[...] sernikowe. W jaki sposób uzyskuje się poszczególne smaki odżywek białkowych? Oczywiście poprzez dodanie składników szeroko stosowanych w przemyśle spożywczym, takich jak aromaty naturalne, substancje zagęszczające i substancje słodzące. To oznacza, że smakowe odżywki białkowe obok protein, węglowodanów, wody, tłuszczów i składników [...]
[...] Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty (zawierają gorczycę i seler), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany sodu, substancja [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
[...] jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja żelująca (pektyna) koncentraty roślinne (czarna porzeczka, marchew) substancja glazurująca (E 903) oleje roślinne (kokosowy, palmowy) aromaty. Wartość odżywcza: 100 g tych żelków dostarczy 332 kcal, w tym: 0,1 g tłuszczu 77,1 g węglowodanów (w tym 56 g cukrów) 5,9 g białka 0,05 g soli. Plusy: żelki są [...]
[...] budyniu dostarczy 100 kcal, w tym: 2,9 g białka 1,7 g tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 17 g węglowodanów (w tym 11 g cukrów) 0,24 g soli Plusy: bardzo aromatyczny smak, delikatny, lekka nutka jagody, w połączeniu ze świeżymi jagodami komponuje się idealnie. Budyń nie zawiera cukru, skład jest przejrzysty. Produkt jest [...]
[...] produktami i na co zwracać uwagę przy zakupie. Rakotwórcze związki Produkty takie jak kiełbasy czy wędliny zawierają azotyny i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które powstają podczas wędzenia. Substancje te mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów, szczególnie w obrębie układu pokarmowego. Dlatego zaleca się [...]
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]
[...] w różnych pojemnościach i smakach. Skład: Skład: woda, dwutlenek węgla, barwnik E150d, kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminian sodu, acesulfam K, aspartam, aromaty, w tym kofeina, regulator kwasowości (cytrynian trisodowy) W 100 ml Coca Coli Zero znajduje się 0,2 kcal. Węglowodany 0 g, tłuszcze 0 g, białka 0,01 g, sól 0,01 g [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]
Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu jako dodatkowa pula [...]
[...] często jednym ze składników ciast. Dostępne na rynku galaretki w proszku, są zazwyczaj z dodatkiem żelatyny (najczęściej wieprzowej), ponadto znajdziemy w nich barwniki, aromaty i cukier. Natomiast galaretki słone są zazwyczaj z dodatkiem mięs lub ryb, ale też groszku, kukurydzy, marchewki i innych warzyw. Przygotowuje się ją na bazie wywaru [...]
Kto powiedział, że weganizm to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 333 kcal Tłuszcz: 0,2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 [...]
Świadomość na temat żywności i żywienia jest coraz większa, co jest rezultatem długich dekad dokładnych badań. Wiedza ta dociera coraz dalej, gdyż szerzona jest za pośrednictwem mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu. Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy [...]
[...] białka, są produktem bezglutenowym, dlatego z ich wspaniałego smaku korzystać mogą zarówno osoby, które nie tolerują glutenu, ale także diabetycy. Wafelki są bardzo kruche, aromatyczne, delikatne. Mogą być ciekawą przekąską, ale też dodatkiem do deserów typu lody czy galaretki. Ponadto stanowić mogą idealny poczęstunek dla gości. Całkiem dobra [...]
[...] jak parówki. Już samo to powinno dać nam do myślenia, ile dodatków w nich siedzi, że wszystkie smakują tak samo… Spoglądając na skład, widzimy substancje zagęszczające, aromaty, emulgatory i wiele innych dodatków, dzięki którym trzymają swój kształt, mają kolor, zapach i smak. Warto też zaznaczyć, że mają dość dużo tłuszczu - aż 20,3 g w 100 [...]