Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. 

Dokonaj właściwego wyboru, postaw na preparat kompleksowy

Warto poszerzać swoją wiedzę tak, aby po pierwsze wybrać dla siebie najlepszy możliwy spalacz tłuszczu. A po drugie, jeśli z jakichś powodów będzie oni niewystarczający, pomyśleć o konkretnych rozwiązaniach, np. poprzez zwiększenie dawki, któregoś ze składników, jeśli akurat jest go za mało lub poprzez dodanie innego składnika, o odmiennej funkcji, wpływającej na tempo utraty tkanki tłuszczowej.

spalanie tłuszczu

Co najczęściej znajdziemy w spalaczu tłuszczu?

Przedstawię główne kierunki, jakie najczęściej bierze pod uwagę producent, przy tworzeniu spalacza tłuszczu. Spalacz tłuszczu może/powinien oddziaływać wielokierunkowo na nasz organizm.

Powinny znajdować się w składniki, których celem może być m.in.:

  • zwiększenie termogenezy ciała,
  • zmniejszenie odczucia głodu, 
  • zwiększenie tempa spalania kwasów tłuszczowych,
  • zwiększenie uwalniania kwasów tłuszczowych z komórek tłuszczowych,
  • obniżenie wchłaniania kwasów tłuszczowych i węglowodanów z układu pokarmowego,
  • zmniejszenie odczucia zmęczenia/”spowolnienia”, które często obecne jest w późniejszych etapach diety redukcyjnej,
  • zwiększenie wykorzystania kwasów tłuszczowych na cele energetyczne,
  • obniżenie zdolności komórek tłuszczowych do gromadzenia kwasów tłuszczowych.

Jak widzimy, dobrze zbudowany spalacz tłuszczu powinien kompleksowo wspierać nasz wysiłek zmierzający do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej.

Bilans kaloryczny

Właściwie nie jest to wzmocnienie działania, ale rzecz wręcz strategiczna, jeśli chcemy myśleć o efektywnym procesie redukcji. Musimy więcej spalać energii niż jej dostarczamy wraz z jedzeniem

Można to osiągnąć na dwa (podstawowe) sposoby:

  • zmniejszając ilość pożywienia,
  • zwiększając wydatkowanie energetyczne np. w postaci powiększenia aktywności ruchowej.

Jednak najlepsze efekty uzyskuje się wtedy, gdy stosuje się mądrą łączną kombinację ww. czynników!

Polecamy również: Fitmeal - pyszne pełnowartościowe posiłki bez konserwantów

Właściwy poziom spożycia białka

Gdy wyżej wspomniałem o ograniczeniu spożywania pożywienia, zdecydowanie nie miałem na myśli zmniejszenia ilości zjadanych produktów wysokobiałkowych.

Wręcz przeciwnie: Im bardziej ograniczasz ilość jedzenia, tym więcej powinieneś zjadać białka!

Dotyczy to oczywiście osób zdrowych...

Wielu osobom na diecie poleca się w tym czasie stosowanie zakresu spożycia białka od 1,8, aż do 2,7 g na kg masy ciała. Jeśli stosujesz wyłącznie dietę wegańską, zwiększ jeszcze dodatkowo spożycie białka o kolejne ~20 %.

Mikroelementy

Jak wspomniałem, okres redukcyjny charakteryzuje się tym, że spożywamy w tym czasie mniej jedzenia.  Jest zatem bardzo prawdopodobne, że dostarczymy naszemu organizmowi również mniej mikroelementów. A ten stan rzeczy może być niekorzystny dla naszego zdrowia. Może mieć również wpływ na tempo utraty tkanki tłuszczowej. Warto zatem, w przypadku podejrzenia możliwych braków w mikroelementy, pomyśleć o celowej suplementacji nimi. 

witaminy

Komentarze (0)