O diecie bezsodowej mówimy, gdy ilość sodu dostarczanego na dobę organizmowi nie przekracza 50 mg. Jej przykładem jest dieta owocowa opisana w przykładzie poniżej. Dieta owocowa polega na spożywaniu w ciągu dnia tylko owoców (w ilości około 1,0 kg). Mogą to być owoce jednego gatunku (jabłka, maliny, pomarańcze) lub też kilku różnych gatunków. Dieta owocowa ma tę zaletę, że jest niskoenergetyczna, działa alkalizująco i nie zawiera prawie zupełnie sodu. Owoce można podawać na surowo, w formie soków, kompotów, gęstych przecierów lub owoców pieczonych. Dieta ta dostarcza 650 kcal (7 g białek, 5 g tłuszczów, 150 g węglowodanów i 220 mg
witaminy C). Mogą ją stosować (zawsze tylko jeden raz w tygodniu) zarówno osoby z nadciśnieniem jak i zupełnie zdrowe. Wypłukuje z organizmu nadmiar sód i powoduje wyraźny spadek ciężaru ciała. Jest więc również wskazana dla osób z nadwagą.
Przykład I
I śniadanie: przecier brzoskwiniowy, sok jabłkowy
II śniadanie: kompot z moreli lub kompot z jabłek
Obiad: galaretka z brzoskwiń lub jabłko tarte, sok z owoców sezonowych
Podwieczorek: moszcz malinowy
Kolacja: jabłko pieczone w folii, herbatka z dzikiej róży