
Składniki:
- 50g otrębów gryczanych + 30g płatków żytnich (lub owsianych) -wszystko razem zmielone na mąkę
- 4 całe jaja (u mnie 3 + żółtko, gapa)
- 250g twarogu półtłustego
- 150g truskawek
- 25g daktyli suszonych (zalanych wrzątkiem 15 min wcześniej)
- 100g banana
- 50g awokado
- 50g granatu
- 15g skrobi ziemniaczanej
- dodatkowo: stewia, soda, sok z całej cytryny, żelatyna
1. Pieczemy spód: 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać 3(!) żółtka. Kolejno wsypać mąkę żytnio-gryczaną z dodatkiem łyżeczki sody oraz stewią i wymieszać łyżką. Piec 25 minut (piekarnik gazowy na 5). Wyjąć, ostudzić.
2. Masa serowa: twaróg, awokado, banan, daktyle i 1/3 soku z cytryny zblendować na gładką masę. Dosypać nasiona granatu i połączyć łyżką. Łyżkę żelatyny rozpuścić we wrzątku, ostudzić i dodać do masy. Wyłożyć na ostudzone ciasto.
3. Truskawki umyć, wysuszyć i przekroić na pół. Ułożyć na masie serowej, nim stężeje. Włożyć do lodówki.
4. Resztę soku z cytryny, pół szklanki zimnej wody, łyżkę stewii, skrobię i żółtko dobrze rozbić w garnku. Postawić na najmniejszym możliwym ogniu i zagotować, cały czas mieszając (postępowanie jak przy robieniu curdu). Gotować aż do powstania gęstego budyniu. Jeśli powstaną grudki masę zmiksować. Ostudzić, posmarować wierzch ciasta.
Trzymać w lodówce. Niezwykle dobre, wiosenne

Makro całości (bez żelatyny):
- 1193 kcal
- 88.8 B
- 108.2 W
- 45 T
Smacznego!



Zmieniony przez - mania7984 w dniu 2015-04-27 20:25:53