Od wielu już lat w środowisku osób zajmujących się zdrowym sposobem odżywiania, furorę robi słowo superżywność (en: superfood). Pod pojęciem superżywności rozumiemy produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, [...]
Migrena dotyka co najmniej miliona Polaków i jest najczęstszą dolegliwością układu nerwowego. Czynniki wpływające lub wywołujące tę przypadłość mogą być różne u poszczególnych osób, jednak niezwykle częstą przyczyną występowania migreny jest stres. Medytując regularnie, jesteśmy w stanie zmienić objętość istoty szarej w mózgu oraz lepiej [...]
Żelazo jest głównym pierwiastkiem śladowym w organizmie i nie da się przecenić roli, jaką odgrywa w funkcjonowaniu układu krwionośnego i kształtowaniu codziennego samopoczucia. Warto dbać o odpowiednio wysoką jego podaż i regularnie kontrolować morfologię krwi, gdyż uratować to może przed wieloma zaburzeniami fizjologicznymi. Kto jest szczególnie [...]
Diety zawierające większą ilość produktów roślinnych, czyli diety wegetariańskie od pewnego czasu są coraz bardziej modne i coraz więcej osób przestawia się na ten typ odżywiania. Czasem, jest to spowodowane doniesieniami medialnymi na temat potencjalnych korzyści dla zdrowia. Czasem jest to ślepe podążanie za modą. A czasem związane jest z [...]
Nie jest niczym odkrywczym, że białka nie brakuje w tradycyjnej żywności, ale kiedy się spieszysz i musisz zjeść coś na szybko, to odżywka białkowa jest świetnym rozwiązaniem. Wystarczy porcja białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek. Podsumowanie W wielu przypadkach białko dość łatwo pozyskać z [...]
Gotowe produkty wegańskie potrafią mile zaskoczyć. Sięgając po roślinny gyros, spodziewałam się specyficznej struktury, smaku, zapachu. Jakie było zdziwienie, kiedy po otwarciu opakowania miałam wrażenie, że widzę kawałki kurczaka. Od razu po zdjęciu folii dociera do nas dość intensywny zapach przypraw. Wyczuć można curry, kmin rzymski, czosnek… [...]
Właśnie zdecydowałeś, że chcesz przejść na weganizm. Niezależnie od tego, czy powodem są Twoje przekonania, korzyści zdrowotne czy wpływ na środowisko, to z pewnością masz wiele pytań i wątpliwości. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci zmienić styl odżywiania bez większych przeszkód. Podsumowanie Zmiana swojej diety na wegańską to dość duża [...]
Wielkie puszki stojące w sklepach z suplementami najczęściej zawierają odżywki wysokobiałkowe. Ich głównym zadaniem jest uzupełnianie składnika budulcowego naszego ciała, w tym i tkanki mięśniowej, białka. Do wytwarzania odżywek wysokobiałkowych wybiera się różne źródła zarówno zwierzęce, jak i roślinne, jednak, jeśli miałbym wskazać po jednym [...]
Wszystkie skarby soi Produkty sojowe są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, [...]
Jeśli rozstrzygam jakiś problem w moich artykułach, bardzo często stawiam warunkowość odpowiedzi. Nie żyjemy przecież w świecie czarno-białym ani binarnym. Nie ma zatem odpowiedzi typu 0/1. Podejście do tego artykułu będzie zatem podobne. W poprzednim punkcie mieliśmy pewne odstępstwo, tutaj również takie się zapewne znajdą. Od razu do głowy [...]
Wbrew twierdzeniom rozmaitych ludzi, infekcja COVID wcale nie musi być niewinna. Istnieją setki przykładów osób, u których przechorowanie SARS-COV-2 skończyło się trwałym okaleczeniem np. utratą węchu. Bez funkcjonujących odpowiednio zmysłów, jedzenie traci dużo ze swojego uroku, a także ograniczone są rozmaite, normalnie występujące reakcje [...]
Każdy, kto choć trochę zagłębił się w dietetykę wie, jak ważną rolę pełnią aminokwasy i związki o pochodzeniu aminokwasowym w organizmie. Jedną z najcenniejszych dla organizmu pochodnych aminokwasowych jest kreatyna, która dostarczana może być do organizmu poprzez konsumpcję mięs lub suplementów diety, a także w niewielkim stopniu wytwarzana może [...]
Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]
Berberyna zyskała popularność wśród entuzjastów zdrowej diety i fanów potencjału prozdrowotnego ekstraktów roślinnych ze względu na działanie przypominające biologiczną aktywność leku przeciwcukrzycowego, metforminy. Roślina, która jest głównym źródłem berberyny, cieszy się od wielu wieków popularnością w tradycyjnych wschodnich podręcznikach [...]
Zdrowe paznokcie są gładkie i mają jednolity kolor. Te odbarwione, łamliwe lub grube paznokcie u nóg i rąk mogą wskazywać na to, że coś złego dzieje się w Twoim organizmie. Być może widzisz u siebie białe plamki pod paznokciem i zastanawiasz się, skąd się wzięły i co oznaczają. W większości przypadków na szczęście nie jest to poważny problem, co [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Badanie naukowe opublikowane w czasopiśmie „Human Kinetics” w 2024 roku szczegółowo omawia wpływ suplementów diety na rozwój mięśni w odpowiedzi na trening siłowy. Choć białko odgrywa kluczową rolę w budowie mięśni, naukowcy wskazali, że istnieje wiele innych składników odżywczych, które mogą wspierać ten proces. Jakie wnioski płyną z tego dla [...]