Czego potrzebujemy:

  • 150 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 10 g kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 100 g erytrytolu
  • 35 g roztopionego i ostudzonego oleju kokosowego
  • 200 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
  • 100 g Fit Fruit dzemu o smaku jabłkowym

Jak wykonać:

Jajka ubijamy z erytrytolem. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, przyprawę, sodę oraz roztopiony olej - dokładnie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie wszystko miksujemy. Małą formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy w piekarniku.

Wartości odżywcze:

Ciasto podzieliliśmy na 8 porcji.

Każda to 147 kcal.

Białko 5 g, Tłuszcz 6,7 g Węglowodany 17 g.

Do ciasta możecie dodać suszoną żurawinę, pokruszoną gorzką czekoladę lub suszone śliwki.

Smacznego!