[...] palacze mogą mieć wyższe stężenia insuliny i glukozy oraz są bardziej oporni na insulinę (gorzej tolerują np. węglowodany). Jednak nie ma żadnych dowodów na to, że wypalenie nawet kilku papierosów ma wpływ na metabolizm węglowodanów, stężenie wolnych kwasów tłuszczowych (FFA, WKT, NEFA) czy insuliny. Nie ma żadnych mechanizmów, przez [...]
Papierosy to trucizna, nikt nie powinien mieć ku temu wątpliwości. Niezależnie od tego, czy trenujesz, czy nie, palenie papierosów wywiera negatywny wpływ na stan twojego zdrowia. Z drugiej strony w wielu kręgach palenie uchodzi za nałóg, który sprzyja utracie kilogramów. W pewnym sensie rzeczywiście tak jest. Badania pokazują, że palacze ważą [...]
Palenie papierosów jest jednym z bardziej wyniszczających zdrowie nałogów. Wraz z rosnącą ilością wypalanych papierosów w ciągu dnia lawinowo zwiększa ryzyko zdrowotne. Palacze, są narażeni nawet na 25 razy większe ryzyko raka płuc niż osoby niepalące. Nikotyna, a insulinooporność Obok nowotworów w XXI wieku krwawe żniwo zbiera również cukrzyca. [...]
[...] palenia tytoniu jest negatywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Niezależnie od tego, co ludzie myśleli o nałogu tytoniowym w przeszłości, pozostaje faktem, że palenie tytoniu i stosowanie nikotyny (występuje jako osobny produkt) mają niekorzystne skutki, które przyczyniają się do wystąpienia choroby wrzodowej. Wspomniana choroba [...]
[...] niepalące. Nikotyna zawarta w tytoniu zmniejsza produkcję śliny, przez co bakterie łatwiej gromadzą się w jamie ustnej. Palacze są także bardziej podatni na infekcje, a palenie upośledza przepływ krwi do dziąseł, co może wpływać na gojenie się ran. Dodatkowo im więcej palisz, tym bardziej wpływa to na Twój zmysł smaku. Nieświeży oddech [...]
[...] Clinic Compare z Wielkiej Brytanii. W swoim badaniu wziął pod uwagę 179 krajów, a jako kryteria wyboru „najmniej zdrowego kraju”, przyjął 3 parametry: spożycie alkoholu palenie papierosów występowanie otyłości Ten ranking jest niezwykle niekorzystne dla krajów europejskich, zwłaszcza Europy Wschodniej. Według tej klasyfikacji „najmniej [...]
[...] jakich użyto substancji. Znaczenie mają przypadkowe mutacje somatyczne, dziedziczne mutacje ważnych szlaków sygnałowych, czynniki środowiskowe i biologiczne, picie alkoholu, palenie tytoniu, kontakt z lekami hormonalnymi. Szkodliwe dla człowieka jest promieniowanie UV (A, B, C o długości fali od 100 do 400 nm). A ilu znasz ludzi wylegujących się [...]
Palenie tytoniu pozostaje plagą XXI wieku. Wywołuje lawinę problemów zdrowotnych. Przykładowo, na początku XX wieku rak płuc występował rzadko, kiedy upowszechniło się palenie tytoniu, ilość nowotworów wzrosła w sposób astronomiczny. W latach 30. XX wskaźnik śmierci z powodu raka płuc wynosił 4.9 na 100 000 osób, w 1990 roku wskaźnik wynosił już [...]
[...] Dzięki temu spożycie alkoholu we Francji bardzo spadło, tak jak zachorowania na marskość wątroby, nowotwory krtani i przełyku.” Trzecią przyczyną powstania nowotworów jest palenie. Rak płuca jest jednym z najgorszej rokujących nowotworów, a miliony ludzi beztrosko palą tytoń. W Polsce pierwsze miejsce zajmuje rak płuca, drugie rak stercza, [...]
Czy stosowanie sterydów anaboliczno-androgennych (SAA a w nomenklaturze angielskojęzycznej AAS) dobrze komponuje się z paleniem tytoniu i piciem alkoholu? Z wielu względów nie. Dlaczego tak się dzieje? Ignorowane statystyki Na początek kilka statystyk, które są dobrze znane głównie osobom zajmującym się tymi kwestiami zawodowo. Większość ludzi [...]
[...] kosztowne. W wyniku infekcji wirusem odry średnio u 150 000 pacjentów występowały komplikacje ze strony układu oddechowego, a co roku u 4 000 pacjentów występowało zapalenie mózgu. Zapalnie mózgu wiązało się z wysokim ryzykiem następstw neurologicznych i śmierci. Z powodu odry w USA było hospitalizowanych co roku ok. 48 000 osób. W latach [...]
[...] swoje zdrowie. Niektórzy ludzie wierzą w teorie w rodzaju: „nieważne czego byś nie robił i tak zachorujesz”. Masz wpływ na: powstanie nadciśnienia i walkę z nim (leczenie), palenie tytoniu, picie alkoholu, nadmierne stężenie cholesterolu (modyfikacja diety i trybu życia), niedobór żelaza, nadwagę i otyłość, niską podaż warzyw i owoców w diecie, [...]
Nadciśnienie tętnicze zbiera krwawe żniwo, choć wielu ludzi szuka przyczyn pogorszenia się stanu zdrowia społeczeństwa w stosowaniu antybiotyków, szczepionek (rzekomo zawierają śmiertelnie groźne dodatki) czy też żywności GMO. Fakty są zatrważające. Na świecie nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną przedwczesnej śmierci z powodu choroby serca [...]
Nie jest tajemnicą, iż to, co zakazane, kusi najmocniej. Pamiętasz, jak pierwszy raz sięgałeś po alkohol czy papierosy? No właśnie. Dlatego penalizacja posiadania środków takich jak marihuana w warunkach, gdy istnieje swobodny dostęp do najcięższego kategorii narkotyku (jakim jest etanol) jest po prostu śmieszna. Marihuana może, lecz nie musi, [...]
Kulturyści i inni sportowcy bardzo często sięgają po alkohol. Niestety, to bardzo zły pomysł. W maksymalnym skrócie przytoczę główne fakty i mity dotyczące alkoholu. Alkohol kontra marihuana Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182,5 mln ludzi (3,8% populacji). Jednakże mimo wytężonej pracy, nie [...]
[...] amputations of lower limbs w materiale z jednej placówki medycznej Violetta Cebulska, Violetta Koźlak i in. Opieka pielęgniarska nad pacjentem z zakrzepowo-zarostowym zapaleniem naczyń – studium przypadku https://www.termedia.pl/Opieka-pielegniarska-nad-pacjentem-z-zakrzepowo-zarostowym-zapaleniem-naczyn-studium-przypadku,50,31605,1,0.html [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
Pierwszy hormonalny środek antykoncepcyjny (norethindron) pojawił się dopiero w latach 50. XX wieku. Pierwszy dopuszczony do stosowania przez FDA dopiero w 1960 r. (Enovid; 10 mg norethynodrelu, czyli progestagenu, + 150 μg estrogenu, mestranolu). Obecnie ok. 100 mln na świecie kobiet decyduje się na antykoncepcję hormonalną, a wiążą się z nią [...]
[...] prób podjętych przed skutecznym rzuceniem palenia była w badaniach naukowych bardzo zróżnicowana i wahała się od 6,1 do 142,4. W przypadku osób, które próbowały rzucić palenie, wskaźnik abstynencji po 6 miesiącach wynosi jedynie 3–5% wśród osób, które rzuciły palenie samodzielnie i 19–33% wśród osób tych, którzy decydują się na [...]