SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ZDJĘCIA NASZEJ SZAMY vol 4 !!!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3291760

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 40 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1578
kilka wybranych posiłków














5
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24270 Napisanych postów 25221 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020297
Dzisiaj
Wrzucę posiłek z Mama ma nousch

Tatar i tuńczyk na risotto
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
A tutaj cos na słodko :) różne rodzaje ciast z fasoli i mąki owsianej i sernik na zimno (spod z fasoli). Takie próby "fit" wypiekow.







7
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
Dalej fasolowe plus budyn z mąki ryzowej



















Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-04-03 03:45:49
7
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24270 Napisanych postów 25221 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020297
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Albert, napisz proszę przepisy na te wypieki z fasoli i mąki owsianej...

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 122 Napisanych postów 106 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 23047
Szybkie śniadanie
5 jajek
2 łyżki jogurtu greckiego owoce 30g wpc

6
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 373 Napisanych postów 732 Wiek 31 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16921

kasza jaglana, orzechy włoskie, gulasz z kury, sos z bulionu, lnu i chia, warzywa






sernik na zimno faszerowany powidłami

4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 145 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1865
Tak naprawdę to dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem i ciagle sie ucze, poprawiam itp. jednak po kilku probach juz w miare wychodzi mi ten fasolowy patent wiec podziele sie przepisem. Na koniec napisze cos o zmodyfikowaniu go.

Podam jeden ogolny przepis na ciasto ktory jest baza: podane propocje sa na sredniej wielkosci keksowke (ciacho wychodzi dosc wysokie 8-10cm) lub rotownice o srednicy 21cm ciacho bedzie ok 3-4cm wysokie.

Ciacho kakaowe z jabłkami
2 puszki czerwonej fasoli
50g zmielonych płatków owsianych (u mnie blender nie lapal wiec zmielilem w mlynku do kawy )
6 jajek
2 male lyzeczki proszku do pieczenia (jedna czubata)
preferowane słodzidlo - ja dałem tabletki rozpuszczone w wodzie. Mozna dac slodzik/miod/daktyle itp
mleko/jogurt naturalny do uzyskania odpowiedniej konstystencji jesli trzeba (zalezy czy dodamy np daktyle, czy jakies owoce itp )
- ja dalem jedno duze jabłko
4 - lyzki kakao
cynamon/przyprawa do piernika opcjonalnie

Fasole przesypuje na durszlak i pod bierzącą płuczę dość długo by jak najbardziej pozbyc sie zpachu fasoli, na poczzatku woda bedzie sie spieniala i bedzie bardzo czuc fasole - pozniej mniej. W garnku (wygodniejszy niz miska) blanduje cale jajka, dodaje do nich fasole po czym tluczkiem do ziemniakow rozdrabniam fasole by nie zajechac blendera. Blenduje na mase. Dodaje slodzik, kakao, cynamon. Obserwuje konsystencje. Powinna byc gesta ale taka by sie dala wylac do foremki (cos jak gesta smietana). Dodaje proszek do pieczenia i po raz kolejny wszystko mieszam. Dodaje polowe jabłka pokrojnego w mala kostke i lyzką mieszam mase. Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Druga polowe jablka kroje w wieksze kawalki i ukladam na gore tak by sie nie utopily calkiem w masie. Piekę 40-50min w temp 175 stopni w rozgrzanym wczesniej piekarniku. Czas 40min bedzie blizszy dla ciastka pieczonego w tortownicy zaś w keksówce gdzie rosnie wyzej wychodzi mi ok 45-50min. Polecam po ok 35-40min sprawdzic metodą patyczka. Jesli po włożeniu drewnianej wykalaczki/noża bedzie on suchy znaczy ciasto upieczone. Z racji tego ze nie dodajemy oleju do ciasta przylega ono do papieru i to dosc bardzo. Na poczatku myslalem ze nic z tego nie bedzie ale ostatnio sprobowalem jeden myk - wsadzilem je do foliowej reklamowki na 1-2h gdzie calkowicie zaparowalo, zrobilo sie miekkie (po upieczeniu bylo twardawe - cos jak sie robi po upieczeniu chleba przykrywajac sciereczka by lekko zaparowal). Sciereczka pewnie tez sie nada ale bylem tak zdesperowany ze wsadzilem do reklamowki zeby miec pewnosc ze jednak ta woda zostanie. Po tym czasie wyciagnalem i po kilku godzinach gdy ciasto sie schlodzilo papier ladnie odszedl. Ale jak chcemy miec pewnosc i jestesmy cierpliwi to zostawmy to na drugi dzien - wtedy zawsze ciastko mam wogole nie poszarpane po brzegach


Tak jak napisalem na poczatku, to jest moja baza. Fasola i platki owsiane w propocjach daje na puszke ok 20-30g platkow i 3 jajka (z tego wyjdzie ciastko ktore dodam w zalaczniku - wlasnie wyciagnalem je z piekarnika i bedzie jutrzejszym sniadaniem. Wersja z otarta skorka z cytryny i sokiem. Mozemy dodawac co nam sie tylko podoba - truskawki, jablko, gruszke. Mozna fasole zmielic z twarogiem i wtedy platki uzyc do ageszczenia masy jesli trzeba albo jugortu jak za gesta. To co uwielbiam w tym ciastku to jest to ze mozna je latwo modyfikowac bez obawy ze cos nie wyjdzie. Nie opada jak biszkopty itp ( po kilku zdechniętych poddałem się). Zlapalem teraz zajawke na pieczenie wiec bede kombinowal i podrzucal przepisy. Aaa, na zdjeciu tez jest sernik na zimno z tego wlasnie spodu bo dziala wysmienice bo spod jest fajny i wilgotny. W sumie cale ciastko przez to ze jest z fasoli jest wilgotne i nie takie gabkowate jak biszkopt. Oki, to tyle - sorki za napisanie ksiazki. Pozdrawiam :)
















Ps. Raz dodalem duzo wiecej platkow owsianych. Ciastko ladnie wyroslo i bylo miekkie, nawet oki lecz ja wole gdy jest bardziej wilgotne. Bez platkow wyjdzie calkiem mokre. Np baban i fasola to bedzie takie brownie niskie i mokrawe.


Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-04-03 21:43:38
4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24270 Napisanych postów 25221 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020297
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jeżynowe brownie

Następny temat

[Ciacho] Zielony sernik z truskawkami i cytryną

WHEY premium