"100 g brokułów dostarcza 36 kalorii, 3,3 g białka, 2,5 g węglowodanów, 3,6 g błonnika, 340 mg potasu, 100 mg wapnia, 67 mg fosforu, 18 mg magnezu, 12 mg sodu, cynk, chrom i żelazo. Oprócz tego - 2500 mikrogramów witaminy A, 0,1 mg witaminy B1, 0,3 mg witaminy B2, 1 mg witaminy B3 (PP), 0,21 mg witaminy B6, 110 mg witaminy C, 2,3 mg witaminy E, 130 mikrogramów kwasu foliowego. Zawarty w brokułach chrom jest podstawowym ko-faktorem insuliny. Współdziałanie insuliny i związków chromu zapewnia sprawność przemian energetycznych w komórkach i zachowanie optymalnego poziomu cukru we krwi" Ufff takie male, niepozorne, zielone, a jakie wartosciowe!
Szczerze Ci zazdroszcze, ze to lubisz, bo ja brokuly to tylko surowe przelkne.. Dlatego na kopenhaskiej wsuwam tylko salate i kapuste pekinska. Kumpel sie ze mnie chichra, ze mi niedlugo zajecze uszy wyrosna..
*** koffee rulezzzz ***
*** koffee rulezzzz ***