Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować?

Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia.

Mięso mielone-czym naprawdę jest?

W teorii, którą ustaliła Inspekcja Handlowa w Gdańsku, mięso mielone to „mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1% soli”.

Zatem dobrej jakości gotowe mielone mięso powinno zawierać 99% mięsa, ewentualny dodatek przypraw i nic poza tym. Jednak jak zauważyć można, większość z producentów gotowych wyrobów mięsnych dodaje zbędne substancje, stabilizatory, aromaty, a nawet cukier glukozowy.

Na co zwracać uwagę podczas zakupu?

Wybierając gotowe, zmielone mięso wybierajmy takie, którego zawartość kolagenu jest niska. Im wyższy, tym gorzej, gdyż kolagen nie jest pełnowartościowym białkiem. A producenci zacnie na tym oszczędzają. Oczywiście unikamy całkowicie takiego mięsa, który w składzie ma MOM (mięso oddzielone mechanicznie).

Producenci bardzo często przekonują nas hasłami umieszczonymi na opakowaniach takich gotowych mięs mielonych, a z mięsem nie ma to nic wspólnego. Znaleźć można np.: „mięso na kotlety”, „mięso na klopsy”, albo „mięso garmażeryjne” to wiadomo od razu, że mamy do czynienia z mięsem, które w składzie ma sporo polepszaczy. Dodatki takie jak karageny, błonnik sojowy lub grochowy oraz skrobia ziemniaczana informują nas, że mięso było uwodnione, gdyż są to środki wiążące, dzięki którym mięso zwiększa swoją objętość.

Niestety dużym minusem takich mięs jest bardzo częsty brak tabelki informacyjnej z kalorycznością i dokładnym składem. Brak takiej tabelki, długi skład, niska cena powinny nas na pewno zaniepokoić.

Jak mielone, to z czego?

W sklepach najczęściej znajdziemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo – wołowe. Mięso mielone z samej wołowiny czy drobiu może okazać się za suche, dlatego połączenie go z wieprzowiną, np.: z łopatką będzie dobrym rozwiązaniem. Potrawy z takiego mięsa będą zdecydowanie bardziej soczyste.

Najlepiej jednak zmielić sobie mięso samemu z kawałka mięsa albo poprosić w sklepie, by ekspedientka zmieliła na miejscu, większość sklepów jest wyposażona w maszyny do mielenia.

Nie ma co ukrywać, ciągły pośpiech i brak czasu sprawia, że mało komu chce się w domu mielić mięso, zatem zastanówmy się, jak wybrać to najbardziej wartościowe.

Chciałbym zwrócić uwagę, że nie wszyscy producenci podają procentowy skład mięsa oraz tabelę kaloryczną, warto pamiętać również, że ciężko oszacować kalorie dla danego mięsa, gdyż jeden kawałek może być tłustszy od drugiego, stąd nawet na opakowaniach tego samego produktu mogą być zdecydowane różnice w podziale makroelementów.

Zestawienie mięs

Sokołów mięso mielone wołowe

Skład: 100% mięsa wołowego.

Zawartość procentowa tłuszczu poniżej 20%, stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej 15%.

100 g tego mięsa dostarczy 254 kcal, w tym 17 g białka, 20 g tłuszczu oraz 0 g węglowodanów.

Plusy: produkt ogólnodostępny, podczas smażenia mięso nie traci na konsystencji, nie wydziela dużej ilości wody.

Minusy: niestety podczas jedzenia mięso jest nieco suche.

Olewnik mięso mielone wieprzowo - wołowe

Skład: mięso wieprzowe 88%, mięso wołowe 12%.

Zawartość procentowa tłuszczu wynosi poniżej 25%, natomiast stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej 15%.

100 g tego mięsa dostarczy 254 kcal, w tym 17,1 g białka, 20 g tłuszczu oraz 0 g węglowodanów.

Plusy: bardzo dobry skład, bez zbędnych dodatków, dobra cena, mięso po przygotowaniu jest bardzo smaczne, soczyste, nie jest wodniste podczas smażenia.

