Czego potrzebujemy:
- 150 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 10 g kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka sody
- 2 jajka
- 100 g erytrytolu
- 35 g roztopionego i ostudzonego oleju kokosowego
- 200 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- 100 g Fit Fruit dzemu o smaku jabłkowym
Jak wykonać:
Jajka ubijamy z erytrytolem. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, przyprawę, sodę oraz roztopiony olej - dokładnie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie wszystko miksujemy. Małą formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy w piekarniku.
Wartości odżywcze:
Ciasto podzieliliśmy na 8 porcji.
Każda to 147 kcal.
Białko 5 g, Tłuszcz 6,7 g Węglowodany 17 g.
Do ciasta możecie dodać suszoną żurawinę, pokruszoną gorzką czekoladę lub suszone śliwki.
Smacznego!