Najpierw żelazny mit, który jest jednocześnie największym paradoksem w treningu pań: „chcę, żeby mi urosły pośladki, ale boję się wzrostu pozostałych grup mięśniowych”. W rzeczywistości potrzeba naprawdę dziesiątek godzin ostrego treningu, by wpłynąć na rozwój muskulatury (w tym pośladków). Przy tym z reguły u pań jeszcze trudniejsza jest [...]
Ktoś może zacząć dyskusję od wytoczenia argumentu, iż kiedyś nie było siłowni, a ludzie trenowali i osiągali efekty. Zgadza się, można też powiedzieć, iż kiedyś nie było dróg ekspresowych i autostrad, a ludzie jakoś jeździli tymi drogami (np. wozami konnymi). Wspólnym mianownikiem jest tu czas. Ćwicząc w terenie, trudno liczyć na zbudowanie [...]
Ostatnio dla odmiany byłem pytany o kilka kwestii związanych z treningiem wyciskania, a nie tylko z farmakologicznym wspomaganiem wysiłku. Tego rodzaju zapytania nie są pozbawione sensu, jednak nie da się na nie jednoznacznie odpowiedzieć. Dlaczego? Ponieważ zbyt duża liczba czynników ma wpływ na odpowiedź. Niemniej w związku z popularnością tego [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]
Anna Andrzejewska na co dzień jest trenerem personalnym. Jej zadaniem, jak sama powiedziała, jest pomaganie ludziom w osiągnięciu ich własnych celów. Jest osobą, która lubi podejmować wszelkiego rodzaju wyzwania i sprawdzać się w różnych dyscyplinach sportowych - od sportów sylwetkowych, po trójbój siłowy oraz boks. Przeurocza Ania, specjalnie dla [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne pewnie nieprędko znikną ze sceny. W latach 50. XX wieku wiedzieli o nich nieliczni. W latach 60. i 70. w kulturystyce używano ich w dość niewielkich dawkach i to z dużą nieufnością. W latach 80. dawkowanie poszło znacznie w górę. W latach 90. wskutek pojawienia się syntetycznego rhGH i insuliny, kulturyści nagle [...]
Sonja Mötteli i wsp. przeprowadzili niezmiernie ważny eksperyment, który pokazuje, dlaczego ludzie nie potrafią wybierać zdrowych produktów żywnościowych. Niniejsze badanie jest pierwszym, w którym eksperymentalnie zbadano, w jaki sposób konsumenci definiują zdrowe i zrównoważone wybory żywieniowe, w porównaniu z normalnymi wyborami i [...]
Człowiek nie może syntetyzować witaminy C i musi jej dostarczać z pożywieniem. Wiąże się to z brakiem oksydazy L-gulonolaktonowej utleniającej L-gulonolakton do kwasu askorbinowego. Stężenie witaminy C u większości dorosłych Amerykanów jest wystarczające, a średnio wynosi od 49 do 58 µmol / L dla mężczyzn i kobiet. Szacuje się jednak, iż [...]
Brandon Curry jest jednym z faworytów do zdobycia tytułu Mr. Olympia 2019. Podczas wczorajszego treningu w Oxygen Gym stało się coś bardzo niebezpiecznego. Na swoim Instagramie kulturysta opublikował wideo, na którym widać, jak spada na niego maszyna! Tym samym uniknął prawdziwej katastrofy, bo mogło się to skończyć bardzo źle, np. urazem [...]
Zapewne wielu z naszych czytelników czeka na informację, kto wystartuje na tegorocznym Arnold Classic Europe w Barcelonie. Otóż już taką informację mamy. ACE nie traci rozmachu. Na listę uczestników wpisanych jest ponad 900 nazwisk z 51 krajów świata. Oczywiście dokładna analiza wszystkich 80 kategorii zajęłaby zbyt dużo miejsca i czasu, ale [...]
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
Media obiegła piorunująca wiadomość: „Czerwone mięso szkodzi? Niekoniecznie...”. Od tylu lat naukowcy ostrzegają, iż czerwone mięso jest rakotwórcze (tak orzekła najpoważniejsza organizacja zajmująca się nowotworami, IARC). Ma też związek z wieloma innymi chorobami. Niektórzy spekulują, iż mięso ma związek z rozwojem cukrzycy (moim zdaniem wymaga [...]
FIBO, czyli największe targi fitness na świecie, które miały odbyć się 2-5 kwietnia 2020 w Kolonii w Niemczech zostały odwołane! Organizatorzy poinformowali, że wydarzenie odbędzie się w innym terminie, prawdopodobnie w drugiej połowie roku. Powodem, przez który FIBO zostało odwołane jest siejący postrach na całym świecie koronawirus. Jest to [...]
Ostatnie miesiące były bardzo trudne dla właścicieli siłowni, ponieważ wielu z nich zostało zmuszonych do zamknięcia klubów. Nie wszyscy chcą jednak postępować zgodnie z wytycznymi stanu, co doprowadziło do nieprzyjemnej sytuacji. Właściciele siłowni w New Jersey - Ian Smith i Frank Trumbetti zostali aresztowani po tym, jak odmówili przestrzegania [...]
Trening klastrowy jest jedną z metod wysokiej intensywności stosowanej od dekad. Czym się różni metoda cluster od metody przerwy wypoczynkowej (rest-pause)? Ta ostatnia jest odmianą treningu klastrowego i polega na zastosowaniu krótkiej przerwy wypoczynkowej w ramach serii ćwiczenia (bez dłuższego odkładania sztangi na stojaki czy rzucania [...]
Śledząc uważnie obecne trendy dietetyczne na świecie, można zauważyć, dwa wydawałoby się zupełnie niespójne kierunki: całkowite wykluczenie produktów zwierzęcych - dieta wegańska oraz prawie całkowite wykluczenie produktów zawierających większą ilość węglowodanów - dieta ketogeniczna. Aby było ciekawiej osoby propagujące każdy z tych sposobów [...]
Witamina C w dużych ilościach występuje w nadnerczach, mózgu, soczewce oka, grasicy, wątrobie, trzustce i ciałku żółtym. Pełni ona wiele istotnych, fizjologicznych funkcji np. pod względem utrzymania fibroblastów (fibroblasty produkują kolagen oraz inne białka, m.in. odpowiadają za zdrowie skóry), osteoblastów (komórki, które tworzą kości) i [...]
Nie do przecenienia są właściwości magnezu względem pracy mięśnia sercowego, w tym jej rytmu. Niedobory tego pierwiastka mogą powodować niepokojące skutki uboczne, a w skrajnych przypadkach nawet mieć tragiczne konsekwencje. Uniknąć tego można, dostosowując dzienne spożycie do pewnych norm oraz własnych obserwacji samopoczucia i ewentualnych [...]
Dieta fleksitarian to styl odżywiania, który zachęca do spożywania głównie żywności pochodzenia roślinnego, jednocześnie dopuszczając raz na jakiś czas mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu jest bardziej elastyczna niż wegetarianizm lub weganizm. Jest to niewymagająca opcja dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować z [...]