Minusy: produkt ten nie jest ogólnodostępny.

Prime Food chude mięso mielone z szynki wieprzowej

Skład: mięso mielone z szynki 99,6%, sól.

Zawartość procentowa tłuszczu wynosi poniżej 7%, a kolagenu do białek mięsa poniżej 11%.

100 g tego mięsa dostarczy 145 kcal, w tym 20 g białka, 7 g tłuszczu, 0,2 g węglowodanów, w tym 0,2 g cukrów oraz 0,2 g soli.

Plusy: bardzo dobry, krótki skład, duża zawartość mięsa. Po przełożeniu mięsa na patelnię nie rozdziela się, konsystencja jest zbita, niewodnista. Mięso jest zdecydowanie chudsze, warto wymieszać go z innym, by nie było za suche po przygotowaniu.

Minusy: dostępne tylko w jednym supermarkecie.

Country mięso mielone wieprzowo – wołowe garmażeryjne

Skład: mięso wieprzowe 50%, mięso wołowe 27%, woda, tłuszcz wołowy, tłuszcz wieprzowy, błonnik pszenny (bezglutenowy), białko wieprzowe, syrop glukozowy, sól, aromaty, hydrolizat białka rzepakowego, ekstrakt drożdżowy, stabilizator (octany sodu, cytryniany sodu), przeciwutleniacz (kwas askorbinowy, askorbinian sodu), hemoglobina wieprzowa, Zawartość procentowa tłuszczu max 30%.

100 g tego mięsa dostarczy 328 kcal, w tym 13,3 g białka, 29 g tłuszczu oraz 4,4 g węglowodanów, w tym 0,9 g cukrów i 0,7 g soli.

Plusy: jedynym plusem, jakiego się doszukać można, to niska cena.

Minusy: skład, mała zawartość mięsa, mnóstwo dodatków, smakowo wypada źle, na patelni się rozwarstwia, widać sporą zawartość wody.

Indykpol mięso mielone z indyka na kotlety

Skład: mięso z indyka 92,6%, woda 4,3%, regulatory kwasowości: mleczan potasu, octany potasu, sól, ocet.

100 g tego mięsa dostarczy 142 kcal, w tym 17,4 g białka, 7,8 g tłuszczów oraz 0 g węglowodanów.

Plusy: duża zawartość mięsa, w smaku wypada nie najgorzej, mało kaloryczne, ogólnodostępne.

Minusy: skład zdecydowanie mógłby być lepszy, niepotrzebne dodatki, niestety po obróbce termicznej w smaku jest nieco suche.

Kraina Mięsa mięso mielone z łopatki wieprzowej

Skład: 100% mięsa z łopatki

100 g tego mięsa dostarczy 175 kcal, w tym 18 g białka, 12 g tłuszczu oraz 0 g węglowodanów.

Plusy: przejrzysty skład, na patelni zachowuje się bardzo dobrze, konsystencja nie jest płynna, jest idealnie zbita.

Minusy: produkowane tylko dla jednego supermarketu.

Tesco mięso mielone wieprzowo - wołowe

Skład: mięso wieprzowe 60%, mięso wołowe 39%, Zawartość procentowa tłuszczu poniżej 25%. Stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej 18%.

100 g tego mięsa dostarczy 285 kcal, w tym 17g białka, 24 g tłuszczu, 0,8 g węglowodanów oraz sól 0,1 g.

Plusy: całkiem przejrzysty skład, mięso z racji pomieszania dwóch gatunków nie jest za suche, bez dodatków zbędnych polepszaczy, bardzo atrakcyjna cena. Podany stosunek kolagenu do białka mięsa.

Minusy: produkt dostępny tylko dla jednej sieci sklepów.

Auchan mięso mielone wieprzowo - wołowe

Skład: mięso wieprzowe 69,3%, mięso wołowe 29,7%, sól poniżej 1%.

Zawartość procentowa tłuszczu poniżej 30%. Stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej 18%.

