Kto z nas nie lubi dżemu? Myślę, że ciężko znaleźć taką osobę. Podobnie jak kogoś, kto w poniedziałki nie robi klaty z bicepsem Dżem z twarożkiem, waflami ryżowymi, pieczywem czy omletem. Jest on pysznym dodatkiem w zasadzie do każdego posiłku na słodko, a nawet jedzony bez żadnych dodatków jest bardzo popularny. Dżemem nazywamy przetwór owocowy, [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Śniadanie przedstawiane jest przez wielu dietetyków jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zwykło się nawet mówić, że śniadanie należy zjeść, jak król, czyli „na bogato”. Wysokokaloryczne śniadanie ma nam dać energię na wiele godzin i zmniejszyć ryzyko nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia. Jakie były wyniki badania? Naukowcy mieli [...]
Aminokwasy pełnią ważną rolę w hipertrofii mięśni, w regeneracji po wysiłku i w podtrzymaniu zdolności wysiłkowych sportowca. To jednak nie wszystko. Komentarz Biorąc pod uwagę, iż większość ludzi ma w jakimś stopniu uszkodzoną wątrobę, tylko o tym nie wie (wcale nie musi się to manifestować do momentu, gdy jest już za późno). Jak stwierdził w [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
Czy zdarza Ci się podejmować wyzwania, w których nie jesteś w stanie dotrwać do końca? Składasz obietnice sobie albo innym, ale po jakimś czasie się z nich wycofujesz? Dzieje się tak, ponieważ nie masz wystarczająco silnej woli. Coraz więcej badań sugeruje, że siłę woli możemy porównać do mięśnia, który należy trenować. Podsumowanie Nasza silna [...]
Mistrz wagi ciężkiej WBC Tyson Fury jako sportowiec, ma jedną z bardziej ciekawych historii życiowych. Kiedy był u szczytu kariery, uzależnił się od narkotyków, alkoholu, wpadł w depresję i prawie odebrał sobie życie. Na szczęście wyszedł na prostą, jednak przez prawie 3 lata nie brał udziału w walkach. Nie trenował, w związku z czym nie wyglądał [...]
Miłośników orzechów w czekoladzie marki ALLNUTRITION czeka nie lada gratka, gdyż do serii Nutlove Whole Nuts dołączyło właśnie, pięć nowych, przepysznych smaków, które podobnie jak pozostałe praliny podbijają rynek dietetycznych łakoci. Wyjątkowość tego produktu polega na połączeniu zdrowych bogatych w białka i nienasycone kwasy tłuszczowe [...]
Opuncja figowa to egzotyczny owoc, który nie pochodzi, jak by się zdawało z figowca, lecz z jadalnego kaktusa. Istnieje ponad 150 odmian tej rośliny, a jej popularność coraz bardziej wzrasta. Roślina ta pochodzi z Meksyku, jednak zaczęto ją również uprawiać w Australii, Afryce oraz Europie, a dokładniej w krajach Morza Śródziemnego. Dodatkowo [...]
Coraz więcej osób rezygnuje świadomie ze spożywania mięsa oraz ryb. Popularne stają się diety wegetariańskie, które jednak łatwiej poprawnie skomponować i urozmaicać niż jadłospisy wegańskie, które opierają się tylko o składniki pochodzenia roślinnego. „Walka” o białko Osoby na takich dietach nie spożywają tradycyjnego nabiału, jajek, czy nawet [...]
Kuchnia tajska charakteryzuje się bogactwem smaków i kolorów. Wyraziste przyprawy, często pikantne, ale z dodatkiem słodkiej nuty to wspólny mianownik wielu potraw. W kuchni tajskiej bardzo często pojawia się kokos w różnych formach, a także kolendra, trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, imbir i wiele innych roślinnych dodatków. To sprawia, że [...]
Śniadanie jest dla wielu osób fundamentem diety, najważniejszą częścią poranka, bez której nie wyjdą z domu do pracy lub szkoły. To posiłek, który ma dodać energii, zaspokoić poranny głód i przygotować nas na rozpoczynający sie dzień. Oczywiście rutyna ta nie dotyczy wszystkich i to z różnych przyczyn. Śniadanie szybkie i lekkostrawne Zazwyczaj [...]
Mikołajki i Boże Narodzenie to idealne okazje do podarowania bliskim osobom drobnych upominków. W większości domów do paczek trafiały słodycze, jednak coraz częściej prezentami stają się produkty praktyczne i funkcjonalne. Jeśli zastanawiamy się co podarować bliskiemu mężczyźnie, partnerowi, tacie, czy nawet koledze w pracy w tym wyjątkowym dniu, [...]
Kofeina jest jednym z najpopularniejszych środków wspomagających, na chwilę obecną nie znajduje się na liście antydopingowej WADA. Związek ten występuje się w większości preparatów przeznaczonych do wspomagania redukcji tkanki tłuszczowej Co mówią na temat skuteczności kofeiny badania naukowe? Celem naukowców było przeprowadzenie przeglądu [...]
Mimo że magnez wydaje się być dobrze poznanym pierwiastkiem mineralnym, to cały czas badane są jego właściwości i „akcje” w organizmie. Naukowcy przyglądają się setkom szlaków enzymatycznych, w których magnez uczestniczy i obserwują, co dzieje się z nimi na przykład w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej, niezbyt zróżnicowanej diety, czy też [...]
Jeśli jesteś miłośnikiem wszelkich płatków z mlekiem (roślinnym) albo nie wyobrażasz sobie jogurtu roślinnego bez czegoś chrupiącego w środku to polecam spróbować Nutlove Crunchy Flakes. Są to chrupiące kwadraciki posypane cynamonem i to bez dodatku cukru. Dużą zaletą płatków (szczególnie dla łasuchów) jest słodki smak, ale nie aż tak słodki, jak [...]
Jako dawna miłośniczka wszelkiego rodzaju nabiału, nie mogę przejść obojętnie obok produktów, które są roślinną alternatywą dla jogurtów. Vegangurty to seria marki Pilos, która jest dostępna w kilku smakach. Mój wybór padł na kokos, brzoskwinię, marakuję. Jest to jedno z moich ulubionych połączeń. Jogurty roślinne różnią się od tych mlecznych [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
Potrzeby żywnościowe świata cały czas rosną i cały czas poszukuje się produktów o wartości odżywczej pozwalającej na ekonomiczne i zrównoważone „karmienie” 8 miliardów ludzi. Jeszcze w 2011 roku ludzkość liczyła 1 miliard mniej, co wydaje się być wystarczającym uzasadnieniem dla poszukiwań nowych źródeł niezbędnych substancji odżywczych. Co ważne, [...]
Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]