marcel089
Czy można przepis na te burgery roślinne?
Jasne.
Tylko nie trzymam się sztywno wyliczonych co do grama wag składników, zawsze jest trochę inaczej
Fasola czerwona lub czarna (puszka lub ugotowana samodzielnie), ciecierzyca (puszka lub ugotowana samodzielnie),
płatki owsiane, kilka łyżeczek chii lub siemienia, mały brokuł lub pół dużego, trochę czosnku i drobno szatkowanej cebuli, przyprawy - my używamy przyprawy do kurczaka, soli i czasem dodajemy suszone wodorosty, można też chilli w proszku lub przyprawę na grill.
Ugotować fasolę i ciecierzycę po namoczeniu, jeśli nie używamy puszkowanych.
Fasolę i ciecierzycę zblendować z brokułem.
Zblendowaną na gładko masę przełożyć do miski, dodać kilka łyżeczek chii lub siemienia, dodać miażdżony czosnek i drobno siekaną cebulę, przyprawy.
Mieszając stopniowo dodawać płatki owsiane aż masa nie będzie mokra i lepka, tylko pozwoli na uformowanie burgerów. Jeśli dodajecie wodorosty, to dodać (my mamy w takich małych cienkich jakby kartkach) - wtedy burgery będą niby rybne.
Piec 20-35 minut w 200 °C, przewracając na drugą stronę w połowie.
Można też uformować małe kulki i wtedy będą udawać meat balls. Albo takie owalne jak kotlety mielone.
W sumie można też dodać trochę bułki tartej, jeśli ktoś chce, ale nie wiem, jakie wtedy proporcje względem płatków owsianych są po zmianie.
Na zdj. jako kulki i jako burgery.
