_____
Posiłek 1: jabłkowe batoniki z cynamonem
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 30g wpc
- 1
jogurt skyr
- cynamon / słodzik
Jabłko na drobną kostkę. Reszta blenderem na krem. Wszystko mieszacie, do foremki i piekarnik. 180 stopni na 40 minut.
______
Posiłek 2: pieczona cukinia faszerowana wędzonym tofu i zapieczona pod mozarellą
- 1 cukinia
- 125g tofu wędzonego
- paczka mozarelli light
- 1 jogurt skyr / musztarda
- przyprawy
Cukinia na pół. Środek wyrzucacie i faszerujecie. Do piekarnika i aż cukinia zmięknie. Na końcu polewacie skyrem wymieszanym z musztardą i solą/pieprzem.
_____
Posiłek 3: "spaghetti" z cukinii w sosie z awokado
- 1 cukinia
- 50g awokado
- 100g kefiru
- 200g piersi z kury
- 50g boczku
- 5g oliwy z oliwek
- przyprawy / warzywa
Cukinia na paski obieraczką do ziemniaków. Pierś podsmażacie na oliwie z boczkiem. Dodajecie cukinię i dusicie. Na koniec wlewacie zblendowane awokado z kefirem i przyprawami.
_____
Posiłek 4: "pizza" na spodzie z kalafiora
- 400g kalafiora (świeży)
- 2 jajka
- paczka mozarelli light
- 50g twarogu
- dodatki/przyprawy
Kalafior blenderem na drobno. Podsmażacie na patelni aż zgubi trochę wody. Później mieszacie z jajkiem i twarogiem. Piekarnik 20 minut w 180 stopniach. Na górę składniki i kolejne 10 minut.
______
Posiłek 5: pieczona zapiekanka ze szpinakiem, przełożona twarogowym kremem
- 200g szpinaku (liście)
- 3 jajka
- 40g mąki
- łyżeczka sody
- 1 jogurt skyr
- 50g twarogu chudego
- przyprawy
Białka ubijacie osobno. Resztę składników (bez twarogu i skyru) blenderem na krem. Łączycie razem i piekarnik w foremce 18cm na 25 minut w 180 stopniach.
Jak wyciągniecie niech wystygnie, na pół i kremem z twarogu/skyru przez środek.
