkiem, waflami ryżowymi, pieczywem czy omletem. Jest on pysznym dodatkiem w zasadzie do każdego posiłku na słodko, a nawet jedzony bez żadnych dodatków jest bardzo popularny. Dżemem nazywamy przetwór owocowy, [...]
Powoli zbliżamy się do inauguracji wiosennego sezonu startowego w kulturystyce i fitness. Tradycyjnie, rozpoczną go „Debiuty PZKFiTS”, które tym razem odbędą się w Gdańsku, a w zasadzie powrócą do Gdańska, chociaż tym razem ich organizatorem będzie inna firma: International Center of Events II, Sp. z o.o., która organizuje także [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Śniadanie przedstawiane jest przez wielu dietetyków jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zwykło się nawet mówić, że śniadanie należy zjeść, jak król, czyli „na bogato”. Wysokokaloryczne śniadanie ma nam dać energię na wiele godzin i zmniejszyć ryzyko nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia. Jakie były wyniki badania? Naukowcy mieli [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Według badań w pojedynczej porcji aminokwasów musi się znaleźć progowa dawka leucyny. Komentarz Proszę pamiętać, iż 5,6 g BCAA nie jest ilością skuteczną, aby pobudzać syntezę białek mięśniowych dla cięższych, [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]