100 g tego mięsa dostarczy 283 kcal, w tym 16,4 g białka, 24,5 g tłuszczu oraz 0 g węglowodanów.

Plusy: bardzo dobry skład, 100% mięsa, w smaku wypada bardzo dobrze, nie rozwarstwia się podczas smażenia na patelni, zachowuje swoją elastyczność, jest zbite.

Minusy: produkt sprzedawany jest w jednym supermarkecie, natomiast minusem jest to, że mięso pochodzi z Hiszpanii, to daje wiele do myślenia.

Kraina mięsa mięso mielone na kotlety z indyka

Skład: 99% mięsa z indyka, sól, ekstrakty roślinne, aromat.

100 g tego mięsa dostarczy 162 kcal, w tym 18 g białka, 10 g tłuszczu, 0,5 g węglowodanów, w tym 0,5 g cukrów oraz 0,8 g soli.

Plusy: cena, duża zawartość mięsa w produkcie.

Minusy: produkowany tylko dla jednego supermarketu, niestety mięso na patelni wydziela sporo wody, jest mało soczyste po obróbce.

Mięso mielone wołowe Beef Masters

Skład: 100% mięsa wołowego.

100 g tego produktu dostarczy 240 kcal, w tym 17,9 g białka, 18,7 g tłuszczu oraz 0 g węglowodanów.

Plusy: w smaku chyba najlepsze z wyżej wymienionych, po obróbce nie jest za suche, idealnie soczyste. Cenowo wypada bardzo dobrze. Produkt ogólnodostępny.

Minusy: brak.

Wniosek

Gdy z braku możliwości jesteśmy zmuszeni kupić mięso gotowe, mielone, zdecydowanie mógłbym polecić produkt z firmy Beef Masters, mięso to w smaku jest najlepsze z wyżej zestawionych, ma idealną konsystencję, nie rozwarstwia się na patelni, a i cena tego produktu jak na taki skład jest bardzo przyzwoita. Na drugim miejscu postawiłby produkt z firmy Kraina Mięsa mięso mielone z łopatki wieprzowej, podobnie jak mięso z Beef Masters, w smaku jest bardzo dobre, skład jest przejrzysty, nie zawiera zbędnych dodatków.

Choć supermarkety takie jak Tesco, czy Auchan również przedstawiają dobrej jakości mięso mielonego wieprzowo – wołowe, które smakiem i konsystencją mogą się poszczycić.

Natomiast osobiście uważam, że najpewniejszym mięsem mielonym będzie to przygotowane osobiście w domu z jakiegoś dobrego kawałka mięsa i jedynie przyprawione, albo zmielone bezpośrednio przez sprzedawcę w sklepie. Wtedy znamy skład i jakość produktu.

Podsumowanie

Jak widać, w lodówkach sklepowych mamy szansę dostać dobrej jakości produkty, o tym zapewniają nas producenci. Pytanie, czy można im całkowicie zaufać? Uważam, że zjedzenie gotowego mięsa mielonego dobrej jakości od czasu do czasu nie zaważy na naszej diecie i zdrowiu, ale spożywane często i to takie, którego skład nie jest zadowalający, może w konsekwencji przyczynić się do pewnych zaburzeń metabolicznych. Im więcej konserwantów i polepszaczy, tym jak wiadomo, jakość mięsa spada. Kupując mięso raz na jakiś czas, nie oszczędzajmy. W tym wypadku cena często równa się jakość.

Komentarze (4)
natalijka

przyznaje że nowa seria artykułów 'porównanie okiem dietetyka' jest całkiem ciekawa :)

0
malychudyalebyk

Bardzo fajna seria!

0
zozman

Prime Food chude mięso mielone z szynki wieprzowej - jest to produkt dostępny Biedronce. Jak już kupuje mielone to własnie wybór pada na to mięso. Skład ok , także spokojnie można urozmaicić dietę o to mielone :)

0
arek.z90

Czy nie lepiej kupić mięso i poprosić w sklepie o zmielenie? Wtedy widzimy co kupujemy. Sklepy mięsne mają taką usługę.

0